Jak rozpoznat a léčit potničky u dětí? Praktické rady a tipy, jak se s nimi vypořádat

Jak rozpoznat a léčit potničky u dětí? Praktické rady a tipy, jak se s nimi vypořádat>

Venkovní teploty pomalu stoupají a u miminek a dětí můžeme opět zpozorovat potničky. Pokud s nimi již máte zkušenosti, zvládnete je levou zadní. Těžší to však mohou mít novopečení rodiče, pro které mohou být potničky znepokojující. Jak vypadají potničky u dítěte a co při nich pomáhá?

Co jsou to potničky?

Potničky jsou drobné načervenalé puchýřky, kterých si na svém dítěti všimnete krátce poté, co bylo oblečeno více, než mělo, nebo bylo v prostředí s vyšší okolní teplotou.

Objevují se na částech těla, kde se děti v poslední době hojněji potily. Často najdete potničky na obličeji, krku, hrudníku, zádech, v podpaží, pod kolenem, v loketní jamce, v tříslech nebo na zadečku. U baculatějších dětí se mohou objevit také ve vnitřních oblastech kožních záhybů.

Jak rozlišit potničky od potenciálně závažných kožních problémů u dětí?

Potničky jsou mírné kožní onemocnění, které lze při vhodné péči a další prevenci potlačit během několika dní. Problémem pro rodiče však může být jejich odlišení od jiných, závažnějších kožních problémů nebo infekčních onemocnění.

Proto je důležité vědět, jak vypadají potničky u dětí: jsou to malé červené hrbolky nebo malé čiré puchýřky naplněné tekutinou. Vždy se vyskytují ve velkém množství a jejich velikost nepřesahuje 2 milimetry. Oblast může být zarudlá a svědit. Puchýřky z potu se vyskytují pouze v oblasti, kde mohlo dojít k nadměrnému pocení nebo přehřátí pod oblečením. Při správné péči by se měl stav poměrně rychle zlepšit.

Dítě nemá teplotu, nemá bolesti, oblast není oteklá, ani nemá jiné celkové příznaky. Nikde v postižené oblasti se nenachází hnis ani krusty.

Proč jsou děti náchylnější ke vzniku potniček?

Potničky u dítěte nebo kojence jsou častější než u dospělého. Je to proto, že dětská pokožka a její schopnost regulovat tělesnou teplotu se stále vyvíjí. Menší děti mají tendenci potit se častěji a intenzivněji, což zvyšuje nároky na funkčnost jejich potních žláz. Pokud to nepředpokládáme a dítě se potí více, než by mělo, mohou se potničky snadno stát potíží.

Jaké jsou hlavní příčiny potniček u dětí?

K potničkám u dětí a kojenců dochází, když:

  • náhle se vytvoří větší množství potu,
  • pot se nemůže snadno odvádět potními žlázami z těla ven, potní žlázy dětí nemusí být plně vyvinuté a při námaze se mohou snadno zablokovat,
  • pot neodtéká rychle z povrchu kůže.

Proto můžete očekávat tvorbu potniček, když je venku horko nebo když neodhadnete počet vrstev oblečení a dítě příliš oblečete.

Jaká je prevence potniček u dětí, zejména v teplém počasí?

Jako u každého zdravotního problému je lepší potničkám předcházet, než je později léčit. Prevence zahrnuje všechna opatření, která usnadňují přirozené mechanismy regulace vlastní tělesné teploty dítěte a umožňují rychlý odtok produkovaného potu z povrchu kůže. K těm nejzákladnějším patří například:

  • pokud je to možné, snažte se v létě držet dítě v místnostech s nižší teplotou, nevystavujte ho vysokým venkovním teplotám;
  • pro procházky volte ranní nebo odpolední hodiny;
  • v době oběda se snažte dítě přiměřeně ochladit nebo použijte klimatizaci;
  • v horkém počasí omezte fyzickou aktivitu a nenechte dítě příliš běhat.

Pomáhá časté mytí a používání ochranných krémů s obsahem zinku na místa s vyšším rizikem nadměrného pocení.

prevence potniček

Má výběr oblečení vliv na vznik a zhoršování potniček u dětí?

Oblečení má velký vliv na vznik a pozdější závažnost potniček u dítěte a kojence. V teplém ročním období vybírejte oblečení, které je co nejvíce prodyšné a vyrobené z přírodních materiálů, které dobře odvádějí pot. Ideální je len, bavlna nebo bambus.

Letní kojenecké body z čisté bavlny

Snažte se vyhnout oblečení, které je příliš těsné a úzké. Neoblékejte dítě na noc zbytečně hrubě a nepřikrývejte ho příliš dekami. Raději zvolte tenčí spací pytel s krátkým body.

Dětské spací pytle

Má strava a hydratace vliv na vznik a progresi potniček u dětí?

Úroveň hydratace dítěte významně ovlivňuje jeho schopnost regulovat tělesnou teplotu. Pokud dítě v horkém počasí nepije dostatek vody, je méně schopné regulovat výkyvy teploty. Nejenže se jeho tělo snáze přehřeje, ale je také pravděpodobnější, že se u něj objeví pocení.

Množství vody v těle mohou ovlivnit i některé potraviny. Pokud dítě jí hodně ovoce bohatého na ovocné šťávy nebo jídla ve formě polévek či řídkých kaší, má to pozitivní vliv na jeho hydrataci. Naopak příliš slané nebo sladké potraviny mohou množství vody v těle snížit.

Jaká je doporučená léčba potniček u novorozenců, kojenců a starších dětí?

Při léčbě potniček platí určité pravidlo: Čím dříve si toho všimnete a zasáhnete, tím lépe. Pokud si všimnete, že se vaše miminko nebo dítě potí, snažte se je co nejdříve převléknout nebo alespoň odsát pot papírovým kapesníkem.

Co nejdříve odneste dítě do chladnějšího prostředí, opláchněte místo čistou vodou a velmi jemně osušte. Nepoužívejte mýdlo ani jiné přípravky, které by mohly pokožku vysušovat. Zajistěte zvýšený pitný režim a převlékněte ho do volného, vzdušného oblečení z přírodních materiálů.

Potničky u novorozence jsou specifické tím, že jeho kůže je ještě velmi citlivá a k podráždění může dojít velmi rychle. Čím je dítě starší, tím lépe se také dokáže vyrovnat s nadměrným pocením. U novorozenců a kojenců proto věnujte postiženému místu větší pozornost a snažte se co nejvíce cirkulovat vzduch v jeho okolí. Volte lehké, vzdušné oblečení a novorozence pravidelně polohujte.

Pokud je postižena i oblast pod plenkou, častěji dítě přebalujte a intenzivně ošetřujte ochranným krémem.

Krém na potničky

Existují nějaké vhodné kosmetické přípravky nebo ošetření pro léčbu potniček u dětí?

K ošetření potniček novorozence nebo miminka můžete použít stejný typ krémů, které používáte k ochraně pokožky zadečku při přebalování a na opruzeniny. Ochranné krémy s obsahem zinku skvěle absorbují pot a zároveň zklidní pokožku postiženou potničkama. Dobré zkušenosti jsou se zklidňujícím krémem na zadeček CHICCO Baby bez parfemace, Sudocrem nebo Bepanthen.

Přípravky na opruzeniny

Pokožku můžete oplachovat odvarem z bylinek, jako je heřmánek nebo řepík, které pomáhají zmírnit probíhající zánět. Případně můžete zvolit ovesnou koupel, pokud dítě trpí intenzivním svěděním.

Kdy je třeba navštívit lékaře?

Lékaře navštivte, pokud se vyrážka nezačne zlepšovat do tří dnů nebo pokud její průběh není zcela typický. Také pokud má dítě současně horečku, nelíbí se vám stav dítěte, oblast se zdá být infikovaná nebo jsou přítomny jiné příznaky.