Jak se vypořádat s nepříjemným průjmem u dětí a na co si dát pozor

Jak se vypořádat s nepříjemným průjmem u dětí a na co si dát pozor>

I když se jedná jen o běžnou střevní virózu, může být průjem u malých dětí rizikem. Tento stav by se neměl zanedbávat, ale vhodně léčit hned od prvních příznaků. Jak zvládnout průjem u dětí a jak ho co nejrychleji zastavit?

Jaké jsou příčiny průjmu u dětí?

O průjmu u starších dětí a dospělých hovoříme, pokud pozorujeme alespoň 3 vodnaté stolice denně.

Pokud se však jedná o miminko nebo batole, které nosí pleny, je diagnostika průjmu o něco obtížnější. Je to proto, že miminka mají tendenci mít stolici častěji a nepravidelně, kvůli nošení plenek nemusíte správně spočítat počet stolic a kvůli jejich savosti nemusíte vidět jejich přesnou konzistenci. Proto u takto malých dětí hovoříme o průjmu, pokud si v plenkách miminek všimnete zelené nebo žluté stolice, stolice je řidší než obvykle nebo zapáchá. Kromě toho je při průjmu dítě neklidné, bolí ho bříško a více pláče.

Nejčastějšími příčinami průjmu u dětí jsou infekce, ať už virového nebo bakteriálního původu. U menších dětí je virový průjem o něco častější než bakteriální, protože malé děti jsou k běžným původcům náchylnější. Ti jsou obvykle ze skupiny rotavirů, adenovirů nebo enterovirů.

Dítě se může nakazit průjmem způsobeným bakteriemi, zejména z kontaminované vody nebo jídla, nebo od příbuzného. U nás jsou proto častější po zavedení příkrmů. Běžnými původci bakteriálních průjmů jsou Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Shigella nebo Clostridium difficile.

Průjem však může mít i jinou příčinu. Pokud vyloučíme možnost infekce, přicházejí v úvahu:

  • Alergie a potravinové intolerance;
  • změny ve stravování, například zavedení nové potraviny do jídelníčku může občas vyvolat krátkodobé zažívací potíže;
  • užívání antibiotik;
  • některá celková chronická onemocnění.

Jaká jsou rizika průjmu a typické příznaky dehydratace u dětí?

Průjem u dětí je spojen s několika riziky komplikací. Proto by se neměl podceňovat a léčba by měla být zahájena co nejdříve.

Děti s průjmem ohrožuje:

  • Riziko dehydratace, protože průjmem ztrácejí velké množství vody, která následně jejich tělu chybí.
  • Nedostatek nezbytných elektrolytů, protože při průjmu odchází z těla nejen voda, ale i velké množství minerálů. Zejména tělo může mít potíže s udržením správného množství sodíku a draslíku.
  • Plenková dermatitida, podráždění kůže v oblasti zadečku a genitálií: při průjmu je kůže dítěte v dlouhodobém kontaktu se stolicí, což vede k rychlému rozvoji plenkové dermatitidy. Dávejte na to pozor a dítě po stolici co nejrychleji přebalte.
  • Nedostatečná výživa: pokud průjem trvá dlouho, z dětského těla se odčerpává mnoho živin. To platí zejména pro průjmy způsobené chronickými onemocněními.
  • Oslabená imunita a riziko další infekce: Při průjmu je dětský organismus vyčerpaný a může snadněji onemocnět, pokud se setká s další infekcí.

Při akutním průjmu je u dětí nejvážnějším rizikem dehydratace. V důsledku fyziologických faktorů dochází u malých dětí k rychlé dehydrataci, což může mít vážné následky pro jejich zdraví. Děti mají přirozeně větší objem vody než dospělí, vzhledem k nezralosti ledvin mají menší schopnost regulovat množství vody v těle, mají menší zásobu vody, a proto i malá ztráta vody rychle vyústí v dehydrataci. Proto myslete na doplnění tekutin, jakmile u svého dítěte zaznamenáte první příznaky průjmu.

Podle příznaků poznáte, zda již došlo k dehydrataci:

  • Dítě močí méně než obvykle a jeho moč má tmavší barvu;
  • dítě má suchá ústa a jazyk a méně slin;
  • pokud pláče, nemá slzy;
  • při závažnějších stavech je dítě ospalé, nereaguje na podněty jako dříve, ale může být také podrážděné a neklidné;
  • fontanela na hlavě je stažená níže než obvykle;

pokud byste na kůži dítěte zatlačili, nevypne se okamžitě jako obvykle, ale trvá to déle.

Jak správně poskytnout pomoc při průjmu u malých dětí?

Základem léčby průjmu u malých dětí je doplňování tekutin rehydratačními roztoky, nikoliv pouze obyčejnou vodou.

6x HiPP ORS 200

Důvodem je, že dětem s průjmem chybí nejen voda, ale také hodně elektrolytů. Kromě toho se voda lépe vstřebává v přítomnosti některých minerálních látek (například malého množství soli) nebo s čistou glukózou. I když můžete sami přidat do vody trochu glukózy, nezkoušejte to se solí, ale raději se spolehněte na rehydratační roztoky připravené odborníky. Můžete to snadno přehnat a dítěti ještě více ublížit.

Při průjmu pomáhá také podávání probiotik, která znovu osídlí střeva přátelskými druhy bakterií. Vhodný typ zvolte podle věku dítěte.

Léky proti průjmu nepodávejte dětem sami, ale vždy se poraďte s lékárníkem. Mnoho přípravků proti průjmu není v tak nízkém věku vhodných.

Je však velmi důležité pečlivě sledovat, zda se u dítěte neobjevují známky dehydratace. Pokud se tak stane, měli byste vyhledat lékaře.

Kterým potravinám by se děti měly při průjmu vyhnout?

Trávicí systém dítěte s průjmem je zatížený a základem léčby je ho šetřit. Dokud se průjem zcela nezvládne a trávení se nevrátí do normálu, nasaďte proto dítěti vhodnou dietu.

Měli byste se vyhýbat všem potravinám a nápojům, které jsou těžko stravitelné nebo mohou zvyšovat riziko dehydratace. Nevhodné jsou zejména tyto potraviny:

  • Ovocné šťávy a potraviny obsahující umělá sladidla, která mohou průjem zhoršit kvůli obsahu fruktózy, sorbitolu nebo jiných sladidel;
  • slazené nápoje s vysokým obsahem cukrů zvyšují riziko dehydratace;
  • potraviny s vysokým obsahem tuku, které zatěžují trávicí trakt.
  • kyselé ovoce, jako jsou pomeranče, kiwi, citrony, které obsahují ovocné šťávy, může zvýšit riziko vzniku plenkové dermatitidy;
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny zatěžují trávení.

U starších dětí a dospělých je třeba se vyhýbat také kořeněným a pálivým jídlům a kofeinu.

Jak nastavit správný jídelníček při dětském průjmu?

Dieta při dětském průjmu by měla být založena na lehce stravitelných potravinách, které však dodají dítěti potřebnou energii a živiny. K doplnění tekutin zvolte rehydratační roztoky, pro malé děti je vhodné i mateřské nebo kojenecké mléko.

Pokud již vaše dítě tyto potraviny v jídelníčku má, můžete zvolit:

  • Banány;
  • rýži a rýžové cereálie;
  • neslazený jablečný džus;
  • suchý chléb, toasty a krekry;
  • bramborovou kaši bez přidaného másla nebo mléka.

Období průjmu není vhodnou dobou pro zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte. Počkejte, až se dítě zcela vyléčí.

Kdy jít k lékaři s průjmem u kojenců?

Běžný průjem by měl být zvládnut doma během několika dní s vhodným doplňováním tekutin. Pokud se však příznaky průjmu nezlepší nebo dítě začne vykazovat známky dehydratace, navštivte co nejdříve lékaře.

V případě těžké dehydratace, kdy je dítě velmi spavé nebo výrazně změněné, navštivte lékaře okamžitě.

Jaké potraviny a nápoje jsou vhodné pro děti po průjmu?

I když příznaky průjmu pominuly, trávicí trakt dítěte potřebuje určitou dobu na úplné zotavení. Znovuzařazování potravy do jídelníčku proto musí být postupné. Dokud příznaky průjmu přetrvávají, podávejte pouze výše uvedené potraviny. Jakmile příznaky odezní a dítě se cítí lépe, můžete postupně zavádět:

  • Mrkev a dýni;
  • bílý jogurt s živými kulturami k doplnění probiotik;
  • měkké, nekyselé ovoce a zeleninu;
  • libové bílé maso;
  • vejce;
  • celozrnné obiloviny, zejména oves a rýže;
  • kuřecí vývar s nudlemi a masem.

Pokud dítě zvládne tyto potraviny jíst bez obtíží, můžete přejít na normální stravu.

Jak předcházet průjmu u dětí?

Průjmu u dětí lze předcházet především správnou osobní hygienou, hygienou při přípravě jídla a pití a podporou celkové imunity organismu. Zásadní je pravidelné mytí rukou a vyhýbání se lidem s příznaky onemocnění. Při přípravě jídla dbejte na tato pravidla:

  • Dodržujte důslednou hygienu při údržbě kuchyňského náčiní.
  • Správné používání nezávadné vody při přípravě kojenecké výživy a dětské stravy. V závislosti na věku dítěte používejte buď kojeneckou vodu, dříve převařenou pitnou vodu nebo pitnou vodu. Zajistěte, aby byla strava správně uvařená a vhodně skladovaná.
  • Nedávejte dětem nepasterizované potraviny.
  • Zajistěte, aby dítě jedlo zdravou stravu, která podpoří jeho celkovou imunitu.

Děti mohou dostat průjem také při kontaktu se znečištěnou vodou v bazénech nebo jezerech. Vždy sledujte kvalitu vody, ve které se chystáte koupat, a malé děti v létě ochlazujte pouze v dětském bazénku naplněném pitnou vodou.

Jak lze zabránit šíření průjmových onemocnění u dětí v kolektivu?

Průjmová onemocnění se v dětských kolektivech šíří dobře a rychle. To klade ještě větší důraz na dodržování vhodných preventivních opatření. Zásadní je dobrá hygiena dětí, zejména pravidelné mytí rukou a dezinfekce společných hraček.

Velmi důležitá je opatrnost ve školních jídelnách a dodržování vhodných preventivních opatření.

Ke snížení výskytu průjmových onemocnění u dětí však můžete přispět i vy jako rodiče – zejména tím, že nemocné dítě s příznaky zvracení nebo průjmu nepustíte do třídy.