Jak správně rozeznat signály vašeho miminka?

Jak správně rozeznat signály vašeho miminka?>
Jednou ze složitějších částí rodičovství je zjistit, co vaše miminko chce a potřebuje. Má hlad, chce přebalit, pomazlit se nebo spinkat? Co znamená, když si tře uši, nebo rozhazuje ručičkami? Děti s námi komunikují hned jak se narodí. Dávají nám jasné signály, se kterými ale občas můžeme mít problém. Jak jim více porozumět, nebo uspokojit jejich potřeby? 

Úsměv

K prvními skutečnému úsměvu dochází šest až osm týdnů po narození. Některá miminka však uvidíte s úsměvem na rtech ještě dříve. V tomto věku je tento úžasný lidský signál znakem fyzického uspokojení.  Jak na něj reagovat? Povzbuzujte své děťátko a reagujte na jeho úsměv ještě širším úsměvem a pozitivními slovy. I když jim nerozumí, váš hlas v něm opětovně vyvolá další úsměvy.

Oční kontakt

Snažíte se pravidelně udržovat oční kontakt s miminkem, ale někdy se mu nechce vám pohled opětovat? Netrapte se, i děťátko potřebuje od očního kontatku trochu pauzu. Někdy si díte otočí hlavu, nebo si začne hrát s prsty na rukách nebo plakat, jen aby přerušilo oční kontakt. Jak odpovědět na tento signál? Zkuste respektovat potřebu vašeho děťátka a trpělivě čekejte, až se k vám opět otočí. Potom mu darujte široký úsměv a ujistěte ho, že je vše v pořádku.

Imitátor

Od svých třech měsíců se děti učí napodobovat mimiku strachu, překvapení nebo smutku. Pokud vás dítě vidí v zoufalé nebo spokojené situaci, snaží se to naučit a imitovat vás. Vždy, když jste s děťátkem, je důležité v jakém jste rozpoložení a jak se cítíte. Jste ve stresu? Potom je nervózní i vaše děťátko. Jste naštvaní? Dejte ho raději do postýlky, nebo k manželovi, dokud se neuklidníte. Nezapomeňte, že se děťátko učí a vždy když se cítíte špatně, párkrát se prodýchejte. Uvidíte, že se budete cítit lépe. Pokud už jste poznali, že má děťátko strach, nebo je rozhozené, snažte se ho uklidnit v náručí, dotykem, laskání či kojením.

Tření očí nebo uší

Moje dcera Terezka se chytá za levé ouško, když je vyčerpaná a chce se jí spinkat. Vím, že je to varovný signál. Pokud se k tomu přidá i tření očí, měli byste své děťátko začít uspávat. Já dceru ráda uspávám v nosítku a někdy také na procházku v kočárku. Uspávací metody jsou různé a každému děťátku vyhovuje něco jiného.

Pláč

Signál, kterým chce děťátko nejčastěji říct, že je hladové, má žízeň, chce spinkat nebo ho něco bolí. Samozřejmě, že se intenzita pláče liší a vy se můžete postupem času naučit, co jednotlivé druhy znamenají. "Mám hlad!" - děťátko pláče hluboce a krátce s pauzami. Pokud na tento jeho signál nereagujete, může se změnti na hlasitější a intenzivnější křik. "Au, au, to bolí!" - intenzivné pláč bez pauz provázený křikem. Nejde tu o střídání, ale o kontinuální trvání plíče. Myslís, že ho rozeznáte velmi snadno. Pamatuji si, když měla Terezka průvan v oušách. Nic nepomáhalo při tišení její bolesti, ať už jsme udělali cokoli, pláč byl nesnesitelný. Zabíraly jen kapičky a nošení. "Potřebuji spinkat!"- jak jsme řekli výše, potřeba spánku je často vyjdařována třením očí nebo uší. Některé děti to však umí vyjádřit jen pláčem. Ten je občas doprovázený křikem. Pokud je však vaše děťátko vzhůru už dělší dobu, je snadné určit, že je jeho pláč signálem únavy. "Můj zadeček není suchý!"- Terezka si zvykla otáčet hlavu a pofňukávat, případně dělat něco, co je podobné pláči či nervozitě. Tehdy vím, že chce přebalit. Děťátko má různé druhy pláče a k tomu je každé jiné. Nebojte se, ani já nejsem mistryní světa a první tři měsíce jsem strávila hádáním, co jí asi tak může chybět. Někdy jsem ji nakrmila, přebalila, snažila se uspat a stejně byla nespokojená a plakala. Pokud tedy máte extra uplakané dítě, poraďte se s lékařem, zda nemůže jít o koliku nebo jiný problém. Někdy se však o prvních měsících miminka říká i to, že se potřebují přizpůsobit novému prostředí a tomu, že už nejsou v bříšku, ale někde úplně jinde. Zkuste se uvolnit, brát to víc v pohodě a děťátko bude také uvolněnější. Držíme palce při rozeznávání signálu vašeho děťátka!