Jak vybrat bezpečnou dětskou postýlku?

Jak vybrat bezpečnou dětskou postýlku?>

Přestože kvalitní dětská postýlka patří mezi základní vybavení každého novopečeného rodiče, není snadné vybrat tu správnou. I když se mohou zdát podobné, přesto mezi nimi existují značné rozdíly. Jak poznat, která z nich zajistí vašemu dítěti bezpečí, kvalitní spánek a výrazně vám usnadní život?

Co musí dětská postýlka splňovat?

Pro zdravý vývoj a bezpečnost by každé malé miminko mělo spát ve své vlastní postýlce a ne ve společné posteli s rodiči. Malé miminko se ještě neumí samo přetočit nebo odkrýt, takže při společném spaní hrozí několik rizik. Vlastní postel, která splňuje bezpečnostní požadavky, je pro něj tou nejlepší volbou. Pokud chcete mít dítě v noci blízko sebe, je dobrou alternativou postýlka k rodičovské posteli.

Výběru dětské postýlky bychom měli věnovat velkou pozornost. Postýlka je ze všeho vybavení dítěte ta, kterou bude používat nejčastěji. Většina dětí v ní spí nejméně do dvou let, přičemž novorozenec v ní spí téměř 18 hodin denně, později čas poklesne na 14 hodin denně.   

Klíčem k výběru postýlky je kromě bezpečnosti dítěte také pohodlí dítěte při spánku, podpora jeho správného vývoje a pohodlnost používání pro vás, rodiče. V prvních letech života budete s dítětem hodně manipulovat a kvalitní postýlka vám to usnadní.

Bezpečnost dětské postýlky

Dětské postýlky dostupné na našem trhu by měly splňovat požadavky technické normy ČSN EN 716-1 nebo EN 1130:2019, které by měly zajistit, že při správném používání jsou pro dítě naprosto bezpečné. Tato norma klade vysoké nároky na výrobu, konstrukci a výběr materiálů dětských postýlek, aby nebylo ohroženo zdraví dětí. Při tvorbě této normy bylo zohledněno vše:

  • Všechny součásti dětského lůžka musí být vyrobeny tak, aby nemohlo dojít k zachycení hlavy dítěte, ani k přiskřípnutí prstů nebo končetin v mezerách;
  • Matrace a rošt musí v postýlce pevně sedět a nesmí hrozit jejich převrácení nebo překlopení na jednu stranu;
  • Dostatečné větrání úložných prostorů zabraňuje nebezpečí udušení, pokud se v nich dítě náhodou uzavře, například při dětské hře;
  • postýlka nesmí mít žádné ostré části. Všechny části postýlky musí být hladké nebo všechny kovové části a mechanismy musí být zakryty tak, aby na ně dítě nemohlo dosáhnout;
  • Vysoké nároky jsou kladeny také na nízkou hořlavost použitých materiálů; nejdůležitější součásti musí být certifikovány;
  • Všechny části postýlky musí být snadno čistitelné běžnými čisticími prostředky a dostatečně větrané, aby se zabránilo růstu plísní a roztočů;
  • Pokud je plocha pro ležení více než 80 cm nad úrovní podlahy, musí být postýlky vybaveny zábranami proti pádu kolem celého lůžka;
  • Konstrukce postýlky musí být dostatečně stabilní, aby nehrozilo riziko převrácení.

Rozměry postýlky a matrace pro dítě

Klasické dětské postýlky se dělí do dvou skupin podle velikosti matrace, kterou do ní můžete vložit. Obvyklejší rozměr matrace je 60 x 120 cm a méně obvyklý rozměr je 70 x 140 cm.

Výběr matrací je širší u velikosti 60 x 120 cm a tato postýlka bude dostačující pro dítě přibližně do 3 let. Mezi oblíbené klasické postýlky patří Petite&Mars Moony Pine

S matrací o rozměrech 70 x 140 cm budete moci tuto postýlku používat u dětí do do věku přibližně 5 až 6 let s tím, že po 2 až 3 letech se tato postýlka mírně změní na dětskou postýlku se zábranou. Pokud se rozhodnete pro tento rozměr, buďte trochu ostražitější při nákupu prostěradel do postýlky, která bývají standardně vyráběna v menším rozměru.

Méně obvyklé jsou postýlky pro nejmenší děti, a to buď ve formě dětských proutěných košů, kolébek nebo postýlek k rodičovské posteli. Jedná se o rozměrově menší, pevnější a snadno přemístitelné verze. Dalším oblíbeným a cenově výhodným modelem je Feedo polohovatelná postýlka 2v1.

Při jejich nákupu si však nezapomeňte ověřit maximální doporučenou hmotnost dítěte v nich. Standardně je můžete používat přibližně do 6 měsíců věku dítěte nebo do doby, než se dítě začne vrtět a hrozí, že z postýlky nechtěně vypadne. 

Rodičům však nabízíme také dětskou postýlku Chicco Next2Me Forever, kterou lze po jemných úpravách používat mnohem déle, dokonce až do 4 let věku dítěte.

Materiál postýlky

Nejoblíbenějším materiálem používaným při výrobě postýlek je dřevo nebo dřevotříska. Používá se masivní dřevo, ze kterého se snadno netvoří třísky. Výrobci volí buď kvalitní bukové, dubové nebo borovicové dřevo. Masivní postýlky bývají jedny z nejkvalitnějších. Na trhu se však můžete setkat i s kombinací dřeva s MDF deskami. Pokud postýlka nemá přírodní dřevěný design, musí být ošetřena pouze netoxickými barvami. Protože dřevo je velmi příjemný materiál, který je navíc díky své hmotnosti stabilní, bývá nejčastější volbou rodičů.

Méně časté jsou postýlky vyrobené z kovu nebo textílií. Kovové postele se sice snadno udržují a čistí, jejich nevýhodou je však pocit chladu na dotek. Pokud se rozhodnete pro látkovou variantu, nezapomeňte si při nákupu ověřit, jak lze konstrukci udržovat v čistotě. Získáte však lehkou, snadno přemístitelnou postýlku, která nebude potřebovat žádný mantinel.

Konstrukce postýlky

Před výběrem konkrétního typu zvažte, zda potřebujete postýlku s úložným prostorem pod ní, zda bude v pokoji stát samostatně, nebo bude připojena k posteli rodičů.

Design postýlky pak záleží na vašem vkusu. Nabízíme jak klasické postýlky, tak designové kousky, které zaujmou na první pohled.

Co přidat do dětské postýlky

Pokud jste si již vybrali svou vysněnou postýlku, je čas na doplňky.

První věc, kterou budete potřebovat, je kvalitní matrace. Její velikost se odvíjí od vnitřních rozměrů, ale je na vás, abyste si zvolili preferovaný materiál. Vyberte si takovou, jejíž potah lze snadno prát v běžné pračce.

Pokud chcete pro své dítě používat deskovy monitoru dechu, zkontrolujte před koupí doporučenou tloušťku matrace.

Budete také potřebovat kvalitní prostěradla do postýlky, ideálně taková, která mají nepropustnou spodní vrstvu, aby chránila matraci před znečištěním. Pokud dáváte přednost tradičním prostěradlům, můžete ji chránit samostatným chráničem matrace.

Dítě nebude v prvních měsících svého života potřebovat polštář, ale určitě budete potřebovat spací pytel nebo přikrývku. Spací pytle jsou mezi maminkami stále oblíbenější, protože zajišťují, aby se miminko v noci odkrylo. Konkrétní typ vybírají podle ročního období a teploty místnosti, ve které dítě spí.

Postýlku můžete ještě zútulnit hnízdem a baldachýnem. Když se dítě začne samo otáčet, hnízdo ho ochrání před nárazem do mříží. Aby bylo vaše děťátko v postýlce spokojené i po probuzení, můžete na ni zavěsit dětský kolotoč nebo postýlku vyzdobit jinými hračkami.

V naší nabídce najdete několik modelů kvalitních a bezpečných dětských postýlek i příslušenství. Stačí si jen vybrat.