Jak vybrat správnou velikost plenek

Jak vybrat správnou velikost plenek>

Pokud čekáte nový přírůstek do rodiny, promyslete si, jaké plenky budete pro novorozence používat, ještě než se narodí. Můžete si vybrat mezi jednorázovými a látkovými plenami. Oba typy mají svá pro a proti, ale teprve reálný život s miminkem ukáže, které plenky jsou pro vás nejlepší.

Typy plenek

Při výběru plenek pro vaše dítě berte v úvahu následující skutečnosti:

  • Látkové pleny jsou náročnější na údržbu než jednorázové. Je třeba je pravidelně prát a sušit. Při cestování musíte mít vyřešeno, jak budete nosit použité plenky.
  • Látkové pleny lépe drží kyčelní klouby u miminek, která takové balení potřebují.
  • Jednorázové pleny obsahují absorpční jádro, které obsahuje několik chemických látek. U některých dětí může způsobit kožní reakce.
  • Jednorázové plenky udržují pokožku zadečku dítěte sušší. Absorpční schopnost jádra je vyšší než u látkových plen, takže stačí dítě méně často přebalovat.
  • Jednorázové pleny mají mnohem vyšší ekologickou zátěž pro životní prostředí než pleny látkové. Používání jednorázových plen pro jedno dítě vytváří 1 tunu odpadu.
  • Finanční náklady na látkové pleny jsou výrazně nižší než na jednorázové pleny.

Najít správný typ plenky, který by vyhovoval dítěti i mamince, může chvíli trvat. Nebojte se vyzkoušet několik typů a značek plenek. Pokud začínáte s novou značkou, kupte si vždy nejmenší balení a vyzkoušejte, zda vám vyhovuje, nebo se raději poohlédněte jinde.

Některé maminky volí kombinaci obou typů plenek v závislosti na situaci. Doma používají látkové pleny, ale na cesty nebo k lékaři si raději berou jednorázové pleny. Nemusí tak přemýšlet o tom, jak a do čeho zabalí špinavou látkovou plenu během cesty domů.

Výběr plenky pro novorozence

Pokud vybíráte plenky pro novorozence do porodnice, ověřte si požadavky vybrané nemocnice. Většinou vyžadují jednorázové plenky. Důležité je však také vybrat správnou velikost. Ta se odvíjí od porodní hmotnosti novorozence a tu budete před porodem znát jen velmi přibližně.

Jednorázové plenky mají velikosti podle hmotnosti dítěte. Pro předčasně narozené děti s hmotností do 2,5 kg se volí plenka velikosti 0. Většina novorozenců bude v porodnici potřebovat plenku velikosti 1 nebo 2. Pokud zvolíte velikost 1, nekupujte jich velké zásoby. Přestože budete novorozence někdy přebalovat až 10krát denně, dítě z nich v prvních týdnech života velmi rychle vyroste.

Některé typy novorozeneckých plenek mají také speciálně tvarovanou přední stranu pro hojení pupíku. V prvních týdnech se hodí také indikátor na přední straně plenky, který vás informuje o tom, zda se dítě vyčuralo, nebo ne. U vysoce savých jednorázových plenek je totiž bez takového indikátoru téměř nemožné zjistit, zda se novorozenec od posledního kojení počůral, či nikoliv.

Velikosti jednorázových plenek

Základní rozlišení jednorázových plen do velikostních kategorií je dáno hmotností dítěte. Standardně jsou velikosti plen rozděleny do 6 kategorií:

  • Velikost 0: do 2,5 kg.
  • Velikost 1: 2,5 až 5 kg.
  • Velikost 2: 3 až 6 kg.
  • Velikost 3: 4 až 9 kg.
  • Velikost 4: 7 až 18 kg.
  • Velikost 5: 11 až 28 kg.
  • Velikost 6: 15 a více kg.

Jednorázové pleny

Pokud je dítě mezi dvěma velikostmi, vyberte raději tu větší. Je lepší, když má v plence trochu místa navíc. Plenka by přece měla být dostatečně prostorná a pohodlná.

Každá značka může číslování mírně upravit, proto při nákupu vždy zkontrolujte doporučenou hmotnost na konkrétním balení. Plenky vašemu dítěti nejlépe padnou, pokud se jeho hmotnost pohybuje někde uprostřed doporučeného rozmezí.

Typy jednorázových plenek

Jednorázové plenky jsou k dispozici v několika typech. Nejpoužívanější jsou klasické jednorázové pleny, u kterých si vybíráte podle jejich kvality. Můžete si vybrat prémiovou kvalitu, která je velmi pohodlná na nošení, skvěle saje, ale kvalita se odrazí na jejich ceně. Nejpoužívanější jsou klasické plenky střední nebo nižší kvality, kam spadá většina plenek dostupných v obchodech. Můžete je bez problémů používat, dokud vaše dítě ještě neleze. Uzavírají se nalepením lepicích proužků v přední části.

Vynikající poměr ceny a kvality najdete v našich nových plenkách FEEDO. Poskytují vašemu dítěti maximální pohodlí, jsou dokonale přizpůsobené dětské pokožce a zaručují až 12 hodin sucha.

Plenky FEEDO

Pokud se vaše dítě začne více pohybovat nebo lézt, může být jeho přebalování náročnější. Dítě se může kroutit a zalepení lepicích proužků nemusí být nejjednodušší. Pokud je to pro vás pohodlnější, můžete u takového dítěte vyměnit tradiční jednorázové plenky za plenkové kalhotky. Ty se dítěti snadno oblékají pouhým natažením a jsou dobrou volbou, pokud jste již začali s tréninkem na nočník. Dítě si je může rychle samo sundat, stejně jako spodní prádlo.

Pokud chcete používat pouze jednorázové pleny, ale chcete snížit zátěž pro životní prostředí, můžete zvolit ekologickou alternativu. Některé z nich lze dokonce kompostovat.

Pokud se chystáte k vodě nebo do bazénu, vyměňte běžné pleny za pleny do vody. Při plavání nepromoknou, těsní, a tak případný obsah nevytéká do bazénu. Obvykle jsou k dispozici v jednorázové verzi, ale v naší nabídce najdete i látkové plavecké kalhotky.

Velikosti látkových plenek

Většina látkových plen se dodává ve standardní velikosti, což eliminuje další potenciální problémy při rozhodování. Jejich velkou výhodou je, že je může používat více sourozenců za sebou, což výrazně pomůže rodinnému rozpočtu. Vyrábějí se z různých materiálů, nejčastěji z bambusu, bavlny, konopí nebo flanelu. Skládají se ze savé vnitřní části a nepromokavé vrchní vrstvy. Protože vnitřní část netvoří savé gelové jádro, ale přírodní tkanina, jsou šetrnější k dětské pokožce.

Navíc v nich děti vypadají rozkošně. Jsou k dispozici v mnoha krásných barvách a vzorech. V nabídce najdete tradiční čtvercové plenky, ale také kalhotkové plenky a oblíbené plenky AIO (all-in-one).

Výrobci jejich používání výrazně usnadnili, a pokud si vyberete typ AIO, je jejich používání velmi podobné jednorázovým plenám. Moderní látkové pleny rozhodně stojí za vyzkoušení.

Látkové pleny

Látkové pleny perte podle doporučení pro péči. Obvykle se perou při teplotách mezi 40 a 60 °C. Pokud je budete prát při 90 °C, budou mít kratší životnost. Ždímejte je maximálně na 800 otáček a při praní nepoužívejte změkčovače tkanin. Pokud to pokyny výrobce umožňují, pleny vždy vyžehlete.

Kdy je plenka příliš malá?

Příliš malá plenka je na těle dítěte příliš těsná. Když ji sundáte, uvidíte na pokožce dítěte kolem zadečku, na horních částech nožiček nebo na bříšku červené místa. To je jasné znamení, že byste měli vyzkoušet další velikost plenky a zkontrolovat, zda lépe sedí na jeho těle a zároveň dobře absorbuje obsah.

Kdy je plenka příliš velká?

Příliš velká plenka nebude dítěti na první pohled dobře sedět. Bude odstávat, při pohybu se posouvat a můžete si všimnout příliš velkých mezer mezi plenkou a tělem. Jasným důkazem, že byste se měli vrátit k předchozí velikosti, jsou však právě časté nehody, při kterých plenka jednoduše přeteče. Dobře padnoucí plenka rychle absorbuje obsah, ale pokud plenka odstává, moč nebo stolice z ní vyteče dříve, než se stihne vsáknout.

Kdy používáte správnou velikost pleny?

Když je velikost správná, plenka dobře sedí na těle dítěte, při pohybu zůstává na místě, ale je pohodlná a dítě netlačí. Vizuálně je vidět, že plenka je na těle rovná a symetrická ze všech úhlů. Přilnavý pásek je přímo v pase.

Zlatá pravidla na závěr!

Je lepší zvolit větší plenku než menší. Děti rostou jako z vody. Brzy dorostou do těch větších. Nekupujte příliš mnoho plenek stejné velikosti. Miminka rostou jako z vody. Při studiu informací na etiketě se zaměřte především na hmotnost, nikoli na věk dítěte. Každé dítě je individuální.