Jak vybrat vhodnou matraci pro miminko do postýlky

Jak vybrat vhodnou matraci pro miminko do postýlky>

Při zařizování dětského pokojíčku je obvykle první věcí, která si najde své místo, dětská postýlka. Právě v ní bude právě drobek spát téměř od prvního dne po příjezdu z porodnice až do doby, než doroste do klasické postele. V postýlce bude odpočívat, vymýšlet a nejspíš se v ní i poprvé pokusí postavit. Ještě důležitější než samotná postýlka je ale výběr dětské matrace. Jak na to? 

Velký výběr typů, rozměrů, výšek i materiálů a vy nevíte, po kterém modelu sáhnout? Chápeme vás, na trhu je jich opravdu velké množství a vybrat si není snadné. Jak tedy vybrat nejvhodnější matraci pro miminko? Přinášíme vám základní přehled toho, na co se při výběru zaměřit, abyste svému děťátku zajistili zdravý a klidný spánek.

Jakou matraci vybrat do postýlky pro miminko

Hned na začátek si řekněme, že je třeba vždy kupovat matraci novou. Použitá může být zdeformovaná, dítěti tak nemusí poskytovat dostatečnou oporu. Mnoho věcí při výběru dětské matrace do postýlky je otázkou osobního vkusu a preferencí rodičů, například tvar či barva. Kromě toho je ale třeba si také na začátku ujasnit, jak dlouho si myslíte, že bude dítě v postýlce spát. Dále existují také všeobecně platná doporučení týkající se výběru matrace. 

Jaký rozměr zvolit?

Výběr tvaru a rozměru záleží pouze na vás. Ať už vyberete matraci oválnou do oválné postýlky či klasickou obdélníkovou, vždy se ujistěte, že do postýlky dokonale pasuje. Mezi matrací a postýlkou by neměl zůstat volný prostor, u něhož by hrozilo, že se v něm zachytí ručička či nožička dítěte.

Jaká je optimální výška matrace?

Na výšku by měla mít matrace alespoň 7 centimetrů. Pokud máte v plánu si pořizovat monitor dechu, ověřte si, jakou maximální výšku může matrace mít, aby monitor správně fungoval

Jak vybrat monitor dechu? Navštivte našeho Rádce.

Jaké druhy matrací jsou vhodné pro miminka?

Nejčastější „náplní“ matrací bývá kokos nebo pohanka.

Matrace do postýlky z kokosových vláken jsou vzdušné a dítě se na nich méně potí. Jsou vyrobeny z přírodních vláken se sypkou strukturou, mají antialergické a antibakteriální vlastnosti, což je dobré pro děti, které trpí alergií na roztoče. Ty se u těchto vzdušnějších materiálů nevyskytují příliš často. Matrace jsou pružné a mají dlouhou životnost. Jsou středně tvrdé.

Oblíbeným materiálem pro výplně matrací je také pohanka. Je zcela hypoalergenní, nezahřívá se lidským teplem, minimalizuje pocení a má antibakteriální vlastnosti. Tím, že je hypoalergenní, je vhodná pro děti (ale i dospělé), které trpí častými infekcemi dýchacích cest. Jsou středně tvrdé, takže poskytují dostatečnou oporu pro záda. Pokud tedy dítě není náchylné k onemocněním horních cest dýchacích, jsou tyto dva materiály rovnocenné a je jen na vás, který z nich si vyberete. Při dýchacích potížích je vhodnější pohanka.

Vhodnou volbou jsou i latexové matrace. Jsou velmi pružné a poskytují správnou oporu dětské páteři. Jejich nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

V žádném případě nedoporučujeme matrace z paměťové pěny. Ačkoli u dospělých jsou tyto modely velmi oblíbené, kvůli nedostatečné podpoře těla jsou pro děti zcela nevhodné.

Matrac do postýlky

Jakou zvolit tvrdost matrace do postýlky?

Spát si jako v bavlnce? U malých dětí by to úplně platit nemělo. Nejvhodnější matrace pro miminko jsou středně tvrdé až tvrdé. Zaprvé proto, že dítěti poskytují oporu páteře, kterou měkká matrace neposkytne. Současně jsou měkké matrace potenciálním nebezpečím, dítě se do nich zaboří a může mít problémy s dýcháním. 

Příliš měkká matrace není dobrou volbou ani s ohledem na vývoj dětských nožiček.

Cíl je tedy jasný – středně tvrdá matrace, která poskytuje pevnou oporu malému tělíčku dítěte. Matrace by však nikdy neměla být tak tvrdá, aby dítěti způsobovala otlaky.

Naše nabídka dětských matrací

Na co si dát pozor při výběru matrace?

Lepená konstrukce – mnoho rodičů se při nákupu zajímá o to, zda je matrace lepená průmyslovým lepidlem. Chtějí totiž, aby jejich děti spaly na zcela bezpečné matraci, kde nebylo použito nic, co by mohlo dítě ohrozit. Dětské matrace jsou velmi často vyrobeny z monobloků – to znamená, že matrace je v pevném stavu bez lepení. Existují i druhy skládající se ze dvou částí.

Bez zón – některé matrace jsou tvořeny zónami, přičemž v oblasti boků je matrace tvrdší. Po takové matraci sáhněte, pokud je dítě již větší. Pro menší děti jsou tyto zónové matrace nevhodné.

Prodyšnost – prevencí proti plísním a vlhkosti je dostatečně prodyšná matrace. Doporučujeme ji také pravidelně nechat vyvětrat mimo postýlku. 

Potah matrace

Matrace vhodná pro děti od 0 do 3 let

Dítě potřebuje pevnou matraci, musí být přizpůsobivá tělu dítěte. Měla by mít snímatelný potah, který zajišťuje snadnou údržbu a zvyšuje hygienu – například v případě jakýchkoli nehod. Myslete také na chránič matrace, je to praktický pomocník.

Matrace vhodná pro děti ve věku 3–13 let

Pro všechny věkové kategorie je vhodnější tužší matrace, při nákupu matrace pro starší děti vybírejte nadále z tvrdších matrací. Dbejte na vzdušnost, pokud má ještě dítě problémy s nočním pomočováním, nezapomeňte na pratelný potah a chránič matrace. Přibližně od 12 let už můžete zabrousit i do modelů s paměťovou pěnou.

Jaký druh potahu na matraci zvolit?

Potah by měl být zejména prodyšný a z hygienických důvodů pratelný alespoň na 60 °C. Oblíbené jsou bavlněné, díky snadné údržbě a prodyšnosti. Vhodné pro citlivou dětskou pokožku jsou i bambusové. Potahy z tohoto přírodního vlákna mají navíc antibakteriální účinky. Máte-li dítě trpící alergiemi, poohlédněte se po potahu obsahujícím vlákna ze stromu kapok. Tento typ potahů odpuzuje vodu i roztoče a různé jiné mikroorganismy. 

Co (ne)patří do postýlky

Polštář

Při zvelebování dětské postýlky nezapomeňte na to, že minimálně do jednoho roku věku dítěti nedáváme polštář. Později můžeme sáhnout po malém a nízkém polštářku. Obecně přibližně do třetího roku nejsou polštáře příliš vhodné, a to z důvodu správného vývoje zad.

Spací vak

Záleží jen na vás, zda se rozhodnete pro klasickou přikrývku nebo zvolíte oblíbenější a pro menší děti možná praktičtější spací pytel. Výhody spacího pytle spočívají především v tom, že nehrozí, že se dítě v noci odkopne a nastydne.

Na trhu objevíte spací pytle bez rukávů nebo s rukávy, tenké nebo teplejší. Doporučujeme pořídit si obojí a střídat podle ročního období. Mnoho spacích pytlů lze navíc díky patentkám rozepnout a získat tak klasickou deku. Spací pytle se většinou zapínají uprostřed přední strany zipem nebo patentkami. Je také možné pořídit modely se zapínáním na boku. Děťátko ve spacím vaku už v žádném případě nepřikrýváme další dečkou.

Nepropustná podložka 

Matrace by měla být nejprve pokryta ochrannou nepropustnou podložkou (nenahrazujte ji igelitem!), která chrání matraci před počůráním nebo znečištěním, například při protékání plenky nebo při odříhnutí. Na podložku přijde bavlněné napínací prostěradlo. Běžné prostěradlo bez gumiček příliš nedoporučujeme. Děti jsou od přírody zvědavá stvoření a můžeme s jistotou říci, že by dříve či později celé prostěradlo „rozebraly“ a stáhly k sobě. 

Doplňky do postýlky

Stříška/nebesa z postýlky vytvářejí ještě útulnější místo. Primárně slouží jako dekorativní prvek.

Skvělou ochranou před hmyzem jsou zejména v létě praktické moskytiéry.

Oblíbené jsou také mantinely. Ty jednak zaručí, že se děťátko neudeří o tyče postýlky, současně také zúží a zmenší prostor, čímž malým spáčům dodají pocit bezpečí. 

Přejeme vám, aby vám zařizování dětského pokojíčku šlo od ruky a děťátku se v jeho prvním malém království líbilo. Pro více inspirace se můžete podívat na našeho rádce Výbavička do pokojíčku.