Kašel u dětí, jaké typy rozlišujeme a co nejlépe zabírá na kašel u dětí?

Kašel u dětí, jaké typy rozlišujeme a co nejlépe zabírá na kašel u dětí?>

Děti často trpí virovými a bakteriálními infekcemi dýchacích cest, takže kašel u dětí je běžný. Pro jeho správnou léčbu je třeba umět rozlišit vlhký a suchý kašel a také rozpoznat varovné příznaky, kdy už kašel nemůžete léčit sami doma a měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Co byste měli jako rodiče vědět?

Jaké jsou běžné příčiny kašle u dětí?

Kašel sám o sobě není nemoc, pouze její příznak.

Nejčastější příčinou kašle u dětí je virová infekce horních cest dýchacích, lidově známá jako nachlazení. Méně častou, ale stále rozšířenou příčinou je bakteriální zánět dýchacích cest. Jen na základě samotných příznaků je od sebe nelze odlišit. Pro správnou diagnózu musí lékař provést několik vyšetření, často včetně testu CRP.

Děti však kašlou i z jiných příčin. Kašel doprovází alergická onemocnění a je také základním příznakem astmatu. Tím však možné diagnózy nekončí, takže pokud se kašel vašeho dítěte nezdá být v pořádku nebo se jedná o kašel dlouhotrvající, musí lékař dítě komplexně vyšetřit.

Jaký je rozdíl mezi suchým a vlhkým kašlem?

Suchý a vlhký kašel se od sebe liší tím, zda je v dýchacích cestách hlen, nebo ne.

Suchý kašel je dusivý, dráždivý kašel. Po několika dnech buď sám odezní, nebo se změní v kašel produktivní.  Pokud je příliš obtěžující, vysilující, dítě při kašli cítí bolest na hrudi nebo nezabírají volně prodejné léky, vezměte ho k lékaři.

Vlhký kašel je doprovázen produkcí hlenu, ať už ho vykašlává přímo, nebo zjistíte zahlenění. V tomto případě je třeba odstranit hlen z dýchacích cest, protože je ideálním prostředím pro množení bakterií. Díky němu se může běžné virové onemocnění zkomplikovat bakteriálním zánětem, což rozhodně nechcete.

Jaká je nejvhodnější léčba podle typu kašle ?

Při vlhkém kašli dítě vykašlává hlen nebo tento hlen stéká z horních cest dýchacích. To je způsobeno nahromaděním hlenu v dýchacích cestách, který se pak tělo snaží co nejdříve odstranit. V rámci léčby je třeba sáhnout po lécích, které tento hlen rozpouštějí nebo pomáhají k jeho snadnějšímu vykašlávání. Takové léky se nazývají expektorancia nebo mukolytika, lidově známá jako léky na vlhký kašel. To, zda zvolíte sirup nebo kapky proti kašli, závisí jednak na vhodné účinné látce a také na tom, který typ léku vaše dítě snáze užívá. Počítejte s tím, že můžete zjistit, že vaše dítě po užití těchto léků více kašle.

Suchý kašel není doprovázen tvorbou hlenu, ale poznáte ho jako dusivý, dráždivý kašel. Takový kašel je vyvolán zánětem, který dráždí dýchací cesty, ale protože se ho tělo nemá jak zbavit vykašláním, zbytečně vysílí dítě. V takových případech musíme kašel tlumit a volit léky ze skupiny antitusik.

Vzhledem k tomu, že kašel je pouze příznakem, nikoliv samotným onemocněním, volíme vhodný lék podle aktuálních potíží dítěte. Pokud se suchý kašel změní ve vlhký kašel, můžete změnit léky z antitusik na mukolytika. Pokud si nejste jisti, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Kašeľ u detí: kedy k lekárovi

Co skutečně zabírá na kašel u dětí?

Kromě osvědčených léků na kašel z lékárny můžete léčbu podpořit i dalšími formami léčby. Účinné je zvlhčování dýchacích cest udržováním přiměřeně vlhkého vzduchu v místnosti a dodržování dostatečného pitného režimu. Pokud máte doma suchý vzduch, kašel se zhoršuje. V takovém případě můžete použít zvlhčovače vzduchu nebo nechat dítě inhalovat. Tato zařízení pomohou při suchém i vlhkém kašli.

Čističky a zvlhčovače vzduchu

Kašel zhoršují také hleny z horních cest dýchacích. Pokud vaše dítě ještě neumí samo smrkat, odsávejte pravidelně hlen nosní odsávačkou, pročistěte nos sprejem s obsahem mořské vody nebo použijte konvičkování. Budete se divit, ale i malé děti lze naučit pěkně snášet výplachy dutin pomocí konvičky.

Produkty pro péči o nos a ouška

Sílu léčivých rostlin můžete využít také ve formě vhodného bylinného čaje nebo různých bylinných extraktů. O vhodném užívání se můžete poradit v lékárně. Pamatujte, že i když se jedná o přírodní léčbu, ne každá bylina je vhodná pro malé děti.

Jak rozpoznat běžný kašel od závažných případů u dětí?

Běžný kašel je spojen s virovou infekcí horních cest dýchacích. Takové onemocnění začíná jako nachlazení, to znamená, že je doprovázeno pocitem ucpaného nosu, rýmou, bolestí v krku, zvýšenou teplotou. Pokud se objeví i kašel, není vyčerpávající, silný ani spojený s bolestí na hrudi.

Těžké případy kašle provázejí laryngitidu, bronchitidu, zápal plic nebo jiné závažné diagnózy. Podezření na laryngitidu u dětí naznačuje štěkavý kašel, který se objeví náhle a zní, jako by zvuk vycházel "z hrnce". Dítě může mít potíže s nádechem. Tento stav nepodceňujte. První pomocí je dostat dítě na studený vzduch a poté okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Pokud má dítě potíže s dýcháním nebo namodralé zbarvení úst, zavolejte rychlou lékařskou pomoc.

V ostatních závažných případech je kašel výrazný, dusivý, bolestivý a ztěžuje dítěti dýchání. Můžete pozorovat sípání při dýchání nebo příliš rychlé dýchání. U závažných stavů se může, ale nemusí vyskytnout horečka; není výpovědním znakem. 

Kedy je kašeľ u detí závažný

Kdy je nutné jít s dětským kašlem k lékaři ?

Pokud má dítě klasický průběh nachlazení, můžete léčbu zvládnout sami doma. Pokud se vám však průběh nemoci nezdá nebo se vám zdá, že je kašel dítěte závažný, je čas navštívit lékaře.

Zvláštním případem je, pokud má dítě potíže s dýcháním, lapá po dechu, nemůže se nadechnout nebo při dýchání slyšíte pískot. V těchto situacích potřebuje okamžitou lékařskou pomoc.

Co když má dítě dlouhodobý kašel?

Pokud má vaše dítě dlouhodobý kašel, rozhodně patří do rukou lékaře, který na základě vyšetření posoudí jeho povahu. Může za ním být banální viróza, ale také závažná diagnóza. Není však třeba hned panikařit, pokud se jedná jen o běžný vlhký kašel po překonané nemoci.

Kašel je obranná reakce a naše tělo ho aktivuje vždy, když potřebuje pročistit dýchací cesty. I po nekomplikované virové infekci může trvat dlouho, než se sliznice zahojí a plně zotaví, a není neobvyklé, že dítě po těžší infekci kašle několik týdnů. Obvykle se však jedná o kašel produktivní, nikoliv zatěžující, a vy ho uslyšíte odkašlávat jen jednou za čas. 

Existují preventivní opatření, která snižují riziko kašle u dětí?

Nejčastějším důvodem kašle u dětí je infekce dýchacích cest. Preventivní opatření ke snížení rizika kašle u dětí zahrnují veškerá hygienická opatření, která je ochrání před onemocněním.

Pravidelné a důkladné mytí rukou vodou a mýdlem je nezbytné. Dítě by nemělo špinavýma rukama nic jíst a v ideálním případě by se nemělo dotýkat úst, nosu, očí nebo obličeje.

Pomůže také důkladná péče o dýchací cesty. Čisté, dostatečně zvlhčené sliznice jsou nejlépe chráněny před infekcemi, proto můžete dítěti pravidelně čistit nos spreji s mořskou vodou. Pokud uslyšíte, že dítě nedýchá nosem zcela snadno, nezanedbávejte smrkání.

Udržujte jeho celkovou imunitu v co nejlepším stavu, včetně zdravé stravy, dostatečného spánku, pravidelného pohybu venku za každého počasí a co nejlepší životosprávy.

Kašel sice k dětství patří, ale rozhodně nepotěší žádného rodiče.