Poradíme vám, jak vybrat první botičky pro vaše dítě

Poradíme vám, jak vybrat první botičky pro vaše dítě>

Na první krůčky svého dítěte jistě netrpělivě čeká každý rodič. Zároveň však vyvstává otázka, kdy je ten správný čas na první botičky. Tento krok byste rozhodně neměli uspěchat! Proč je to tak důležité a jaké parametry by měly první botičky pro miminko splňovat?

Kdy koupit první boty pro dítě?

V tomto případě platí poměrně jednoduché pravidlo - dokud dítě nechodí, boty nepotřebuje. Dítě obujeme až v okamžiku, kdy se samo postaví a začne chodit v prostoru, i když je to například jen za ruku. Hlavní funkcí obuvi je chránit nohu před vnějšími vlivy, mechanickými poraněními, chladem či teplem a před případným uklouznutím.

V neposlední řadě by obuv měla poskytovat oporu pro nohu dítěte. To by měli mít na paměti všichni rodiče, kteří rádi koupí obuv pro děti, i když ještě leží a nechodí. 

Dětští lékaři se domnívají, že v tomto případě tyto roztomilé první boty dětem do jisté míry dokonce škodí. Bota totiž může působit jako omezující faktor pohybu. V průběhu lezení se dítěti neustále tvaruje klenba chodidla. Pokud rodiče dají dítěti boty jen "na ozdobu", může se stát, že noha nebude mít možnost dostatečného přirozeného pohybu. Proto se nedoporučuje dávat dětem boty ani do kočárku.

Tipy při výběru obuvi pro dítě

  • Prvním faktorem by měla být samozřejmě velikost. Nejlepším způsobem, jak ji změřit, je postavit dítě na tvrdý papír a obkreslit tužkou kolmo na papír. Tím získáte základní velikost dětské nohy. Než vystřihnete skutečný obrys chodidla a vyrazíte do obchodu, přidejte 10-12 mm před nejdelší prst u nohy. Všímejte si nejen délky chodidla, ale také jeho šířky. Podle takové makety bude snazší vybrat pro dítě správný pár botiček.
  • Neméně důležitá je výška obuvi pro dítě. Jedná se o prostor nad prsty u nohou dítěte. V této části by měla být správná bota tak vysoká, aby v ní dítě mohlo volně prsty pohybovat.
  • Materiál boty by měl být lehký, pružný, dostatečně prodyšný a měkký na dotek. Nejlepší jsou samozřejmě přírodní materiály.
  • Při nákupu si všímejte, zda je podpatek dostatečně pevný. Jedná se o část boty, která vede od paty nahoru a poskytuje noze oporu. Když je příliš nízká, neposkytuje dítěti dostatečnou oporu.
  • Důležité je také zapínání boty. Ať už se rozhodnete pro šněrování nebo suchý zip, v každém případě by mělo být šněrování nebo zapínání boty takové, aby se dalo dobře upevnit kolem malého kotníku.
  • Konstrukce boty by celkově měla dítěti pomáhat nést váhu a zabraňovat například vybočení paty, což je u dětí poměrně častá ortopedická vada.

Jak poznat kvalitní obuv?

Pravdou je, že orientovat se na trhu mezi obrovským množstvím značek a typů dětských capáčků není úplně snadné. Jak tedy s jistotou určit, zda je obuv pro děti bezpečná? Pomoci může certifikát "s žirafou" - symbol žirafy představuje zdravotně nezávadnou obuv.

Vybírejte první obuv svého dítěte pečlivě. Chodidlo ovlivňuje držení celého těla po celý život, takže nekvalitní obuv může způsobit nevratné poškození hned od začátku.

Jakou obuv vybírat?

První boty pro dítě by měly být vždy nové. Chůze se v tomto věku stále vyvíjí a každé dítě kulhá jinak. Pro vaše děťátko bude lepší, pokud jeho boty neprošlapal někdo jiný.

Pro malé děti vždy vybírejte pevnou obuv. Zapomeňte na žabky nebo bačkůrky, u kterých hrozí riziko zranění. Při chůzi potřebují mít jistotu a tu jim zaručí pouze pevná a kvalitní obuv.

Děti do tří let mají na spodní části chodidla tukovou podložku, proto není zcela vhodné obouvat ortopedickou obuv nebo pantofle, pokud to nenařídil ortoped. Vybírejte obuv s pružnou, měkkou a ohebnou podrážkou. Pro první krůčky jsou ideální dětské capáčky nebo botičky.  

Dětské capáčky a botičky

Jakých chyb se vyvarovat při nákupu prvních dětských bot ?

  • Příliš malá bota - pokud dítě nemá vepředu dostatek místa pro prsty, začne je kroutit a nesprávně zatěžovat nohu. Od toho se pak odvíjí postavení celého těla a následný mechanismus chůze.
  • Volný kotník - pokud není zapínání kolem kotníku opravdu těsné, může dítě začít více zatěžovat vnitřní stranu chodidla. To může mít negativní vliv na vznik ploché nohy nebo jiných deformit chodidla.
  • Těžká obuv - pokud je obuv pro dítě příliš těžká, ztěžuje dítěti chůzi, přetěžuje určité svalové skupiny a chůze se stává nekvalitní.

Na závěr je také nutné říci, že byste měli, zejména u nejmenších dětí, kontrolovat obuv každý měsíc. Nezdá se to, ale jejich nohy rostou opravdu rychle. Podle pediatrů je nejčastější chybou maminek právě to, že nekontrolují, zda dětem bota sedí.