Kdy se začnou prořezávat první zuby a jak dlouho to trvá? Rady a tipy, jak to zvládnout

Kdy se začnou prořezávat první zuby a jak dlouho to trvá? Rady a tipy, jak to zvládnout>

Prořezávání zoubků je nepříjemné nejen pro dítě, ale také pro rodiče. Prořezávání prvních zoubků provází bolest, pláč, nevrlost dítěte, a dokonce je ovlivněn i spánek. Jak vypadá prořezávání zoubků a jak dítěti pomoci?

Jaké jsou příznaky prořezávání zoubků u dětí?

Rodiče se často ptají, jak vypadá prořezávání zoubků a jak mohou zjistit, že obtíže jejich dítěte souvisejí s prořezáváním zoubků a ne s nějakým jiným onemocněním.

Růst prvních zoubků nejprve naznačí mrzutost, neklid a plačtivost dítěte. Výjimkou nejsou ani potíže se spánkem, ať už při usínání, nebo při častějším nočním buzení. Ve skutečnosti první zoubky dělají potíže ještě předtím, než v ústech něco uvidíte. Prořezávající se zoubek si musí razit cestu dásní a to dítě bolí.

Prvním příznakem v ústech bude změna dásně při prořezávání zoubků. Všimnete si, že se zduří a oteče. Může se zdát červenější než okolí a oblast může být citlivá na dotek.

Vaše dítě rychle zjistí, že kousání prstíčků mu pomáhá ulevit, takže si stále strká do pusy ruce. Můžete si všimnout silnějšího slinění a ztráty chuti k jídlu. Některá miminka to snášejí o něco hůře a během prořezávání zoubků se u nich může objevit zvýšená teplota nebo průjem a silnější nadýmání.

Kdy se začínají prořezávat první zuby?

Doba prořezávání prvních zubů je u každého dítěte individuální. U většiny dětí můžete první zoubky zaznamenat přibližně v 6 měsících věku. Každé dítě je však jiné a jeho vývoj probíhá vlastním tempem. U menšího počtu dětí se mohou zoubky prořezávat dříve. Není však výjimkou ani situace, kdy se prořezávají zoubky později a první zoubek se prořeže až v 1 roce věku.

Jaké je pořadí prořezávání zoubků?

Prořezávání zubů probíhá postupně, střídavě nahoru a dolů. Prořezávání zubů probíhá v tomto pořadí:

  1. První řezáky, jednotky: spodní se prořezávají nejčastěji ve věku 6 až 10 měsíců. Po nich následují horní „jednotky“ asi o 2 měsíce později, tj. ve věku 8 až 12 měsíců.
  2. Druhé řezáky, „dvojky“: dolní ve věku 10 až 16 měsíců, horní ve věku 9 až 13 měsíců.
  3. První stoličky, čtyřky: dolní ve 14 až 18 měsících, horní ve 13 až 19 měsících.
  4. Oční zuby, trojky: dolní 17 až 23 měsíců, horní 16 až 22 měsíců.
  5. Druhé stoličky, pětky: dolní 23 až 31 měsíců, horní 25 až 33 měsíců.

Poradi prorezavani zoubku

Jak dlouho trvá prořezávání prvních zubů?

Děti se zoubky prořezávají postupně. Dětský chrup se skládá celkem z 20 zubů, 10 horních a 10 dolních. Prořezávají se jeden po druhém a celý proces je ukončen přibližně ve 3 letech věku.

Pro rodiče to znamená přibližně 2 a půl roku, kdy má dítě čas od času potíže s prořezáváním zubů. Proto je dobré se co nejdřív poučit a zjistit, co pomáhá vašemu děťátku překonat toto období s co nejmenšími obtížemi.

Jak pečovat o ústní hygienu při prořezávání zubů?

Před prořezáním prvního zoubku není nutné věnovat ústní hygieně mimořádnou péči. Je však dobré, aby si dítě na pravidelnou péči o ústní dutinu zvykalo přibližně od 3 měsíců věku. Zpočátku stačí pravidelně čistit jeho dásně kouskem namočené sterilní gázy. Dítě si na to zvykne. Pozdější čištění prvních zoubků pak bude považovat za samozřejmost a nebude se mu bránit.

Pro rodiče znamená období prořezávání zoubků také změnu v ústní hygieně dítěte. V této době si dítě zvyká neustále strkat své malé ručičky do úst, proto věnujte jejich čistotě zvýšenou pozornost. Není neobvyklé, že dítě v tomto období chytne infekci a nastydne.

Dokud dítě nemělo zuby, nebylo třeba je čistit. S prvním zoubkem se to však mění a je ten správný čas na koupi prvního zubního kartáčku. Zpočátku stačí zuby čistit tak, že navlhčeným kartáčkem bez zubní pasty setřete plak z prořezaných zubů.

Péče o dětské zoubky

Jaké jsou možnosti úlevy od bolesti při prořezávání zubů?

Dítě při prořezávání zoubků zažívá bolest. Někdy je mírná, jindy může vystřelovat směrem k uším. Své dítě znáte nejlépe na světě a rychle si tak uvědomíte, jak velkou bolest prožívá. Podle toho zvolte nejvhodnější pomoc.

Máte k dispozici následující možnosti:

Kousátka

Kousání do něčeho tvrdšího pomáhá zubům rychleji se protlačit skrz dáseň. Při kousání dítě cítí úlevu, takže se rádo zakousne do svých malých prstíků. To není to nejlepší, co existuje, a proto máme k dispozici několik druhů kousátek.

Kousatka pri prorezavani zoubku

Vybírat můžete podle barvy, tvaru, materiálu a možnosti snadného čištění. Důležitější je však vybrat kousátko tak, aby vaše dítě dosáhlo na oblast dásně, která ho právě trápí. Některá pomohou masírovat pouze oblast předních zubů, k dosažení oblasti stoliček budete možná potřebovat jiný tvar.

Lepší úlevy od bolesti dosáhnete s kousátky, která jsou zároveň chladicí. Než je dítě dostane, vložte je na chvíli do lednice, aby se zchladily. Chlad může velmi jemně ulevit od bolesti.

Kousátka

Chladicí a znecitlivující gely

Pokud kousátko ke zklidnění bolavých dásní nestačí, máte možnost sáhnout po lokálních gelech. Ty se aplikují na bolestivé místo při potížích. Obsahují buď rostlinné výtažky s chladivými a zklidňujícími účinky, nebo lokální znecitlivující látky, nejčastěji lidokain. Výjimkou není ani kombinace těchto dvou látek.

Jejich výhodou je, že působí pouze v místě potřeby a nevstřebávají se.

V naší nabídce najdete gely na bázi přírodních látek, zejména ty s obsahem léčivých bylin. Maminky mají dobré zkušenosti se sadou CHICCO Uklidňující gel na zuby a kartáček na prst s pouzdrem 4m+.

CHICCO Set zubní uklidňující gel a kartáček na prst s pouzdrem 4m+

Léky proti bolesti

Pokud si již nevíte rady, dítě viditelně trpí, je velmi plačtivé, nemůže v noci spát, můžete krátkodobě sáhnout po sirupech proti bolesti. Jsou to ty, které běžně používáte při horečce. Používejte je však jen výjimečně a co nejméně, protože jsou spojeny s rizikem nežádoucích účinků. Před použitím se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem o správném použití a dávkování.

Jakou stravu je nejlepší nabízet při prořezávání zoubků?

Během prořezávání zoubků nemusíte nutně měnit způsob stravování vašeho dítěte, i když v tomto období může jíst méně. Prořezávání zubů bývá spojeno s menší chutí k jídlu, proto to berte v úvahu a nenuťte dítě do jídla. Pravděpodobně to také není nejvhodnější doba pro zavádění nových potravin do jídelníčku. Nejlepší je několik dní počkat.

strava pri prorezavani zoubku

Pokud kojíte, první zoubky nejsou důvodem k odstavení dítěte. Nebojte se, prořezávání zoubků při kojení nevadí a dítě vás nekousne. Pokud je dítě kojené, můžete ho v tomto období uklidnit právě kojením.

Jaké jsou průvodní jevy a možné komplikace prořezávání zubů?

Běžným průvodním jevem prořezávání zubů je zvýšené slinění. Dítě může potřebovat nosit bryndák po celý den. Zvýšené slinění v oblasti úst může způsobit podráždění okolí úst, které se projeví zarudnutím a možnou vyrážkou. Můžete mu pomoci tím, že mu ústa potřete ochranným krémem. Tekoucí sliny ho také mohou dráždit ke kašli.

Krém na ochranu úst a tváře Chicco

Mezi běžné komplikace při prořezávání zoubků patří mírně zvýšená teplota a někdy i zažívací potíže, například častější stolice a zvýšené nadýmání. U mnoha dětí dochází k poruchám denního i nočního spánku v důsledku neklidu.

Kdy je vhodné navštívit lékaře při prořezávání zoubků?

Pokud má vaše dítě při prořezávání zoubků teplotu vyšší než 38 °C, obraťte se na svého dětského lékaře. Takto vysoká teplota není při prořezávání zoubků běžná a svědčí spíše o infekci.

Pokud bolest při prořezávání zoubků vyzařuje směrem k uším, může jich dítě chytat více. I když je to běžný jev, je také lepší poradit se s lékařem, abyste náhodou nepřehlédli ušní infekci.