Kojení na veřejnosti - ano nebo ne?

Kojení na veřejnosti - ano nebo ne?>
Kojení je jeden z nejpřirozenějších okamžiků mezi matkou a dítětem. Tím, že své miminko kojíme mu předáváme ze sebe tu nejcennější tekutinu, kterou je mateřské mléko. Pro miminko je maminčino prso zdroj jídla i uklidnění. Ale co když jste se svým dítětem zrovna na místě veřejném (v parku, na zastávce, v restauraci), miminko dostane hlad a dá vám to náležitě najevo. Myslíte si, že kojení je věc veřejná, nebo bychom měly naopak dopřát sobě i miminku při kojení soukromí a klid?

Názory maminek jsou různé

"Nedovedu si představit kojit své dítě v restauraci či v autobuse, to si raději vystoupím a najdu nějaké klidné místo. Myslím si, že kojení je velmi intimní záležitost mezi mnou a mým dítětem a to se i lépe nají, když bude mít na to klid." (Katka, 32 let) "Mám dvě děti, obě vždy dostaly napít všude, když si to vyžádaly. Myslím si, že odpírat dítěti prso, jen kvůli svému studu není ideální. A nedovedu si představit, jak někde venku pobíhám další půlhodinu s plačícím hladovým dítětem a hledám nějaké soukromí. Vždy se dá přeci dítě nakojit i tak, aby nebylo nic vidět.” (Andrea 34 let) Kojení na veřejnosti nemine asi žádnou maminku Této situaci je téměř nemožné se vyhnout a dříve nebo později potká i vás. Malé novorozeně může vyžadovat kojení velmi často. Můžeme být s miminkem třeba u lékaře a zdržet se, nebo vám ujede autobus a kojení, které mělo vycházet na doma, bude nevyhnutelné někde venku. Miminko si žádá své a my, maminky, bychom to rozhodně neměly přehlížet.

Tipy pro příjemnější kojení na veřejnosti

GOA006-56003531911241. Důležité je v těchto situacích vždy poslouchat svůj mateřský instinkt, který chce uspokojit hlad miminka. 2. Mějte vždy po ruce šátek, kojící přikrývku nebo látkovou plenu, kterou můžete sebe a miminko zakrýt pro větší soukromí. 3. Noste kojící podprsenky a triko nebo košili na knoflíky, které se dají snadno rozepnout a nemusíte se hned svlékat. 4. Vždy se dá vyhledat nějaké místo v ústraní. Například na zastávce se můžete otočit zády a přikrýt šátkem. V restauraci požádat obsluhu o nakojení v nějakém tišším koutku. V parku na procházce můžete také vyhledat nějaké klidnější místo. V nákupním centru můžete využít třeba zkušební kabinku. 5. Při kojení venku se soustřeďte jen na své dítě, snažte se nevšímat si okolí a toho, co si kdo myslí.

Závěr

Nezapomeňte, že kojení je právem dítěte i matky s nutností vytvořit vždy vhodné podmínky pro kojení. To, že kojení je jen ,,domácí záležitostí “, vyvrací v dnešní době i spousta známých tváří a celebrit, které se nechají při kojení fotografovat. A tím podporují propagaci kojení na veřejnosti. 10-celebrity-moms-on-the-joys-of-breastfeeding-1-500x310

Zdroj - http://www.celebritybabyscoop.com/2012/05/17/10-celebrity-moms-on-the-joys-of-breastfeeding 

Každá žena je jiná, některé s tím nemá problém, jiná potřebuje soukromí - i to je v pořádku. Nejdůležitější jsou potřeby vašeho miminka a ty by měly být vždy vyslyšeny a na prvním místě. Spokojené a napapané miminko, je přeci pro maminku tou nejlepší odměnou! Podělte se s námi o své názory - jak jste na tom vy s kojením na veřejnosti?