Odhalte nejčastější dětskou potravinovou alergii

Odhalte nejčastější dětskou potravinovou alergii>
Nejčastější potravinovou alergií u kojenců je alergie na bílkovinu kravského mléka. Lehce předčí i známější alergie na lepek či ořechy. Postihuje až 3 % kojenců. Ovšem s dozrávajícím imunitním systémem a trávicím traktem u většiny těchto dětí alergie na bílkovinu kravského mléka do 3 let vymizí. Důsledkem neléčené alergie může být vážné poškození trávicího ústrojí dítěte. První projevy alergie na bílkovinu kravského mléka se ve většině případů objeví již do 3. měsíce života dítěte. Dodnes se neví, jak této alergii přesně předcházet. Můžete však dodržet jistá doporučení, která mohou riziko vzniku alergie snížit.
  1. Nejlepší prevenci představuje výlučné kojení do 6 měsíců.
  2. Nekojené dítě z rodiny alergiků by mělo být v prvních 6 měsících živeno mlékem s částečně rozštěpenou bílkovinou, které má sníženou schopnost vyvolávat alergickou reakci.

Odhalte příznaky alergie včas

Aby se dítě s alergií úspěšně vypořádalo, je důležité ji včas odhalit. Až u 80 % dětí se alergie projevuje častými průjmy, zvracením a hlenem nebo i krví ve stolici. Méně časté jsou ekzémy, v některých případech se mohou objevit dýchací potíže. Ne vždy musí být uvedené příznaky způsobeny alergií na bílkovinu kravského mléka. „Rodiče mohou mít na alergii pouze podezření. Aby získali jistotu, měli by příznaky co nejdříve konzultovat s pediatrem,“ radí profesor MUDr. Jiří Nevoral, CSc., gastroenterolog z Pediatrické kliniky 2. LF a FN Motol a jeden z odborných garantů iniciativy 1 000 dní do života.

3 tipy pro úspěšnou léčbu alergie na bílkovinu kravského mléka:

  • Včasná diagnostika a okamžitá léčba výrazně snižují dlouhodobé negativní dopady na zdraví dítěte.
  • Dítěti s prokázanou alergií podávejte speciální mléko s upravenou bílkovinou, jež snižuje riziko vzniku alergie nebo její další projevy.
  • Alternativní mléka - kozí, ovčí, sójová, mandlová - nejsou řešením, neboť bílkoviny těchto mlék jsou velmi podobné té kravské a mohou způsobit zkříženou reakci.
Nesnažte se své dítě léčit sami a raději včas vyhledejte odbornou pomoc lékaře. Další doporučení najdete na www.1000dni.cz.