Plenková dermatitida a jiné alergické reakce. Co s tím?

Plenková dermatitida a jiné alergické reakce. Co s tím?>

Plenkovou dermatitidu, nazývanou také opruzeniny, zažije u malého dítěte snad každá maminka. Dodržováním preventivních opatření snížíme riziko jejich výskytu na minimum. I při nejlepší snaze se však může vyskytnout a je důležité okamžitě zasáhnout. Jak odhalit plenkovou dermatitidu u dětí a jakou zvolit léčbu?

Co je plenková dermatitida a proč postihuje děti?

Kůže je velmi důležitý orgán, který nás chrání před vlivem škodlivých látek z okolí. Aby byla schopna tento úkol zvládnout, má na svém povrchu vytvořenou ochrannou vrstvu, která se odborně nazývá kožní bariéra. Malé děti však tuto důležitou vrstvu ještě nemají plně vyvinutou, a proto je jejich pokožka citlivá a zranitelná. K podráždění pokožky může dojít rychleji než u dospělého člověka.

To platí zejména v oblasti plenek, kde je pokožka v častém kontaktu s močí a stolicí. Dráždivé látky působí na kůži, vyvolávají v ní záněty a v zanícené oblasti může snadno dojít k infekci, ať už způsobenou plísňovou nebo bakteriální infekcí. Celý proces je umocněn vlhkým a teplým prostředím uvnitř plenky.

Plenkovou dermatitidu poznáte na první pohled. Vždy postihuje pouze oblast pod plenkou, tj. hýždě, genitálie nebo třísla. Začíná jako zánět, který zaznamenáte jako výraznější zarudnutí oblasti. Později se objeví svědění, citlivost nebo bolest kůže, vyrážka a v závažných případech mokvání nebo dokonce vřídky. Dítě jeví známky podrážděnosti, plačtivosti a je vidět, že ho to bolí, zejména při přebalování.

Typy plenkové dermatitidy

Plenková dermatitida se rozlišuje podle závažnosti příznaků, od mírné po těžkou formu. Počáteční stadium má mírné projevy, především v podobě zarudnutí kůže až mírné načervenalé vyrážky. V této fázi stačí nasadit domácí léčbu. Pokud již zaznamenáme známky bakteriální infekce nebo výrazné příznaky, musíme navštívit našeho pediatra nebo kožního lékaře.

Plenkovou dermatitidu lze také klasifikovat podle původce. Mezi nejčastější typy patří např:

  • Plenková dermatitida způsobená dráždivými látkami: jedná se o nejčastější typ a je způsobena dlouhodobým kontaktem pokožky se stolicí, močí nebo zvýšenou vlhkostí.
  • Dermatitida způsobená kvasinkami: Je způsobena kvasinkami Candida albicans..
  • Bakteriální plenková dermatitida: Nejčastěji ji způsobují stafylokokové nebo streptokokové bakterie, léčba musí být vedena lékařem.
  • Alergická plenková dermatitida: Je způsobena kožní reakcí na složku v plenkách, vlhčených ubrouscích nebo použitém krému proti opruzeninám.

Faktory, které přispívají ke vzniku vyrážek z plenek

Hlavní faktor, který přispívá ke vzniku dětské plenkové dermatitidy, souvisí s hygienou. Dlouhodobý kontakt s močí nebo stolicí velmi rychle podráždí dětskou pokožku. Stačí si včas nevšimnout, že se dítě pokakalo, nebo se to stane v noci během spánku a ráno už dítě trápí opruzeniny. Podobně je tomu, pokud dítě trpí průjmem.

U látkových plenek je riziko o něco vyšší než u jednorázových, protože látkové pleny nezadržují vlhkost tak důkladně. U látkových plen je lepší dítě přebalovat o něco častěji.

Rizikem je také změna složení stolice. Často se plenková dermatitida objevuje v době zavádění příkrmů nebo pokud dítě jí hodně kyselého ovoce. Stejně tak může potíže způsobit užívání antibiotik, která zasahují do složení střevního mikrobiomu.

Ne každé dítě je k plenkové dermatitidě náchylné stejně. Souvisí to také s genetikou, tedy s kvalitou kůže a kožní bariéry. Děti, které jí mají mírně pozměněnou, jsou k opruzeninám náchylnější, například děti s atopickým ekzémem nebo jinými kožními onemocněními.

Pro ochranu pokožky se doporučuje pravidelné preventivní používání ochranných krémů s dostatečným obsahem oxidu zinečnatého. Tyto krémy nejenže vytvářejí účinnou mechanickou bariéru mezi pokožkou a obsahem pleny, ale oxid zinečnatý má také antimikrobiální vlastnosti a může na sebe vázat část vlhkosti. Tyto krémy nanášejte na všechny kožní záhyby a na část genitálií, která je v kontaktu s plenkou, při každé výměně plenky.

Naše nabídka na opruzeniny

Když plenka způsobuje u dítěte alergické reakce

Někdy jsou za obtížemi dítěte alergické reakce na použité plenky nebo nesprávně zvolenou velikost. Můžeme to zjistit podle zarudnutí kůže u novorozenců nebo krátce po výměně plenky. U jednorázových plenek je alergická reakce obvykle způsobena některou ze složek absorpčního jádra plenky nebo jinými látkami použitými při její výrobě. Kůže může reagovat také na použité vlhčené ubrousky.

U látkových plen jsou tyto reakce méně časté, ale může se stát, že pokožku dítěte podráždí zbytky pracího prášku nebo použitého změkčovadla.

Léčba především spočívá ve změně značky plenek nebo vlhčených ubrousků a je pak stejná jako u plenkové dermatitidy. Po přechodu na novou značku jednorázových plen nebo vlhčených ubrousků sledujte, zda se stav pokožky poté zlepší.

Vlhčené ubrousky

Léčba plenkové dermatitidy u dětí

Základem léčby plenkové dermatitidy u dětí je udržovat pokožku co nejsušší a nejčistší. Dítě častěji přebalujte a pokud je to možné, nechte ho nějakou dobu zcela bez plen. Pokud jste nedávno změnili typ nebo značku plenek, zkuste se vrátit k těm předchozím nebo přejít na látkové pleny. Zkontrolujte, zda má vaše plenka správnou velikost, tedy zda není příliš těsná nebo volná.

Pokud má vaše dítě pod plenkou podrážděnou pokožku, je také čas upravit způsob mytí. Pokožku často omývejte vlažnou, nikoliv horkou vodou. Pokud máte možnost, používejte v této době raději čistou vodu než vlhčené ubrousky, mýdlo používejte co nejšetrnější a jen v případě potřeby. Jemně ji otírejte měkkým ručníkem.

Klíčem k obnovení zdravé kožní bariéry je použití správného krému pro péči o pokožku s obsahem oxidu zinečnatého. Po každé výměně pleny naneste novou vrstvu na všechny záhyby a místa podráždění. Pokud se plenková dermatitida objevila uvnitř kožních záhybů, je lepší tato místa ošetřit volně prodejnými krémy z lékárny obsahujícími antimykotickou látku.

Takto ošetřená oblast s plenkovou dermatitidou by měla na tuto léčbu začít reagovat poměrně rychle. To znamená, že se stav dále nezhoršuje a během několika dnů je znatelně lepší. Pokud se tak nestane nebo pokud se stav dítěte dále zhoršuje, je nejvyšší čas navštívit dětského nebo kožního lékaře.