Přechod z kojení na pití z láhve: jak na to?

Přechod z kojení na pití z láhve: jak na to?>

Ať už jste se rozhodli přestat kojit, nebo se snažíte naučit své dítě pít jiné tekutiny z láhve, nemusí být tento proces vůbec snadný. Pití z láhve je pro vaše dítě nové a musí si na něj zvyknout. Jak na to své dítě co nejrychleji naučit?

Jak naučit dítě na pití z láhve

Pokud bylo vaše dítě dosud naučeno pít pouze z prsu, je pro něj nabídka lahvičky velkou novinkou. Ne každé dítě tuto změnu přijme bez obtíží. Můžeme mu však v tomto procesu pomoci:

  • Vyberte láhev vhodnou pro daný věk. Zatímco menší děti potřebují kojeneckou láhev s vhodnou savičkou, u dětí, které již přijímají pestřejší krmení, můžete začít rovnou s vhodnými kojeneckými hrnečky na učení.
  • Pro tento velký krok zvolte vhodné roční období a domácí prostředí.
  • Dítě by mělo být zdravé, klidné a vyspalé. Nevybírejte období prořezávání zoubků, nachlazení nebo jiných potíží.
  • Stejně tak není dobré čekat, až bude dítě úplně hladové. Také takový malý človíček je v hladovém stavu vznětlivější a méně přístupný změnám.
  • Novou láhev mu prostě nabídněte, do ničeho ho nenuťte a ani mu ji necpěte do pusy. Pokud ji bude odstrkovat a odmítat, položte ji a nabídněte mu ji znovu za několik hodin.

Nejlepším způsobem, jak naučit kojené dítě na láhev, je začít s nácvikem na známé tekutině, tj. dát mu do ní mateřské mléko. Pokud už není k dispozici, nevadí, zvolte umělé mléko nebo čaj. Teplotu tekutiny přizpůsobte teplotě těla, podobně je vhodné zkusit zahřát i dudlík. Pokud podáváte nové mléko, můžete dítě nejprve seznámit s jeho chutí na lžičce a poté ho nabídnout prostřednictvím láhve.

Nezapomeňte zkontrolovat rychlost průtoku savičkou. Příliš rychlý průtok je pro dítě zpočátku příliš velký a nemusí být schopno jej stihnout spolknout. Pokud je průtok příliš nízký, musí vyvinout velké úsilí, což ho zbytečně vyčerpává.

Naše nabídka kojeneckých lahví

Jak dlouho může učení trvat?

Každé dítě se učí novým věcem svým vlastním tempem. Zatímco některým dětem stačí nabídnout novou láhev a hned z ní rády pijí, jiným to může trvat déle. I při tomto učení se obrňte trpělivostí a klidem. Klíčem je opakované, nenásilné nabízení a zkoušení. Dříve nebo později to bravurně zvládne.

Za pokus stojí, aby dítě novým způsobem krmil nejprve otec nebo jiný člen rodiny. Některá miminka spíše přijmou láhev, pokud maminka není nablízku.

Kojenecká láhev

Výhody krmení z láhve

Mateřské mléko je nejlepší stravou pro dítě, které ještě nejí umělé mléko. Ne každá matka však může nebo chce kojit, v takovém případě je kojenecká láhev nezbytností. Přesto má krmení z láhve své nesporné výhody i pro kojené děti.

Dítě se stává nezávislejším na mamince a může být najednou krmeno někým jiným.  To vám dává větší svobodu věnovat se koníčkům a povinnostem mimo domov bez obav, jestli se domů dostanete včas, abyste nakrmili své děťátko. To samozřejmě nevylučuje možnost podávat mu předem odsáté mateřské mléko prostřednictvím kojenecké láhve.

Rozšiřuje mu to také možnosti příjmu tekutin o vodu, čaj nebo umělé mléko. Pokud již dítě přijímá příkrmy, nemusí mu již stačit pít pouze mateřské mléko, ale postupně je třeba pitný režim doplňovat i jinými tekutinami. To platí zejména v horkých letních měsících.

Výběr správné láhve a praktických pomůcek

Pokud potřebujete naučit novorozence nebo dítě do 6 měsíců brát láhev, musíte vybrat vhodnou kojeneckou láhev s vhodnou savičkou. Vybírejte samostatně láhev a samostatně velikost savičky. Pokud hledáte kojeneckou láhev již pro novorozence, je obvykle označena 0m+ nebo ji najdete v novorozeneckých startovacích sadách.

Pokud jde o láhev, nejprve si vyberte materiál, který preferujete. Skleněná kojenecká láhev se o něco lépe myje. Pokud se rozhodnete pro plastovou láhev, ujistěte se, že neobsahuje BPA. Její velkou výhodou však je, že nehrozí rozbití.

Savičku láhve vybírejte podle síly průtoku, přičemž nižší číslo znamená slabší průtok. Čím je dítě starší, tím silnější průtok můžeme zvolit. Kvalitní savičky na láhve jsou navrženy tak, aby dítěti připomínaly sání z prsu a mají antikolikovou úpravu. Dítě tak nepolyká příliš mnoho vzduchu a snižuje se riziko dětské koliky.

Děti, které již jedí i jiné pokrmy, budou pravděpodobně schopny pít také z lahvičky s náustkem, z netekoucího hrnečku, z hrnečků nebo lahví určených k učení nebo přímo z dětských hrnečků. Pokud se v tomto věku snažíte naučit své dítě pít z láhve, můžete kojenecké láhve vynechat a rovnou mu nabídnout jednu z těchto možností.

Naše nabídka hrnečků a lahví pro nejmenší