Probiotika – Aby byl v bříšku klid…

Probiotika – Aby byl v bříšku klid…>
Určitě už jste o nich slyšeli, ale možná stále nevíte v čem tkví jejich pravá síla. Probiotika jsou pro náš i pro organismus našich nejmenších velmi prospěšná. Proč tomu tak je, a jaká je jejich hlavní úloha, o tom si povíme na následujících řádcích. Jednoduše řečeno můžeme uvést, že probiotiky rozumíme zdraví prospěšné bakterie. Přičemž náš zažívací trakt obsahuje obrovské množství různých bakteriích, ale ne všechny jsou ty správné. Z hlediska zdraví je však žádoucí, aby byl náš zažívací trakt osídlen správnými bakteriemi, s převahou Lactobacillů a Bifidobakterií. To jsou nejznámější zástupci probiotik, které chrání náš organismus před tzv. patogeny, které mají negativní vliv na náš organismus.

Chrání naše tělo před antibiotiky

probiofixPřítomnost probiotik v našem trávicím ústrojí hraje obrovskou roli již od časného kojeneckého věku až do samotného stáří. Tyto bakterie jsou dobře tolerovány a nemají žádné prokazatelné nežádoucí účinky, a i proto jsou hojně doporučovány už těm nejmenším. Navíc v dnešní době, kdy je složení jídelníčku mnoha maminek celkem nevyvážené, doba kojení není tak úplně optimální a současně s tím stoupá předepisování antibiotik, jak u dětí tak u dospělých, pomáhá pravidelné užívání probiotických látek úspěšně chránit naše zdraví. Zároveň probiotika také ovlivňují nežádoucí dopad antibiotik na náš organismus. Největší silou probiotik je to, že pokud jsou ve střevech zastoupena v dostatečném množství, mohou snadno obsadit střevní sliznici a bránit ji před zachycením nežádoucích mikroorganismů. Navíc produkují látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie. Kromě toho, že umí obnovit střevní mikroflóru (nejen) po užívání antibiotik, zajišťuje také správnou funkci zažívacího systému, působí jako prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí a celkově zvyšují odolnost jejich organismu. Zároveň působí preventivním účinkem před onemocněním dýchacích cest např. nachlazením, chřipkou a dále také infekcí močového ústrojí.

Uklidní bolavé bříško

Bylo prokázáno, že u dětí, které nemohly být z nějakého důvodu kojené mateřským mlékem, je složení střevní mikroflóry podobné jako u dospělých lidí a v důsledku toho je riziko vzniku trávicích potíží, nejrůznějších typů alergií a infekcí trávicího a dýchacího systému mnohem větší. Během prvního půl roku života našich nejdražších se setkáváme s celou řadou celkem dramatických projevů jako je neklid, zácpa, neutišitelný pláč, ublinkávání, zvýšená plynatost a s tím spojené bolení bříška, akutní průjmy a kojenecké koliky. Příčin může být celá řada, ale většinou se jedná o důsledek špatného složení střevní mikroflóry nebo narušení správné rovnováhy a složení po léčbě antibiotiky. Pokud máte podobné problémy, obraťte se na lékaře. Jistě vám ochotně poradí, co dělat a jaká probiotika případně vybrat.

V jaké formě jsou nejlepší?

Probiotické bakterie byste našli v celé řadě výrobků. Mezi ty nejtypičtější patří zakysané mléčné výrobky, především pak jogurty, jogurtová a kefírová mléka, ale také tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením (např. kysané zelí). Mnohem efektivnější, zejména v období zvýšeného výskytu respiračních nemocí a u našich nejmenších, je však zakoupit probiotika jako doplněk stravy. Běžně jsou k dostání ve všech lékárnách. Je třeba ale zdůraznit, že probiotika by měla být u mladších kojenců podávána vždy až po poradě s lékařem.