První boty mohou počkat - výhody chůze naboso

První boty mohou počkat - výhody chůze naboso>
Samostatná chůze je jedním z důležitých milníků. Vše je najednou na dosah. S prvními krůčky je ale spojena i další věc - nákup prvních botiček. Většina rodičů utíká do obuvi sotva jejich ratolest vratkým krokem obejde křeslo. Je to ale pro děti to nejlepší? Kdysi bylo zvykem kupovat mimminu hned pevné kožené boty. Kotníčkové s tvrdým opatkem, o dvě čísla větší, aby mu dlouho vydržely a pak bylo nutné pořádně je utáhnout, aby hned z maličké nožky nespadly. Dnes se, po mnohaletých výzkumech, podiatři i fyzioterapeuté vrací k přirozenosti, a tou je chůze naboso.

Proč chůze naboso

Děti instinktivně vědí, že chození naboso je pro ně nejlepší a nejpohodlnější. Často u dětí vidíte snahu si sundat botičky, ve kterých se jim potí noha a cupitat všude bosé. Dětské chodidlo, které je často bez bot, je silné, pružné, stabilnější a odolnější vůči kožním chorobám, protože právě v dětském věku si tělo buduje nezbytnou imunitu. Svaly a šlachy, které souvisí s chodidlem, kotníkem, kolenem i kyčlí jsou daleko silnější a pevnější. Dítě pak nemá problém se správnou polohou těla, bolestmi zad, a podobně. Chůze naboso je také účinnou reflexní masáží, která je pro děti vynikajícím prostředkem, jak dále posilovat imunitu a cítit se skvěle. Bylo prokázáno, že bosá chůze snižuje krevní tlak, prokrvuje chodidla, a tím zpětně ovlivňuje celý organismus. Kdykoli to bude možné, choďte spolu po písku, v trávě, po drobných kamínkách, to vše bude přínosem pro vás oba.

Jak je to jinde

Indiáni kmene Navajo nechávají své děti bosé chodit v prvním sněhu, aby si získaly potřebnou odolnost a otužilost před nadcházející zimou. Samozřejmě nechceme, aby naše děti nastydly, ale opakované vystavování chodidel chladu zlepšuje otužilost celého těla a tím pádem snižuje výskyt různých forem nachlazení, kterými děti tak často trpí. Australští Aboriginové se zase naučili chodit po rozpáleném povrchu tak, že si zvykali již od malička. Proto jsou schopni přejít jednu z nejrozpálenějších pouští naboso. A jak tuto informaci můžeme využít my? Nechávejte děti venku co nejčastěji, budou pak lépe adaptovány na jakékoli změny teploty. Druhotným efektem bude menší výskyt nemocí a to je pro nás rodiče jistě zajímavý bonus.

Když už musí mít dítě botičky, jaké by měly být?

  • Ohebné a měkké tak, aby umožnily dítěti ohýbat chodidlo a jeho klenba se tak mohla rozvíjet a posilovat.
  • Bez podpatků, které by posouvaly těžiště blíže k bříškům prstů.
  • Bota by měla kopírovat tvar dětského chodidla.
  • Prodyšné. Pokud bude chodidlo v botě jako ve skleníku, pak je něco špatně. Holínky jsou možná nejlepší do deště, ale nechte je děti nosit jen nejnutnější dobu…i když co je špatného na tom, běhat v dešti bosý?
  • Bota by měla být co nejlehčí, aby dítě nenosilo na nohou závaží. To se pak může negativně podepsat na uvolněných šlachách v kotníku, koleni a kyčli.
  • Špička boty by neměla být zvednutá, protože to oslabuje prsty nohou. V zásadě by bota měla skutečně kopírovat přirozenou polohu chodidla na zemi.

Základní pravidla dle věku

Nemluvně, kojenec – nedávejte jim vůbec žádné botičky, jakkoliv roztomile by v nich vypadali. Pokud s nimi jdete ven, zabalte je do teplé přikrývky, případně jim dejte teplé ponožky. Batole – snažte se je držet dál od bot i poté, co již zvládnou první krůčky. To je moment, kdy se začíná formovat jejich chodidlo a botička, jakkoliv zdravě vypadající, jim může velmi uškodit. Pokud si budou hrát venku, ať si hrají bosí. Čím častěji budou bosí, tím odolnější a pevnější chodidla pak budou mít. Raná dětská léta – některá místa vyžadují boty, třeba jesle nebo školky. Vybírejte ty, které jsou měkké, něco jako mokasíny, případně sandály a přitom se snažte mít děti bosé co nejčastěji to jde. Předpubertální a pubertální věk – vybírejte lehké boty, které jsou měkké, bez zvýšené paty. Boty, které umožňují prstům se volně v botě hýbat a reagovat tak na povrch.