První zoubky - jak o ně pečovat a kdy navštívit zubaře?

První zoubky - jak o ně pečovat a kdy navštívit zubaře?>
V prvních dvou letech života děťátka vás zoubky možná trochu potrápí. Poradíme vám, jak o ně správně pečovat a vytvořit tak správné celoživotní návyky. 

První prohlídka

Součástí očkovacího průkazu je i zubní průkaz, ve kterém je předepsána první prohlídka ve 12 měsících. Řada rodičů se tím bohužel neřídí a zastává názor, že když ještě nejsou pořádné zuby, nepotřebují tolik péče - stejně vypadají. Na první zoubky je ale dán základ už v děloze a správná péče o ně ovlivní nejen druhé zuby, ale i celý život. K zubaři by tedy rodiče měli přivést dítě poprvé v jednom roce. V té době mívá zpravidla čtyři zuby nahoře, čtyři dole. Není ještě co spravovat, ale lékař by s vámi měl probrat zubní hygienu dítěte, jeho životosprávu a poradit, jak se vyhnout komplikacím - například při růstu čelistí. Také zkontroluje, zda nedochází k nějakým vývojovým odchylkám a není potřeba dlouhodobé sledování. Pak už následují prohlídky standardně po půl roce. Je velmi důležité, aby péče o malé zoubky začala včas, dokud se dítě nebojí a nemá ani negativní zkušenost s bolestí zubů. Záleží však jen na rodičích, zda dítě k zubaři dovedou. Pokud to udělají, až když dítě má bolavé zuby, bývá ošetření velmi obtížné. Specializovaných zubařů pro děti je v ČR poměrně málo.

Jak zuby rostou?

[embed]https://youtu.be/fewJO9-y-xY[/embed]

Péče

Péči o chrup by měli dítě naučit rodiče. Nejprve se používají prstové kartáčky, nebo kousek navlhčené gázy, kterou se první zoubky jemně přetřou. MAM zinka na dasne Oral Care set Rabbit C, 169Kc-2Dalším stupněm by měl být dětský zubní kartáček, ideálně s prodlouženou rukojetí, kterou můžete korigovat pohyb kartáčku v pusince. Vždy musíte zoubky dočistit, protože batole si samo ještě zoubky dokonale nevyčistí. Až začnete používat zubní pastu, vyberte tu s co nejnižším množstvím fluoridových iontů, to je 250 ppm. I tak ale stačí kartáček jen svrchu jemně potřít. Děti neumí pastu ještě vyplivnout a proto je potřeba eliminovat spolykané množství. Tip - zkuste využít například nepěnivý zubní gel ve 100% BIO kvalitě. Vše potřebné pro péči o zoubky vašeho děťátka seženete ZDE. Stejně jako třeba u ukládání k spánku, i u péče o zoubky fungují rituály a společná činnost. Zvykněte si spolu s dítětem na společný ranní i večerní postup. Můžete se například večer podívat na večerníček, spolu si vyčistíte zoubky a pak jít spát. Tip - přečtěte si více informací o tom, jak pečovat o zubky dítěte >>

Strava

Strava je neméně důležitou položkou v péči o nové zoubky. Pozor byste měli dávat zejména na přemíru cukru a sladidel v potravinách. Dítě skutečně nepotřebuje k životu doslazované čaje, oplatky či měkké dortíky s rádoby čokoládovou či ovocnou náplní a sladká pitíčka tvářící se jako to nejlepší pro vaše dítě. Také dudlík namočený v medu není pro zdraví zoubků ideální. Jen pro představu, nedávno jsem se ze zvědavosti dívala na složení u různých dětských ochucených vod. Našla jsem jednu, která neobsahovala žádné nevhodné příměsi, ale obsah cukru byl 1 čajová lžička na 100 ml. Takhle to nevypadá zle, ale když si uvědomíte, kolik cukru si dáváte do klasického hrnku čaje nebo kávy, který má přibližně 300 ml, tak to není vůbec málo. Pokud už potomkovi nějaké to sladké pití, nebo i džus dovolíte, nemělo by to být celodenně a nemělo by to být před spaním. V noci je sladké pití zapovězeno úplně. Cukry se v ústech metabolizují v kyseliny a ty poškozují zubní sklovinu. Čištění zubů pak opravdu narůstá na významu.

Přenos zubního kazu

Na vzniku zubního kazu se podílejí bakterie, kterými bohužel můžeme nakazit dítě sami. Je velmi důležité, aby se dítěti nedostalo do úst nic, na čem by ulpěly sliny kohokoli jiného. Takže ocucávání spadlého dudlíku, olíznutí lžičky, nebo napití ze stejné lahve není vůbec vhodné. Jedná se o tzv. infekční okénko.

Na závěr

Hlavní je prevence a včasný nástup péče. Sami víte, že batole nasává všechny nové zkušenosti jako houba a velmi snadno se novinkám přizpůsobuje. Pokud budete důslední, může dítě čistění zoubků již za týden považovat za samozřejmost. Ulehčíte si tím nervy do budoucna. Ve čtyřech letech se pak už tento návyk těžce fixuje.