Správné hračky ve správném věku - 1. pololetí života

Správné hračky ve správném věku - 1. pololetí života>
Miminka jsou malí průzkumníci. Jako i my všichni, nejlépe se učí vlastním jednáním. Zajímá vás, jak správně podle věku dítěte vybrat ze záplavy dostupných hraček? Která hračka je ta správná, dostatečně kvalitní, která v něm vzbudí přetrvávající zájem? Poradíme vám, jak a v kterém měsíci vybrat správný typ hračky.

1. měsíc

plysovy kolotocBěhem prvních týdnů většinou hračky nejsou nezbytné. Zatím je pro dítě důležité seznámit se s novým prostředím a zorientovat se ve světě kolem sebe. To, že dýchá, krmíme ho, oblékáme, to vše je pro něj nový zážitek. Každou chvíli zažívá zkušenosti, s nimiž se dosud nesetkalo. Během prvních týdnů, kdy objevuje svět kolem, stačí, když mu nad postýlku (asi 30 cm od jeho tělíčka) zavěsíte, ne příliš hlasitý, hrající kolotoč.  Hrající a točící se kolotoče napomáhají dětem trénovat sluch i zrak. Mezi první hračky často patří i hrající skříňky nebo hrající plyšáci, které můžete připnout na kočárek. Zatažením za magický klíček dopřejete svému miminku možnost zaposlouchat se do příjemných zvuků. Bude se zajímat, odkud zvuk pochází a později možná i vyžadovat, aby hračka opět začala hrát.

2. - 4. měsíc

Během následujících měsíců už můžete svému děťátku nabídnout více. Seznamte ho s různými chrastítky a kousátky. Děťátko se za nimi bude natahovat, snažit se jich dotknout. Nabídněte svému miminku hračky různých velikostí, tvarů, barev i materiálů. Látkové, dřevěné, gumové, plyšové, z umělé hmoty ... Děťátko bude chrastítka osahávat ručkami i ústy. Jasné barvy a různé tvary pomohou stimulovat jeho myšlení. jak vybrat spravnou hracku

4. - 6. měsíc

Váš mrňous objevil sílu zázračného uchopení, a tak vše, co se nachází v jeho blízkosti, bere do rukou a do úst. Není nic neobvyklého, pokud najednou začne vyhazovat hračky ze své postýlky nebo kočárku. Neznamená to, že je už nechce. Pouze zjišťuje, co dokáží udělat. Spadnout, zazvonit, vydat zvuk, kutálet se ...kohoutek yookidoo Děťátko také poznává kouzlo hraček do vany. Koupání je tedy konečně zábavou. Možností je mnoho. Ideálně mu dopřejte několik oblíbených pryžových nebo plastových hraček do vany. V dnešní době se nemusíte omezit jen na klasickou žlutou kačenku. Co takhle speciální dětská knížka do vody s gumovými, voděodolnými stranami, vznášející se na hladině? Děťátko se ve vaně zabaví a zároveň se dozví, co všechno voda dokáže. Vám tato, i jiné kreativní hračky, usnadní proces mytí. První hračky na koupání mají i kognitivní význam. Pohybují se po vodním povrchu. Zvídavé děťátko je může ponořit a opět vyplavou na povrch.