Uvolnění a odstranění nepohodlí dítěte díky masáži

Uvolnění a odstranění nepohodlí dítěte díky masáži>

Příchod dítěte na svět je velkou změnou, na kterou se musí adaptovat nejen dítě, ale i jeho rodiče. Jedním z vynikajících způsobů, jak tento proces usnadnit, je zavést do každodenní rutiny dětskou masáž. Jak může přispět k větší domácí pohodě a zároveň zmírnit některé zdravotní potíže?

Proč provádět masáž miminka?

Jedním z nejlépe vyvinutých smyslů dítěte po narození je právě hmat. Proto je dotek dobrým způsobem komunikace s ním. Na hlazení a doteky miminka není nikdy příliš brzy, takže neváhejte začít už v porodnici.

Masáž zdaleka nerozmazluje vaše miminko, ale je skvělým způsobem, jak podpořit jeho fyzickou a emocionální pohodu a rozvíjet jeho schopnost poznávat svět. Masáže nepomáhají jen miminkům, ale jsou prospěšné i pro jejich rodiče. Zejména u maminek zlepšuje jejich pouto s miminkem, uvolňuje napětí po porodu, odstraňuje stres z nové rodinné situace a zvyšuje sebedůvěru maminky při manipulaci s miminkem.

Duševní pohoda

Masáž miminek má několik výhod. Během masáže se v těle vylučuje hormon oxytocin, který vytváří silnější pouto mezi dítětem a rodičem. Podobně jako kontakt kůže na kůži vytváří masáž citové spojení s dítětem a buduje pocit bezpečí a důvěry. Tyto pocity jsou vzájemné a budete z nich mít prospěch i vy, rodiče.

Stejně jako vy relaxujete při masáži, můžete pomocí baby masáže uvolnit, zklidnit a zrelaxovat miminka. Dokonce přispívá k jejich lepšímu spánku, takže pokud má vaše děťátko problémy s usínáním, zkuste je před spaním masírovat. Nejideálnější doba je po koupání, kdy se miminko díky teplé vodě uvolní, a to pak můžete podpořit příjemnou masáží.

Masáže pro uvolnění bříška a lepší trávení

Zejména v prvních měsících života mohou mít děti potíže s trávením. Časté jsou koliky, nadýmání, zácpa nebo gastroezofageální reflux. I při těchto potížích může masáž bříška pomoci podpořit trávicí systém vašeho novorozence bez nutnosti užívání léků.

Důležité je počkat, až se pupík novorozence zahojí. Masírujte vždy po obvodu bříška dítěte a pouze ve směru hodinových ručiček, nikoliv naopak. Tento směr sleduje přirozený pohyb střev a usnadňuje pohyb obsahu střev dítěte.

Jak masáž ovlivňuje motorické dovednosti

Ačkoli se to na první pohled nezdá, masáž miminek může podpořit i jejich motorický vývoj. Tím, že stimulujete jejich smyslové vnímání na kůži, podporujete rozvoj mozkových funkcí a svalové kontroly. Miminko si navíc tímto způsobem lépe uvědomí své vlastní tělo.

Techniky masáže kojenců

Dítě vždy masírujte pouze jemně. U každé části těla postupujte od nejvzdálenější části směrem k srdci. To znamená, že u nohou začínáte chodidlem a postupujete směrem nahoru, u rukou začínáte dlaní a postupujete směrem nahoru k rameni. Můžete začít od hlavy nebo od chodidel. Nezapomínejte však na masáž těchto částí těla:

  • Když dítě položíte na záda, začněte nejprve masírovat jednu nohu, pak druhou, přejděte na bříško a poté na hrudník. U bříška je důležité masírovat až po zahojení pupíku, a to pouze ve směru hodinových ručiček. Nakonec masírujte i ruce.
  • Poté dítě otočte a stejným způsobem masírujte zadní část těla. Nejdříve nohy zezadu, pak hýždě a nakonec záda.
  • Masírovat můžete také hlavičku, ale jen velmi jemně, jemnými doteky.

Při masáži můžete používat jednosměrné, boční a krouživé pohyby. Nezapomeňte na oblasti pod kolenem, loktem nebo v podpaží. Těmito místy procházejí lymfatické cévy a masáž může podpořit jejich dobré prokrvení.

Základy masáže novorozence: Jak začít?

Některá miminka si masáž užívají od prvního okamžiku, jiná si na ni musí chvíli zvykat. Pokud vaše dítě patří do druhé skupiny, postupujte pomalu a masírujte ho zpočátku jen chvíli, a to ještě velmi jemně. Děti si na masáže zvyknou poměrně rychle a za několik dní by si je měly zamilovat.

Pro maximální pohodlí masírujte pouze v teplém prostředí, ideálně při teplotě kolem 24 až 26 °C. Ideální volbou je masírovat dítě po koupání.

Můžete použít dětský masážní olej s obsahem přírodních olejů, například mandlový olej. Můžete vyzkoušet masážní olej CHICCO Natural Sensation, který je schválený a testovaný pediatry a dermatology pro děti od narození. Tělová mléka nejsou vhodná, protože se rychle vstřebávají.

Tělová kosmetika pro děti

Vzhledem k tomu, že se při masáži používají masážní oleje, vždy existuje riziko ušpinění věcí kolem vás. Proto je vhodnější pod dítě rozprostřít měkkou přírodní látkovou plenu. Miminko bude pohodlně ležet na bavlněných mušelínových nebo bambusových plenkách. Po skončení masáže nezapomeňte přebytečný olej z miminka otřít čistou látkovou plenou, než miminku oblečete pyžamo.

Kdy nemasírovat?

Přestože masírování miminek velmi pomáhá jejich vývoji, existují situace, kdy je lepší masáž odložit na jindy. Patří sem například dny:

  • Když je dítě nemocné, má horečku nebo jiné potíže. Ideální nejsou ani stavy, kdy je vaše dítě podrážděné nebo neklidné.
  • Doba těsně po jídle není vhodná kvůli možnému nepohodlí nebo možnosti vyvolání zvracení. Vždy počkejte alespoň 30 minut po jídle.
  • Masáž také není vhodná, pokud má dítě kožní onemocnění nebo pokud je pokožka dítěte podrážděná či jinak poškozená. V takovém případě určitě nepoužívejte žádný masážní olej na podrážděnou pokožku bez konzultace s dermatologem.
  • Masáž odložte i bezprostředně po očkování alespoň o 2 dny, protože oblast kolem místa injekce může být bolestivá.
  • Dítě nemasírujte ani v případě, že jste podráždění nebo vystresovaní. Dítě může vycítit rozpoložení matky nebo jiné osoby, která o něj pečuje. V případě nervozity se jděte nejprve projít. Masáž by měla být klidným a pozitivním zážitkem pro obě strany.

Pokud se dítěti masáž nelíbí, nenuťte ho. Můžete ho na ni pomalu zvykat, ale jen po troškách. Pokud se mu to nelíbí, přestaňte a zkuste to jindy.