Víte, co je reflux u miminka, jak se projevuje a jak ho léčit?

Víte, co je reflux u miminka, jak se projevuje a jak ho léčit?>

Zjistili jste, že vaše dítě po krmení často zvrací a je neklidné? Možná trpí refluxem u kojence, který je častý, ale pro dítě nepříjemný a bolestivý. Jak rozpoznat příznaky refluxu a jak dítěti pomoci?

Co je to reflux?

Reflux je stav, kdy se část spolknutého mléka po krmení vrací zpět do jícnu nebo vyšších vrstev trávicí soustavy. Reflux u novorozenců a kojenců je ve většině případů způsoben nedostatečně vyvinutým jícnovým svěračem, speciálním uzávěrem v horní části žaludku. Ten umožňuje průchod žaludečního obsahu smíšeného se žaludeční kyselinou zpět, což je spojeno s mnoha nepříjemnými pocity a příznaky.

Reflux u dětí však může mít i jiné příčiny, proto by jej měl raději vyšetřit odborník, který určí závažnost stavu a doporučí další léčbu. 

Jak se reflux projevuje u novorozence nebo dítěte?

Reflux je pro dítě nepříjemný, často spojený s bolestí a nepohodlím. Vracející se žaludeční kyselina způsobuje pálení žáhy, které na dítěti poznáte jako:

  • Nepříjemné pocity při kojení, někdy můžete pozorovat, že se dítě při kojení napíná dozadu a jeho tělíčko má tvar napjatého luku.
  • Častý pláč dítěte, zejména v době po krmení nebo po uložení do vodorovné polohy;
  • kyselý zápach v ústech nebo vyvrženého mléka.
  • Dlouhotrvající kašel bez příznaků nachlazení nebo jiné infekce dýchacích cest.
  • Neklidný spánek, časté probouzení, v mnoha případech v intervalech kratších než jedna hodina.
  • Malý přírůstek hmotnosti a častá touha po jídle. Dítě může dávat přednost jídlu v menších porcích, protože zjistí, že větší porce najednou mu způsobují bolest.
  • Většina dětí při refluxu často zvrací a objem vráceného mléka se může lišit. U některých dětí se však viditelné zvracení nemusí objevit vůbec.

Příznaky mohou vést k intenzivnímu pláči, který může být u kojenců večer snadno zaměněn za koliku.

Kdy lze reflux u kojenců považovat za normální součást vývoje?

Reflux u kojenců je u mnoha dětí pouze projevem nezralosti trávení. Odhaduje se, že tento stav může postihnout více než polovinu kojenců, ale ne u všech se rozvine ve stejné míře. I když vaše dítě hojně zvrací, stav by se měl začít postupně zlepšovat spolu s psychomotorickým vývojem vašeho dítěte. Výrazné zlepšení bývá patrné přibližně v době, kdy se začíná podávat pevná strava, nebo když je dítě schopno samo sedět.

Kdy může být reflux u dětí rizikový?

U některých dětí však může reflux vést k vážným rizikům. Nejčastějšími obtížemi bývají problémy s krmením a následným přibýváním na váze. Pediatr bude vaše dítě při každé návštěvě vážit a sledovat, kolik přibralo od poslední kontroly. Ve velmi závažných případech může reflux vést k odmítání krmení, zpomalení vývoje a neprospívání.

Reflux může také vést k tomu, že dítě bude velmi podrážděné, bude neustále plakat a bude mít narušený spánek.

Závažný reflux u novorozenců a malých kojenců je také spojen s dýchacími obtížemi. Může být příčinou chronického kašle, sípání nebo dokonce opakovaných zánětů dolních cest dýchacích.

Závažnou komplikací může být zatékání vyzvraceného mléka do dýchacích cest. Obsažené kyseliny mohou dráždit dýchací cesty a způsobit jejich zúžení nebo kašel. Ve vzácných případech to může vést k zástavě dechu nebo zmodrání dítěte.

Jak minimalizovat nepříjemné příznaky refluxu u dítěte?

Naštěstí můžeme dítěti s refluxem pomoci. Máme několik možností:

  • Základem je upravit způsob krmení. Dětem prospívá častější krmení po menších dávkách. Pokud dítě po krmení zvrací, pomůže dokrmení malými porcemi zmírnit pálení žáhy. Po zavedení pevné stravy ve formě příkrmů se stav obvykle zlepší.
  • Po krmení nechte dítě poctivě odříhnout. To pomáhá dostat ze žaludku spolykaný vzduch, který by mohl později způsobit nebo zhoršit zvracení.
  • Po odříhnutí je vhodné nechat dítě ve zvýšené poloze alespoň 30 minut. V ideálním případě by mělo být dítě drženo v úhlu 45°, přičemž hlava by měla být výrazně výše než bříško. Vhodná je také poloha "tygra".
  • Po krmení dítěti nemačkáme bříško, ani s ním v této oblasti nehýbeme.
  • Mělo by spát s vyvýšenou částí roštu v oblasti hlavy. Pokud máme postýlku, kde rošt nelze polohovat, používáme klínový polštář do postýlky.
  • Dobrou pomocí je také zahušťování mateřského mléka speciálními léky a přípravky z lékárny nebo výměna kojeneckého mléka za antirefluxní verzi.

Speciální kojenecká mléka

Má na reflux dítěte vliv strava matky, kojení nebo výběr umělého mléka?

Časté zvracení může být příznakem nejen refluxu, ale také nesnášenlivosti některé potraviny. Pokud své dítě kojíte a všimnete si, že po některých potravinách ve vašem jídelníčku zvrací častěji, je vhodné tuto potravinu na nějakou dobu vynechat. To se stává například u mléčných výrobků.

V ostatních případech reflux nezpůsobuje ani kojení, ani vybrané kojenecké mléko. Pravdou však je, že používáním hustších verzí mléka můžeme reflux zmírnit. V lékárně je možné zakoupit speciální přípravky na zahuštění mateřského mléka, které se podávají vždy před každým kojením. Při podávání mateřského mléka je vhodné pokusit se ho nahradit hustší formou speciálně upravenou pro problémy s refluxem.

Jaká jsou doporučení pro polohu při spánku dětí s refluxem?

Pokud má dítě těžší reflux, vždy existuje určité riziko podráždění dýchacích cest kyselinami ze zvraceného mléka. Aby se mléko nedostalo do dýchacích cest, určitě nenechávejte děti s refluxem spát na bříšku. Vhodné jsou zejména boční polohy.

Kojenci se cítí lépe ve zvýšené poloze, kdy je jejich hlava výše než břicho. Řada postýlek má zabudovanou možnost zvednout rošt na jedné straně nebo můžete pro své dítě zakoupit klín do postýlky. Klín menších rozměrů lze použít i při spaní v kočárku.

Klínky do postýlky a kočárku

Pro zachycení vážných dýchacích potíží je při refluxu kojenců dobrým nástrojem monitor dechu v postýlce.

Monitor dechu

Co je to tichý reflux a jak se projevuje ?

Ne všechny děti s refluxem musí viditelně zvracet. U mnoha z nich se obsah žaludku pouze vrací do oblasti jícnu a rodič navenek nic nevidí. V tomto případě hovoříme o tichém refluxu neboli skrytém refluxu u novorozenců. Pokud se u vašeho dítěte projevují ostatní příznaky refluxu, svěřte se s tím svému pediatrovi.

Kdy je vhodné konzultovat reflux u dítěte s pediatrem?

Reflux u dítěte konzultujte se svým pediatrem v každém případě při běžné pediatrické konzultaci. Lékař by měl posoudit závažnost stavu, zkontrolovat, zda dítě správně přibývá na váze, a v případě potřeby doporučit vhodná odborná vyšetření.

Jaké jsou dlouhodobé účinky refluxu u dítěte na jeho zdraví a vývoj?

Pokud se jedná o fyziologicky způsobený reflux u dítěte a dítě stále dostatečně přibývá na váze, nebude mít vliv na vývoj a zdraví dítěte. V takovém případě se stav časem zlepší. Do té doby pomáhejte dítěti zvládat tyto obtíže, jak nejlépe umíte.