Víte, jak správně měřit teplotu miminka?

Víte, jak správně měřit teplotu miminka?>

U novorozenců a malých dětí může již zvýšená teplota znamenat vážný zdravotní problém. K posouzení stavu potřebuje lékař znát její přesnou hodnotu. Jak správně měřit teplotu miminka a jaký dětský teploměr vybrat?

Jaká tělesná teplota je u kojenců ještě normální?

Normální hodnoty tělesné teploty jemně kolísají v závislosti na věku, pohlaví, denní době, fyzické aktivitě nebo jiných faktorech. Naměřené hodnoty se navíc liší podle místa na těle, kde se měří. Nejvyšší teploty je dosaženo uvnitř těla a tato teplota postupně klesá směrem ven. Proto se teplota naměřená v podpaží liší od teploty naměřené v konečníku až o 0,5 °C. Tuto hodnotu neodečítáme pouze u novorozenců.

Normální hodnoty tělesné teploty u dětí do 12 měsíců:

  • Teplota v podpaží: do 37,5 °C.
  • Teplota v podpaží: do 37 °C.

Vyšší hodnoty se označují jako zvýšená teplota; teploty nad 38 °C se již považují za horečku u dítěte.

V prvních dvou měsících věku musí být každé dítě s horečkou co nejdříve vyšetřeno lékařem, protože takto malé děti mají vyšší riziko závažných bakteriálních infekcí. Ani při život ohrožujících infekcích nemusí mít takto malé děti výrazné příznaky nebo velmi vysokou horečku.

Tělesná teplota u dětí

Měření teploty u dítěte

Pediatři doporučují jako základní způsob měření teploty u dětí do jednoho roku rektální měření, tj. měření digitálním teploměrem v konečníku.

Podle Americké akademie pediatrů je pro novorozence vhodnější měření teploty v podpaží. Je to proto, že je zde velmi malé riziko poškození konečníku.

Bezkontaktní měření na čele nebo v uchu doporučují lékaři používat spíše orientačně, například během spánku. Takové měření teploty u dětí není vždy zcela přesné. Pokud bezkontaktní měření ukáže zvýšenou teplotu nebo dokonce horečku, změřte dítěti teplotu znovu pomocí standardního digitálního dětského teploměru, a to buď v konečníku, nebo v podpaží.

Náš sortiment dětských teploměrů

Jak správně měřit teplotu dítěte

Můžete mít sebelepší teploměr na světě, ale pokud ho nebudete používat správně, může ukazovat nesprávné hodnoty. Měření tělesné teploty se jemně liší v závislosti na oblasti, kde teplotu měříte. Podívejte se na doporučení pro správné měření:

Správný postup měření rektální teploty

K měření rektální teploty budete potřebovat digitální teploměr s ohebnou špičkou. Skleněný teploměr se nedoporučuje z důvodu možného poranění. Koneckonců dítěti nevysvětlíte, co se děje, může protestovat a v nevhodnou chvíli se prudce pohnout.

Před měřením teploty naneste na špičku teploměru vazelínu nebo krém, který běžně používáte při přebalování dítěte, a teploměr zapněte. Zvedněte nožičky dítěte až k bříšku a jemně veďte teploměr. Krém vám to usnadní a doporučená hloubka je asi dva centimetry u miminka, u novorozence o něco méně.  Teploměr nikdy nezasouvejte dovnitř násilím. Počkejte, až se ozve zvukový signál, což trvá asi 20 až 30 sekund. Poté odečtěte naměřenou hodnotu.

Po použití teploměr omyjte podle návodu nebo jej vydezinfikujte alespoň 60% alkoholem. Takto naměřená teplota je přesná, ale při předávání údaje lékaři buď upozorněte, že je měřena v konečníku, nebo, pokud vaše dítě již není novorozenec, odečtěte před diktováním 0,5 °C.

Správný postup měření teploty v podpaží

Měření teploty v podpaží je nejjednodušší a v našich končinách nejčastěji používaný způsob měření teploty. Je o něco méně přesné než měření v podpaží. Před měřením je třeba zkontrolovat, zda je podpaží suché. Vložte do ní dětský teploměr tak, aby se špička teploměru dotýkala kůže dítěte, nikoli jeho oblečení.

Držte teploměr v podpaží a sledujte, zda je po celou dobu měření na svém místě. V návodu k použití teploměru se dozvíte, zda můžete teplotu odečíst ihned po zaznění signálu, nebo zda musíte počkat déle.

Postup měření teploty na čele nebo v uchu

Při měření infračerveným bezkontaktním teploměrem je nutné přesně dodržovat jeho pokyny, jinak nemusíte získat správné výsledky. Tyto teploměry se používají jako orientační, a pokud ukazují zvýšenou hodnotu, je dobré změřit teplotu běžným digitálním teploměrem.

Bezkontaktní teploměr

Správný postup měření teploty v ústech

Měření teploty v ústech se u takto malých dětí nedoporučuje.

Jaký typ dětského teploměru mám vybrat?

Mít doma teploměr je u malého dítěte nutností. Připravte si ho ještě před narozením dítěte, protože ho budete potřebovat již u novorozence. Jak ale vybrat ideální teploměr pro vaše dítě?

V prvních letech života dítěte budete většinou měřit teplotu v konečníku. Určitě se neobejdete bez kvalitního digitálního teploměru s ohebnou špičkou. Je to jeden z nejpřesnějších a zároveň cenově dostupných teploměrů. Vybírat můžete z několika značek, například MicrolifeBabyone, nebo jej můžete zakoupit jako součást sady Philips AVENT Baby Care Kit. Tyto teploměry můžete použít k měření v konečníku, podpaží nebo v ústech. Po každém použití byste je měli vydezinfikovat nebo umýt podle návodu.

Bezkontaktní teploměry jsou také užitečné, pokud chcete dítěti změřit teplotu rychle, snadno nebo během spánku. Jejich nevýhodou je, že nejsou tak přesné jako digitální teploměry s ohýbacím hrotem a používají se pro orientační měření teploty. Před použitím si vždy přečtěte přiložený návod, protože pro správný výsledek je nutné dodržet doporučený postup měření. Bezkontaktní teploměry jsou určeny k měření na čele nebo v uchu.