Zácpa u dětí - proč jí trpí a jak na ni?

Zácpa u dětí - proč jí trpí a jak na ni?>
Zácpa je častým problémem u dětí a kojenců. Pokusíme se vám odpověděť na otázky, které vás mohou potrápit. 

Jak poznáme, jestli má dítě zácpu?

Vzhledem k tomu, že vám miminko nedokáže říct, že mu není dobře, protože se nemůže vyprázdnit, musíte si zahrát na detektiva. Příznaky při potížích jsou například:
  • pláč při stolici
  • časté střevní pohyby
  • prohýbání zad při průchodu stolice
  • krev ve stolici způsobená análními trhlinami

Jak často má mít dítě stolici?

Je těžké poznat, zda dítě nemá problémy, pokud nevíte, co je u něj normální a co už ne. Pro novorozence, kojené děti, které ještě nepožívají pevnou stravu je stolice běžná i několikrát denně a je hodně měkká. Děti ve věku 3 - 6 týdnů mohou vyměšovat dokonce jednou za několik dní, nebo i za týden. Děti, které přejdou na příkrmy, nebo jedí pevnou stravu je normální stolice průměrně jedenkrát denně. Pokud pro dítě není vyměšování náročné a není po vykonání potřeby vyčerpané, pravděpodobně se o zácpu nejedná, bez ohledu na to, kdy proběhla poslední stolice.

Co způsobuje zácpu?

Zácpa se většinou vyskytuje u dětí, které už přešly na pevnou stravu. Může se také objevit u kojených dětí, která přecházejí na umělá mléka. Je důležité dát dítěti čas, aby se přizpůsobilo změně stravovacích návyků a zavádět je, pokud možno, postupně. Pokud ale k zácpě dojde, můžete vyzkoušet například glycerinový čípek, samozřejmě se souhlasem lékaře. Nejsou totiž určeny k běžnému používání. Pokud se vám bude zdát, že je užíváte příliš často, je třeba poradit se s pediatrem. U starších dětí může zácpu způsobit například příliš mnoho vlákniny, málo vody, nebo vědomé zadržování stolice v těle. Pokud dítě již jednou bolestivou stolici prožilo, může se bát znovu vyměšovat a stolici pak zadržuje zcela účelově. To potom léčbu ještě více komplikuje.

Léčba zácpy u starších kojenců a batolat

Pro mladší kojence platí, že byste se měly poradit s lékařem, pokud se zácpa opakuje a přizpůsobit tomu i stravovací návyky. Jen zřídka se zácpa stane vážným problémem jako je například Hirschsprungova choroba nebo hypotyreóza. U starších dětí, můžete zkusit přidat například jablečnou, švestkovou nebo hruškovou šťávu. Používejte jen 100% ovocné šťávy. Začněte pomalu, asi 50 ml šťávy, může vám s vaším problémem pomoci. Buďte ale opatrná, pokud to se šťávami přeženete, můžete čelit opačnému problému - průjmu. Nedávejte dítěti projímadla a minerální oleje. U dětí, které jedí pevnou stravu věnujte pozornost jeho jídelníčku a zjistěte, zda v něm existují potraviny, které mohou zácpu způsobovat a tyto potraviny eliminovat. Buďte v klidu. Každé dítě zácpu čas od času prožije a ve většině případů odezní tak, jak přišla. I když je to nepříjemné, je velmi málo pravděpodobné, že by důvodem byl vážnější problém. V první řadě volte úpravu jídelníčku a pokud to nepomůže, konzultujte vše se svým pediatrem.