Jak účinně snížit dětskou horečku bez léků?

Jak účinně snížit dětskou horečku bez léků?>
Dětská horečka je strašákem každé maminky. Je to však signál, že vaše děťátko v těle s čímsi bojuje. Pojďme se podívat na několik alternativních způsobů, jak se podomácku poprat s dětskou horečkou.

Koupele a zábaly

  • Dopřejte svému děťátku vlažnou koupel. Ať už klasickou nebo se žínkou. Pomůže snížit teplotu (ideálně pod 38°C) a uklidnit rozpálené tělíčko. Dejte si samozřejmě pozor, aby nebyla voda příliš studená. Ideální teplota by se měla pohybovat od 29 do 34°C.
  • Do koupele můžete přidat i odvar z řebříčku obecného.
  • Když děťátko odpočívá, položte mu na čelo studený mokrý obklad (asi 20 - 25°C). Použijte jednoduše látkový kapesník nebo menší ručník. Pravidelně měřte teplotu (klidně každých 20 minut), dokud se vám ji nepodaří srazit pod 38°C.
  • Už naše babičky znaly tajemství látkového kapesníku namočeného v jablečném octu. Přiložte hadřík na dětské čelo nebo bříško, případně zkuste přidat několik kapek do koupele.
Tip maminky Mirky Ke stažení horečky používám hned na začátku listy ze zelí. Položím maličké na čelo, bříško a zádíčka. Zelí se dá použít i v jiných případech, například na zmírnění otoků. 151335384

Tekutiny, tekutiny, tekutiny

  •  Děťátko by do sebe mělo dostat zvýšené množství tekutin a chlazených potravin, například jogurtů či ovocných příkrmů. Pomůžete mu tak ochladit tělíčko zevnitř a udržovat ho dostatečně hydratované.
  • Výborné jsou i teplé čaje, obzvlášť heřmánkový a mátový. Mají uklidňující účinky a navíc budou vašemu drobečkovi i chutnat. Čaj můžete lehce osladit, třeba sirupem z agáve.
Tip maminky Mirky Bazalka dělá divy! Kamarádka mi doporučila přidat čerstvou bazalku do džusu z aloe vera. Nevěřili byste, ale pomohlo nám to mnohem více, než léky od lékaře.

Správná výzbroj

  • Oblečte děťátko pouze do lehkého, tenkého pyžamka. Pomůže mu to snadněji se přes pokožku zbavit tepla, "vypotit se".
  • Pokud si stěžuje na zimu, nebo se dokonce třese, přikryjte ho lehkou dečkou. Tlustou deku odložte na později.
Tip maminky Pavly Mokré ponožky. Vezměte pár bavlněných ponožek, namočte je do vlažné vody, vyždímejte. Nasaďte je svému prckovi na nožky. Já na to ještě většinou nasadím další pár teplých vlněných ponožek. Hlavně přes noc to dokáže krásně stáhnout zvýšenou teplotu. Samozřejmě existují i ​​chvíle, kdy už přírodní lékárna nestačí a na řadu se dostává lékařská pomoc.

Kdy se raději spolehnout na lékaře?

  • Pokud se horečky nemůžete zbavit 2 - 3 dny
  • Pokud je děťátko mladší než 8 týdnů
A co vy, máte speciální a velmi tajný recept, který na vašeho prcka zázračně působí? Podělte se s ostatními maminkami o vaše zkušenosti s domácími recepty na stažení horečky!