Jak vybrat správného pediatra?

Jak vybrat správného pediatra?>
Jednou z věcí, které by každá maminka měla udělat ještě před porodem, je najít si pediatra. Tedy lékaře, který se bude o novorozence starat a poskytovat mu tu nejlepší možnou péči. Pokud jste prvorodička, dejte si na tomto kroku záležet.

Proč hledat lékaře před porodem?

Je dobré mít jistotu, že kdyby cokoli, máte se na koho obrátit. Samozřejmě jde tak trochu i o formality. Nemocniční personál totiž bude s vaším budoucím pediatrem komunikovat hned od začátku. Lékařské výsledky a zdravotní dokumentace totiž poputuje z nemocnice rovnou k vašemu pediatrovi. Zkuste ho hledat už v průběhu druhého trimestru. V případě předčasného porodu pak budete mít o starost méně.

Vybírejte podle referencí

Vždy je nejlepší osobní zkušenost. V případě, že jsou v okolí maminky, které mají svého pediatra, zeptejte jich. Jsou s ním spokojené? Jak řeší krizové situace? Je ochotný je vyslechnout? Je také dobré vědět, zda lékař přijímá nové pacienty. Zjistěte si tuto skutečnost dopředu.

Jak daleko musím jezdit?

Druhá zásadní věc je, kde pediatr ordinuje. Pro někoho je lehčí vybrat si lékaře v místě bydliště, aby nemusel dojíždět daleko. Někomu se ale může lékař podle referencí zalíbit, a i když ordinuje několik desítek kilometrů daleko, rád si za ním dojede. V tomto případě určitě zvažte také praktickou stránku věci - dostupnost, vzdálenost a vaše možnosti přepravy. Ne každý má možnost jezdit autem a spoje k lékaři mohou být složité.

Smlouva s pojišťovnou

Berte na vědomí i skutečnost, zda má váš lékař podepsanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou, u které jste vy i dítě pojištěné.

Vybrali jsme dobře?

Pokud jste vybrali toho pravého, na většinu otázek odpovíte kladně.
  • Líbí se mi, jak zachází s mým dítětem a jak k němu přistupuje?
  • Umí mi odpovědět na všechny otázky, je milý, ochotný?
  • Důvěřuji mu?
  • Líbí se mi v jeho ordinaci?
  • Je jeho ordinace dobře vybavená?
  • Má rozděleny ordinační hodiny pro poradnu a ambulanci?
  • Poskytuje lékař takové služby, které mi vyhovují?

Jak vypadá první návštěva?

Při výběru je důležité, abyste svého budoucího lékaře nejdříve navštívili a zeptali se na vše, co vás zajímá. Představte si, že už jste po porodu a s miminkem jsme dorazili domů. U první prohlídky je důležité vědět, zda je lékař ochotný přijít k vám domů, nebo musíte vy za ním. Kontrola však musí proběhnout do třech dnů od vašeho příchodu domů.

Co se při kontrole děje?

Nejprve je nutné lékaři odevzdat propouštěcí zprávu, kterou jste dostali při odchodu z porodnice. Pro lékaře jsou to velmi cenné dokumenty, proto byste je měli mít nachystané. Sestra založí dítěti kartu, kam kromě konktaktních údajů musí zapsat i rodinnou anamnézu, proto se připravte a mějte se mysli vše podstatné, co by mohlo lékaře zajímat. Následuje podepsání registračního listu, čímž dítě přihlásíte a lékař pak oznámí tuto skutečnost pojišťovně. Kromě výše vzpomínaných náležitostí mějte s sebou i zdravotní průkaz. Při kontrole lékař vaše děťátko prohlédne, poslechne srdíčko, zváží a změří. Ptejte se na cokoli, co vás napadne - lékař je tam pro vás. Maminky, jak jste si vybíraly svého pediatra?