9 otázek, které vás mohou trápit při výběru autosedačky

9 otázek, které vás mohou trápit při výběru autosedačky>
Pro každého existuje ta pravá. Autosedačka. Ta, co bude sedět vašemu děťátku, autu, bude se vám dobře instalovat a snadno na ní vše nastavíte. Ze začátku to ale může být věda. A proto vám přinášíme těchto 9 otázek a odpovědí, které vám váš výběr určitě usnadní a pomohou vám v orientaci na poli autosedaček.

1. Podle čeho vybírat?

79879550-8712930106067Existují dva mezinárodní předpisy pro autosedačky: i-Size (R129) a ECE R44/04. i-Size využívá při označení autosedačky délku děťátka, zatímco ECE využívá při dělení váhu dítěte. Právě výška a hmotnost dítěte je při určení, zda autosedačka sedí, zásadní. Klasické rozdělení bývá takto:
  • Miminko - Skupina 0+, od 0 do 13 kg, vhodná od narození, velikost 40 - 75 cm
  • Batole - Skupina 1, od 9 do 18 kg, vhodné cca od 6 měsíců do 4 let, velikost 70 - 105 cm
  • Dítě - Skupina 2/3, od 15 do 36 g, vhodné přibližně od 3,5 do 12 let, velikost 100 - 150 cm

2. Jaký typ instalace je vhodný?

Autosedačky pro kojence se dají připnout pomocí bezpečnostních pásů, nebo pomocí ISOFIX uchycení (o něm se dozvíte později v článku). Je jedno, jakou metodu použijete, ale je nutné autosedačku nainstalovat správně.
  • Uchycení ISOFIX nabízí jednoduché, bezpečné a rychlé řešení správné instalace sedačky.
  • Využití bezpečnostního pásu nabízí flexibilitu, ale měli byste se vždy ujistit, že je sedačka nainstalovaná správně a je zajištěna.

3. Kdy je nejlepší čas přejít z jedné kategorie sedačky na vyšší?

Mnoho rodičů přechází na vyšší kategorii sedaček příliš brzy. Každá sedačka by totiž měla být navržena tak, aby děťátku zabezpečila největší možný komfort a bezpečnost, přesně podle charakteristiky sedačky (hmotnost, délka, velikost, věk,...) Doporučujeme nechat děťátko v dětské sedačce proti směru jízdy tak dlouho, jak to jen jde. Na vyšší kategorii přejděte tehdy, když uši děťátka přesahují horní konec sedačky.

Pomůcka:

Konec kategorie 0 - když horní část hlavy přesahuje horní konec opěradla Konec kategorie 1 - ramena děťátka by měla být 2 cm pod otvory na popruhy, také když je hlavová opěrka v nejvyšší možné poloze a hlava už přečnívá Konec kategorie 2/3 - pokud je dítě vyšší než 150 cm

4. Proč je umístění autosedačky proti směru jízdy bezpečnější?

V případě nehody se snižuje náraz ohrožené oblasti hlavy a krku. Hlava kojenců je proporcionálně o dost větší než zbytek těla. Krční svaly a kosti zatím nejsou dostatečně vyvinuté, aby plně podporovaly hmotnost hlavy. Pokud dítě cestuje po směru jízdy, v případě srážky to pro něj může znamenat nepříjemny náraz právě hlavy, což může způsobit vážná poranění. Autosedačka otočená záda ke směru jízdy naopak dětskou hlavičku chrání. U autosedaček označených normou i-Size (R129) se kojenci a batolata mají poutat proti směru jízdy alespoň do věku 15 měsíců. Zajímavost - například ve Švédsku jezdí děti bežně proti směru jízdy až do 4 let. Nejnovější testy stále potvrzují, že se jedná o mnohem bezepčnější způsob přepravy. ld4296_1_copy5. Jaká jsou pravidla sezení po směru jízdy? Bezpečnostní předpisy normy i-Size (R129), která platí od poloviny roku 2013 přikazují, že jsou děti povinné jezdit proti směru jízdy minimálně prvních 15 měsíců. Do té doby jejich krční svaly a kosti nejsou plně vyvinuté. Tato poloha je však bezpečnější až do 4 let věku dítěte.

5. Co je to ISOFIX?

ISOFIX je mezinárodní standardizovaný systém uchycení, který poskytuje nejbezpečnější, nejjednodušší a nejrychlější způsob instalace autosedaček bez toho, aby bylo nutné použít bezpečností pásy v autě. Název ISOFIX pochází ze standradního ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) a FIX (fixace, oprava).

6. Jak ISOFIX funguje?

Při instalaci autosedačky do automobilu totuo technikou se montážními body ISOFIX ukotvuje autosedačka na skelet vozidla. Využívají se na to dva standardní body pro uchycení, které jsou umístěny na spodní části sedadla, a také horní opěrka.

7. Proč zvolit autosedačku s ISOFIXEM?

Riziko nesprávné instalace a používání je s touto technikou velmi malé. ISOFIX zajišťuje vysokou bezpečnost pro děti a jednoduché používání pro dospělé.06d3c1e0026ab9c05daa60ce8d511471
  • Rychlá a jednoduchá instalace a montáž - bez potřeby bezpečnostních pásů
  • Pevné a trvalé připojení sedačky na sedadlo auta
  • Pokud sedačka není správně nainstalovaná, zapne se vizuální nebo zvukové výstražné znamení
  • V testech obstály autosedačky s touto technikou mimořádně bezpečně

8. Co je norma ECE R44

Od 9. července 2013 musí být všechny autosedačky, které jsou prodávány v rámci EU, v souladu s konkrétními bezpečnostními předpisy. Norma ECE R44 definuje minimální požadavky na jejich náročnost. Od uvedení do platnosti i-Sie (R129), musí být autosedačky v souladu alespoň s jedním z těchto právních předpisů. i-Size (R129) je poslední a nejvyšší bezpečnostní standard. Norma ECE R44 hovoří o tom, jaký typ autosedačky by měl být použitý vzhledem k hmotnosti dítěte. Děti, které váží méně než 9 kg nesmí být umístěny v sedačkách po směru jízdy.

9. Jak si koupit tu pravou?

Výběr autosedačky vám může zabrat poměrně dost času. Vyplatí se zeptat se na zkušenosti kamarádek, pročíst recenze na internetu a skvělou pomůckou jsou i různá videa. Na Feedo.cz pro vás natáčíme ukázky těch nejoblíbenějších autosedaček, abyste si i vy mohli vybrat tu pravou. Vše najdete na našem Youtube kanále. 

Líbily se vám výrobky z článku?

MAXI-COSI Pebble Plus Autosedačka – Watercolour Blue MAXI-COSI Axiss autosedačka Earth Brown MAXI-COSI Rodi AirProtect autosedačka Robin Red 20160201_Remar_600x190_20160205-autosed_cz