Kojenecké dobrůtky z brambor

Kojenecké dobrůtky z brambor>
Děti brambory obvykle milují pro jejich příjemně slaďoučkou chuť. Jejich velkou výhodou je i to, že se hodí jako příloha téměř ke všemu.

Bramborovo-ovesné placky

(Od 6. měsíce) Suroviny: 4 polévkové lžíce ovesných vloček, 3 lžíce strouhané mrkve, 3–4 polévkové lžíce nastrouhaných brambor, mletý kmín, 1 vaječný žloutek, 1 polévková lžíce petrželky Postup: Ovesné vločky propláchněte v sítku pod studenou tekoucí vodou a dejte je do hrnce. Přidejte půl sklenice vody, špetku mletého kmínu a za stálého míchání uvařte na kaši. Ovesnou kaši nechte vychladnout a smíchejte ji s nastrouhanými bramborami, mrkví, vejcem a petrželkou. Ze směsi vytvarujte placičky a v troubě upečte na mastném papíře. Můžete podávat s chlebem a zeleninovou oblohou.

Salát s bramborovou kaší

(Od 12. měsíce) Suroviny: 2 menší brambory, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička kojeneckého sušeného mléka, 1 list hlávkového salátu, špetka petrželky Postup: Brambory uvařte ve vodě, rozmačkejte vidličkou, přidejte sušené kojenecké mléko, promíchejte. List hlávkového salátu nakrájejte, případně nadrobno natrhejte, a vmíchejte do bramborové kaše. Přidejte 1 lžičku olivového oleje, zamíchejte a dochuťte špetkou petrželky. isifa-153518381

Bramborovo-brokolicová polévka

(Od 6. měsíce) Suroviny: 5 růžiček brokolice, 1 brambor, 1,5 dl kojenecké vody, 1 lžička nevaječných těstovin, mateřské nebo kojenecké mléko, 2–3 kapky olivového oleje, 1 uvařený vaječný žloutek Postup: Brambory uvařte ve vodě, cca 10 minut před uvařením do hrnce vložte růžičky umyté brokolice a nevaječné těstoviny. Po odstavení přidejte mateřské nebo kojenecké mléko, rozmačkaný uvařený vaječný žloutek, 2–3 kapky olivového oleje a vše spolu vidličkou promíchejte, případně rozmačkejte.

Telecí maso s bramborem

(Od 6. měsíce) Suroviny: 50 g telecího masa, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1 brambora, lžička bezvaječných těstovin, 2–3 kapky olivového oleje Postup: Maso vložte do vroucí vody, přidejte zeleninu nakrájenou na menší kousky. Na závěr přidejte bezvaječné těstoviny a uvařte. Brambor uvařte zvlášť ve slupce, oloupejte a nakrájený nadrobno přidejte k masu. Vmíchejte olivový olej a podávejte. V případě potřeby můžete rozmačkat vidličkou.