Náušničky - píchnout, nebo nastřelit?

Náušničky - píchnout, nebo nastřelit?>
Co bude pro malou princeznu nejméně bolestivé, jak náušnici aplikovat, jak se bude ranka hojit, nezasáhne vpich akupunkturní body, jaký materiál bude nejlepší a kdy je nejvhodnější doba? My známe odpovědi na vaše otázky!

Kdy aplikovat naušničky?

Na to, kdy náušnice aplikovat se názory různí – někteří by je nechali holčičkám aplikovat velmi brzy po narození (tak, jak to bylo u naší generace běžné), jiní zas čekají do třetího měsíce, kdy má dítě za sebou již první očkování hexavakcínou (neobjeví-li se žádná negativní reakce). Primář Kliniky dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, MUDr. Vladimír Volf, Ph.D., doporučuje:„Určitě lepší je píchnout náušnice až po prvním očkování hexavakcínou. Zároveň dodává, že on sám by se přikláněl k nastřelení, a to především proto, že je to metoda rychlá a prakticky bezbolestná.

Píchnout, nebo nastřelit?

Píchání dírek pro náušničky se provádí obvykle u pediatra. Ouško se propíchne jednorázovou injekční kanylou zpředu dozadu. Volte náušnice, které se dají nasunout zezadu, aby se mohly protáhnout ouškem současně s vytažením jehly. Před zákrokem náušnice namočte na minimálně 48 hodin do lihu kvůli dezinfekci. Propichuje se střed ušního lalůčku. V místě vpichu se nachází naprosté minimum akupunkturních bodů. Výhody píchání oušek spočívají hlavně v ceně (100–400 Kč). Náušničky není nutné vyměnit po čase za jiné. Nastřelení náušniček je novější metodou. Provádí se většinou v kosmetických salonech pomocí speciální pistole, která rovnou vsadí do ucha i náušnici. Školený pracovník lalůček vydezinfikuje, přiloží pistoli a „zmáčkne spoušť“. Tato aplikace je rychlá a ve své podstatě bezbolestná – i proto se doporučuje pro malé děti. Mezi výhody nastřelení patří právě rychlost, bezbolestnost a lepší hojení. Dírky navíc po nastřelení jen výjimečně hnisají a nekrvácejí. Cena tohoto zákroku se pohybuje cca od 400 do 800 Kč včetně náušnice.

Jaký zvolit materiál pro první naušnici?

K nastřelení se většinou používají náušnice z chirurgické oceli nebo ze speciálního kovu, který je potažen 24karátovým zlatem (žlutý kov) či palladiem (bílý kov). Využívá se i bioplast (není možné ho nosit trvale, po čtyřech týdnech je třeba ho vyměnit). Nastřelené náušnice můžete vyjmout až po měsíci, anebo si je nechat natrvalo. Myslete na to, že během prvního roku by dírky pro náušnice neměly být prázdné déle než několik hodin, protože by mohly zarůst. To platí jak pro dírky nastřelené, tak pro píchané kanylou.