První příkrmy bez masa - 4 recepty

První příkrmy bez masa - 4 recepty>
Chcete dopřát svému zlatíčku oddych od masových pokrmů, ale chybí vám inspirace? Tak to jste tu správně! Máme pro vás připravenou spoustu dobrot a ani v jedné nenadejte byť jen jediný kousek masa…

Brambory s květákem

(od ukončeného 7. měsíce, nekojené děti od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: 1 velkou bramboru, 4 růžičky květáku, 4 lžíce mateřského nebo kojeneckého mléka, 1 vaječný žloutek, 2 – 3 kapky oleje, špetku posekané petrželové natě. Postup: Květák a brambory nakrájejte na malé kostky. Ohřejte mléko a přidejte květák s bramborami. Vařte cca 15 minut, v případě potřeby dolijte mléko. Na závěr přidejte žloutek, petrželku a pár kapek oleje a nechejte přejít varem.

Těstoviny s mrkví, hráškem a květákem

(od ukončeného 9. měsíce) Suroviny: 2 polévkové lžíce těstovin, hrnek kojenecké vody, 2 polévkové lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku, 1 mrkev, 2 růžičky květáku, 1 vaječný žloutek, 1 lžička strouhaného tvrdého sýra. Postup: Přiveďte vodu k varu, přidejte mrkev, hrášek a květák. Přikryjte pokličkou a vařte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte těstoviny a vaječný žloutek a vařte ještě 3 – 4 minuty (podle návodu). Posypejte strouhaným sýrem. 

Kedlubnová omáčka

(od ukončeného 7. měsíce) Suroviny: 1 menší kedlubnu, 4 lžíce kojenecké vody, trochu mateřského nebo 2 lžičky sušeného kojeneckého mléka, pár kapek rostlinného oleje, 2 lžičky kukuřičné mouky, 1 vaječný žloutek. Postup: Kedlubnu oloupejte, nastrouhejte najemno a poduste s kojeneckou vodou do měkka. V malém množství vody rozmíchejte kukuřičnou mouku, sušené kojenecké mléko a přidejte za stálého míchání ke kedlubně. Přidejte vaječný žloutek a všechno dohromady vařte ještě pět minut. Na závěr pokapejte rostlinným olejem.

Květák s vaječným žloutkem

(od ukončeného 7. měsíce, nekojené děti od ukončeného 6. měsíce) Suroviny: 4 růžičky květáku, 1 vaječný žloutek, 2–3 kapky rostlinného oleje, 1 dl kojenecké vody. Postup: Květák dobře umyjte a uvařte v páře do měkka. Rozmačkejte ho vidličkou, dejte na pánev společně s malým množstvím vody a za stálého míchání ke květáku přidejte rozšlehaný vaječný  žloutek. Míchejte, dokud žloutek úplně neztuhne. Pokapejte olejem.