Suchá pokožka: Co s ní?

Suchá pokožka: Co s ní?>
Stalo se vám, že se obvykle extra-měkoučká pokožka vašeho miminka vysušila? Nebo je vaše děťátko náchylné na suchou pokožku a vy si s tím nevíte rady? Existuje mnoho faktorů, které mohou suchou pokožku zapříčinit. Chcete vědět, které to jsou a jak s nimi bojovat?

Krátká koupel je dobrá koupel.

I přesto, že voda je ... hm, no, mokrá .. příliš dlouhý pobyt v bazénu ale i ve vaně může pokožku vysušit. Pokud má tedy vaše děťátko problémy se suchou pletí, raději pravidelný pobyt ve vaně zkraťte. Pro ty úplně nejmenší postačí rychlá "sprcha" pomocí dětské houbičky.

Méně je někdy více.

Pro hebkou pokožku se raději vyhněte příliš těžkým a přearomatizovaným mýdlům. Zvolte jednoduché, základní vůně a zejména dětské mýdla, které jsou šetrná k citlivé pokožce. Rovněž není nutné na závěr koupele drhnout miminko dosucha. Úplně postačí jemně ho vysušit měkkým ručníkem.

Vnitřní hydratace.

Cože? No přece dostatek vody, žádná jiná věda v tom nebude. Nejen během velkých veder, ale také v době koupání. Po prodělání nemoci nebo když jste přestali kojit. Dostatek vody je prostě důležitý téměř při všem. Nezapomeňte, že i pro ty nejmenší platí, že výživná strava je také cesta ke krásné pleti. Zdravé tuky obsahuje například avokádo či losos.

Vnější hydratace.

Cože 2? No přece šetrné dětské krémíky. Na suchou a velmi citlivou pokožku jsou nejlepší ty, které obsahují i vodu a olej, a naopak neobsahují příliš mnoho chemických přísad. U většiny maminek nadále vítězí klasická modrá indulona. Oblíbený je i hydratační krém Sebamed.

Nepřehřívejte pokoje.

Dlouhé zimní měsíce jsou nepřítel suché pokožky č. 1. V chladném počasí dohlédněte na rukavice nebo palčáky. Popraskanou pokožku může snadno způsobit i štiplavý vítr, a dokonce i velké přechody mezi teplotou venku a uvnitř. Častokrát, ve snaze bojovat s chladem, vyhříváme byty či domy na saunové teploty. To však není cesta k hebké pokožce. Příliš suché teplo pokožku vysušuje.

Na oblečení záleží.

Pokud je pokožka vašeho děťátka příliš suchá, zkuste jej také oblékat do volnějšího, ležérnějšího oblečení. Vlna a hebká pokožka - to také nejde úplně dohromady.

Suchá pleť nebo ekzém?

Pokud má vaše miminko pouze sušší pokožku než obvykle, měli byste si s tím poradit i doma, sami a bez paniky. Pokud se však začnou objevovat na kůži i svědivé, červené skvrny, může to být signál něčeho vážnějšího, například ekzému. Může jít také o ichtyózu (vzácné, genetické onemocnění) či o infekci (pokud je pokožka oteklá nebo obsahuje žlutý výtok). Pokud by se stav vašeho drobečka ani po čase nezlepšoval, vyhledejte raději lékaře. Je to lepší, než sama experimentovat s různými kožními mastičkami, kterých je na trhu habaděj.