Průvodce těhotenstvím: 21. týden

Průvodce těhotenstvím: 21. týden>

Vstupujete do 6. lunárního měsíce. Tímto týdnem jste také vstoupila do druhé poloviny těhotenství. Děloha teď dosahuje mírně nad pupek a začíná utlačovat žíly v malé pánvi. Už zcela jednoznačně cítíte pohyby vašeho miminka a vývoj placenty už je u konce.

Vývoj vašeho miminka

Délka děťátka je asi 16 cm, váží kolem 300 gramů. Hlavička se pomalu přizpůsobuje velikosti těla, ale stále zabírá jednu třetinu velikosti celého tělíčka. Jeho pohyby​ jsou dokonalejší, zlepšuje se hmat, dítě si cucá paleček, hladí si obličej n​ebo si hraje s pupeční šňůrou. Polyká velké množství plodové vody.​ Ke konci těhotenství to bude dokonce až půl litru plodové vody během 24 hodin.

Miminku rostou nehty, vlásky i chloupky. Odpadní látky jsou odfiltrovány částečně ledvinami plodu, částečně ledvinami matky. Na jazyku už jsou vyvinuté chuťové pohárky. Miminko se stále velmi aktivně pohybuje.​ Má už svůj rytmus spánku a bdění​. Můžete mít pocit, že „kope“ právě nejvíc, když se ukládáte ke spánku, v tuto chvíli totiž pohyby nejvíce vnímáte.

V tomto období miminko stále rychle roste, všechny vnitřní orgány dozrávají a ujímají se své funkce​, dokončuje se výstavba sliznic, buňky ​jednotlivých orgánů začínají mít konečné uspořádání. Velký vývoj ​prodělává mozek​, jasně se odděluje šedá a bílá hmota mozková, povrch mozku však ale ještě postrádá mozkové záhyby – je téměř hladký​. Postupně se vytváří nervová spojení​.

Co se děje s vámi?

Utlačování žil v pánvi pomalu se roztahující dělohou vede k tvorbě křečových žil, většinou na nohou. Na hýždích, bocích či na bříšku můžete pozorovat mírné usazování tuku. Ve vaší skříni začíná pomalu ale jistě převládat těhotenské oblečení. Může se vám zdát, že dýcháte rychleji než dřív, příčinou je vaše větší hmotnost. Přiberete asi 2 kilogramy.

Zakulacování bříška vám v tomto období těhotenství​ může způsobit vystupování pupíku​. Ničeho se nebojte, je to běžné a po porodu se pupík vrátí zpět na své místo.

Vaše tělo také začíná více zadržovat vodu​, časté jsou otoky prstů rukou a nohou. Těsné prstýnky raději sundejte. Na výraznější otoky je třeba upozornit gynekologa. Do poradny byste měla chodit každé 4 týdny.

Hemeroidy

Těhotenství je obdobím, kdy se hemeroidy objeví často vůbec poprvé. Nejčastěji se objeví právě kolem 20. týdne těhotenství. Jsou to rozšířené žíly v oblasti konečníku, které vznikají právě vinou tlaku zvětšující se dělohy na pánevní dno. Projevují se pocitem tlaku,​ svěděním a bolestí, někdy krvácením nebo zanícením.

Léčba​ bývá v těhotenství jen zklidňující, pomocí koupelí v dubové kůře či slabě růžovém roztoku hypermanganu. Dále chlazením pomocí sáčků s ledem. Z léků můžete koupit čípky či masti s analgetiky (k úlevě od bolesti) v každé lékárně. Naštěstí po porodu tyto problémy většinou vymizí.

Tipy na závěr

Pomozte svému tělu tak, že maximálně upravíte jídelníček. Zácpě předejdete dostatkem zeleniny, celozrnného pečiva, sušeným ovocem a správným pitným režimem. Vyhněte se tučným a kořeněným jídlům, která vám mohou zhoršit pálení žáhy.