Jak se poprat s alergií v těhotenství?

Jak se poprat s alergií v těhotenství?>

Nekonečná rýma, štípání očí, kýchání nebo kašel. Jaro a léto bývá pro většinu alergiků ne zrovna oblíbeným obdobím. Jak se poprat se zvýšenou koncentrací pylů, hmyzu a dalších alergenů, když čekáte miminko? 

Pokud jste alergička, těhotenství vaši citlivost na konkrétní alergen nejspíše nijak nezmění. Jako u všeho ovšem platí, že každý člověk je originál a reakce organismu je vždy individuální. Některé těhotné mohou mít odezvu organismu větší, jiné si naopak pochvalují, že si právě během těhotenství po mnoha letech zažily klidnou pylovou sezónu.

Co když se ale projevy alergie objeví? Potlačování příznaků naštěstí nepřináší pro těhotné žádné významnější rozdíly oproti ženám, které dítě nečekají. Berete-li pravidelně nějaké léky, určitě doporučujeme zastavit se u alergologa, abyste si byla jistá, že medikace, kterou užíváte, vašemu dítěti nijak neuškodí, zejména pak v prvním trimestru. Samotné těhotenství ale podle odborníků určitě není důvodem, proč bez porady s lékařem přerušit již probíhající léčbu. Existuje totiž riziko, že by se onemocnění mohlo zhoršit.

Bezpečné léky pro nastávající maminky

Za nejbezpečnější léky jak pro těhotné, tak pro malé děti, jsou považovány tzv. kromony. Jejich bezpečnost vyplývá z toho, že jen 10 % inhalované dávky je absorbováno celým naším organismem. Doporučovány jsou zejména v případech, kdy těhotná trpí alergickou rýmou. Jejich nevýhodou je ale nutnost častého podávání – 4krát denně.

Pozor si dejte naopak na volně prodejné léky uvolňující průchodnost nosu, opatrné buďte i u antihistaminik, které jsou často lékem první volby u většiny alergických projevů. Po dohodě s lékařem je doporučeno, ideálně v první trimestru, kdy vznikají základy orgánů dítěte, vyhnout se veškerým lékům. Následnou léčbu pak určí lékař. Doporučované jsou nejmodernější intranazální kortikosteroidy. Ty se podávají obvykle od druhého trimestru a jsou považovány za nejúčinnější volbu s minimálním a přijatelným rizikem. 

10 tipů pro zvládnutí alergie

  1. Pokud dítě teprve plánujete, naplánujte si početí tak, abyste první trimestr prožila na podzim či v zimě, kdy je alergenů nejméně. Ve chvíli, kdy už budete muset sáhnout po lécích, bude to nejrizikovější období těhotenství za vámi.
  2. Obecně se snažte omezit kontakt s alergeny. V případě pylové alergie či senné rýmy se vyhněte dlouhému pobytu v přírodě či sekání trávy na zahrádce. Příznaky alergie může zhoršit i cigaretový kouř. Právě v těhotenství je ještě důležitější se aktivnímu i pasivnímu kouření vyhnout.
  3. Při příchodu z venku si vždy umyjte obličej i ruce. Zbavíte se tak drobných částeček pylu, prachu a nečistot.
  4. Udržujte svůj domov čistý. Utírání prachu, mytí podlahy i pravidelná péče o lůžkoviny může snížit alergické projevy. Postel převlékejte jednou týdně, maximálně jednou za 14 dní. Praktické je použití chrániče matrace, díky kterému se pot, prach a částečky naší kůže nedostanou přímo do matrace, ale ulpí na chrániči, který lze snadno vyprat. 
  5. Zajistěte si doma čistý vzduch. Vhodné jsou čističky vzduchu, které dokáží zachytit prach i alergeny. Pamatujte také na čisté pylové filtry v autě.
  6. Dýchací cesty může dráždit i příliš suchý vzduch v domácnosti. Doporučená vlhkost je v zimě 45 až 60 %, v létě pak od 40 do 55 %. Pozor dejte naopak i na příliš vysokou vlhkost, která může vést ke tvorbě plísní.
  7. Větrejte ráno, kdy je v ovzduší pylů nejméně. Pokud máte možnost, instalujte si do oken protipylové sítě. 
  8. Při alergické rýmě můžete sáhnout po oblíbené mořské vodě ve spreji. Čistí nos, odstraňuje z něj alergeny, hydratuje a obnovuje vlhkost sliznice. Je vhodná pro těhotné i kojící ženy.
  9. Objevit se mohou i potravinové alergie. Pozorujte, zda vám některé potraviny nezpůsobují trávicí obtíže, kožní reakce či například svědění v ústech. 
  10. Některým ženám mohou od alergických projevů ulevit i alternativní metody, jako je třeba homeopatie či akupunktura. Obojí každopádně konzultujte se svým lékařem.