Když s vámi emoce cloumají…

Když s vámi emoce cloumají…>

Emoce jsou přirozenou součástí našeho života a ozývají se v nejrůznějších situacích. Jednou z nich je i porod. Právě emoce a jejich prožívání je činí jedinečným zážitkem pro nás, naše děťátko a naši rodinu. Co od nich můžeme čekat?

Porod je namáhavý proces, který vyžaduje kromě pořádné dávky fyzického úsilí i vnitřní sílu  trpělivost, odhodlání a výdrž, které se ale nedají naplňovat na sto procent během celého porodu, a proto přicházejí na scénu různé momenty spojené s emocemi, což je ovšem zcela přirozené. Důležité je, aby vám nepřerostly přes hlavu a nestáhly vás jako splašené koně někam, kde jste se vůbec nechtěly ocitnout.

Co očekávat před porodem a po něm

V posledních měsících těhotenství to ve vás s vědomím nadcházejících změn začíná všechno vrcholit. Některé budoucí maminky si na nošení bříška docela zvykly a nepřekáželo by jim jeho nošení i nadále, ale jiné se už nemohou dočkat „kdy to už bude“. Samozřejmě, že v těchto chvílích pociťujete potěšení a radostné očekávání z brzkého setkání s vaším miminkem, ale na druhé straně je třeba uznat, že přicházejí i pocity spojené s obavami  se strachem, či úzkostí: Co bude? Jak to budete zvládat? Kdy to vlastně přijde?

Úzkost je typická pro prvorodičky, které porod ještě nezažily a jejich obavy se týkají porodu jako takového a pocitů s ním spojených, které jsou pro ně zatím velkou neznámou a které je teprve čekají. I když víte, že největší obavy máte z porodních bolestí, ještě nevíte, jaké budou. Porodní bolesti jsou jiné než ostatní typy bolesti a můžete o nich i stokrát slyšet. Ovšem teprve až když je zažijete na vlastní kůži, pochopíte, o čem ty ostatní maminky vlastně vyprávěly.

Strach je charakterizován jako obava z něčeho konkrétního, kdy umíme jasně popsat to, čeho se bojíme. Proto se strach připisuje spíše vícerodičkám, které mají alespoň jeden porod za sebou a dokážou strach přiřadit k určité situaci či pocitu. Ale i prvorodičky mohou umět vyjádřit strach například z některých medicínských zákroků, které již v minulosti absolvovaly, avšak v jiné souvislosti (například klyzma, holení, injekce...), nebo mají strach z přístupu zdravotnického personálu, či z nemocničního prostředí (zvuky, barvy, vůně...) apod.

Přípravy na miminko  radost i stres

Další emoce vás mohou potkat v souvislosti s instinktem hnízdění. V přírodě běžně se vyskytující jev, kdy zvířata před příchodem potomků chystají obydlí a vše potřebné pro svá mláďata, aby přežila. Takové přípravy děláme i my lidé, v čele s budoucí maminkou. Pozitivní pocity se dostaví v případě, že navzdory vašim rozměrům v poslední fázi těhotenství dostanete neobvyklý příliv energie a přípravy vám půjdou „od ruky“. Můžete se dokonce přistihnout při takových aktivitách jako je vyšívání, malování na sklo, či jiné dekorační práce.

Nervozitu, zkaženou náladu, či hněv pocítíte, pokud se očekávaný příliv energie nedostaví, ale přípravy chcete zrealizovat tak či tak. Rozčílí vás nemotornost, únava nebo bolesti zad, pokud se budete snažit udělat některou z naplánovaných věcí. Vždyť i vy chcete mít vše „tip-ťop“, když se vrátíte s miminkem v náručí. Zkrátka emoce jsou něco, čeho se nezbavíme, musíme se je jen naučit správně ovládat.

Jak se poprat s negativními emocemi?

Způsobů, jak zvládnout (nejen) těhotenskou náladovost, je několik. Přinášíme vám 10 nejoblíbenějších.

  • Zdravá strava: Pravidelná a vyvážená strava může pozitivně ovlivnit náladu. Konzumujte dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, bílkovin a zdravých tuků. 
  • Pravidelná fyzická aktivita: Pohyb a mírná fyzická aktivita, jako je chůze, plavání nebo těhotenská jóga, mohou pomoci uvolnit endorfiny a zlepšit náladu.
  • Dostatek odpočinku: Těhotenství může způsobit únavu, proto si dopřávejte dostatek spánku a odpočinku. Neváhejte si dopřát krátkou odpočinkovou pauzu i během dne.
  • Podpora od partnera a blízkých: Otevřená komunikace s partnerem, rodinou a přáteli může snížit stres a usnadnit zvládání náladovosti.
  • Relaxace a meditace: Relaxační techniky, jako je meditace a hluboké dýchání, mohou pomoci uklidnit mysl a snížit úzkost.
  • Vyhněte se stresu: Snažte se vyhýbat stresovým situacím, pokud je to možné. Přemýšlejte o věcech, které vám dělají radost, nebo plánujte.
  • Hobby a zábava: Věnujte čas aktivitám, které vás baví a naplňují. Ať už to bude čtení, kreslení, skládání puzzle nebo třeba tvorba fotoalba. 
  • Těhotenská podpora: Slyšet, že v tom nejste sama, může být uklidňující. Navštivte skupinku pro těhotné, kde se můžete podělit o své pocity a zkušenosti s ostatními.
  • Vitamíny a doplňky: Pokud vám nálady narušují každodenní život, konzultujte s lékařem možná řešení.
  • Přijměte své emoce: Občasné výkyvy nálad během těhotenství jsou normální. Snažte se k sobě a ke svému tělu nebýt příliš tvrdá a připomínejte si, že i tohle období jednou skončí.