Nedostatek jódu v těhotenství

Nedostatek jódu v těhotenství>
Během těhotenství pracuje štítná žláza na plné obrátky a tak je důležité, aby se zabránilo nedostatku jódu. To by totiž mohlo mít velmi negativní následky na vývoj dítěte. Nedostatek jódu může způsobit hormonální změny, zpomalení metabolismu i poruchy kardiovaskulárního systému. Na co byste si obvzlášť měla dát pozor, pokud jste těhotná?   

rybyJód ve stravě

Mezi důležité zdroje jódu patří zejména ryby, mořské plody, řasy. Část se dá pokrýt také solí s jódem. Může se vyskytovat také v mléku a mléčných výrobcích.

Prevence nedostatku jódu

Odborníci doporučují alespoň 2x týdně konzumovat ryby jako je platýs, treska nebo mořské plody. Na úpravu ryb v těhotenství si ale dávejte pozor! Co byste měla a neměla jíst, se dočtete v tomto článku.  Další dávky může pokrýt sůl s jódem nebo potravinové doplňky..

Nezbytný pro vývoj

Štítná žláza plodu začíná pracovat asi ve 14. týdnu těhotenství. Od 12. týdne se však začíná ukládat jód. Hormony štítné žlázy jsou potřebné pro vývoj mozkových buněk a zdravé kosti. Jód hraje hlavní úlohu při tvoření centrální nervové soustavy, které probíhá od prenatálního stádia do 3 let. Trpí-li těhotná žena nedostatkem jódu, může to mít za následek až  kreténismus - duševní vývoj dítěte je omezen a to může způsobit fyzické i psychické postižení. V méně závažných případech se hůře vyvíjejí mozkové buňky, což může mít vývoj na výši IQ. Kromě toho nedostatek jódu zvyšuje riziko předčasného porodu nebo potratu.

Vědci potvrzují - nedostatek jódu ovlivňuje inteligenci

Ve Velké Británii hodnotili 1000 matek a dětí v 90. letech. Tato dlouhodobá studie probíhala na univerzitě v Bristolu. V prvním trimestru byl nedostatek jódu nalezen u více než 600 nastávajících maminek. Na závěr studie byly zkoumány kognitivní schopnosti dětí o osm let později. Inteligenční koeficient byl vyšší u dětí, které měli "v bříšku" dostatek jódu, což bylo patrné ve škole. Výsledky byly publikovány v časopise "Lancet".

Kolik jódu?

Dospělí by měli užívat 200 mikrogramů jódu denně. Během těhotenství se dávka zvyšuje na 230 mikrogramů. Při kojení se doporučuje přijímat 260 mikrogramů denně, protože potřeba kojence je vyšší, než u nenarozeného dítěte a matka samotným kojením ztrácí až 115 mikrogramů denně.

Nedostatek jódu během těhotenství ovlivňuje zdraví matky a dítěte

  • Omezená produkce hormonů.
  • Metabolismus matky a dítěte se zpomaluje.
  • Mozek a kosti miminka se nevyvíjejí správně.
  • Zvyšuje se riziko předčasného porodu či potratu.
  • Pravidlo pro těhotné ženy - 230 mikrogramů jódu denně.