Obezita v těhotenství - týká se i vás?

Obezita v těhotenství - týká se i vás?>
Pokud se tento problém týká i vás a obáváte se, jak vaše nadváha může ovlivnit zdraví vašeho budoucího děťátka, snažte se být co nejvíce aktivní a ještě před naplánováním samotného těhotenství, pečujte o sebe a upravte si životosprávu. Co vám ale hrozí v průběhu těhotenství? Během těhotenství úpravu jídelníčku konzultuje raději s vaším ošetřujícím lékařem. To je totiž základ pro docílení zdravého těhotenství a bezpečný porod pro vás i vaše dítě.

Co vám hrozí, pokud máte nadváhu v těhotenství?

Ženy s nadváhou či obezitou během těhotenství mohou být ve zvýšeném riziku. 6 - 10% z nich hrozí cukrovka, 13 - 19% ohrožuje vysoký krevní tlak. Pokud je vám během těhotenství zjištěna těhotenská cukrovka, je důležité si kontrolovat hladinu cukru po probuzení i po jídlech a pokud lékař neurčí jinak, aplikovat si dokonce inzulín. Při každé návštěvě poradny je těhotná žena monitorována kontrolováním hladiny cukru a lékař pozorně sleduje příznaky, které ji mohou trápit. Pokud se během těhotenství objeví vysoký krevní tlak, léčba může sahat od jednoduchých opatření až po vyvolání předčasného porodu ve velmi vážných případech. Takové ženy mohou mít dokonce i zvýšený předpoklad porodu císařským řezem (z různých důvodů).

Nadváha nebo obezita matky ohrožuje i plod

Vyšší hmotnost maminky může potenciálně ohrozit nenarozené dítě předčasným porodem a i jinými mnohem horšími důsledky. Proto pro všechny těhotné maminky (nejen ty obézní) se doporučuje podrobné USG vyšetření mezi 18. - 20. týdnem těhotenství. V případě potřeby je možné sonografické vyšetření kdykoliv zopakovat pro kontrolu růstu dítěte, resp. zda se má miminko dobře v daném trimestru.

Kolik přibrat během těhotenství?

Vzorový návod pro ideální udržení hmotnosti v těhotenství je od 11,34 - 15,88 kg pro ženy s normální hmotností, 6,8 - 11,34 kg pro ženy s nadváhou a 4,99 - 9,07 kg pro obézní ženy. Ale pozor! Toto doporučení berte s rezervou, každé tělo je jiné. Důležité pro všechny těhotné ženy je to, aby nevynechávaly jídlo a všechny kroky konzultovaly s lékařem, protože vyvážená strava je jedním z předpokladů zdravého těhotenství. Pokud máte pochybnosti v souvislosti s vaším jídelníčkem, ptejte si doporučení k nutričnímu specialistovi, který mimo jiné vám může doporučit pravidelné a přiměřené cvičení ve dnech, kdy se cítíte dobře, a v podstatě vám ušije plán cvičení na míru. Přestože obézní a ženy s nadváhou mohou být ve vyšším riziku těhotenských komplikací, s pozornou a zejména důslednou péčí, časně provedenými testy, pravidelnými poradnami a monitorováním plodu mohou dosáhnout zdravého těhotenství i bezproblémový porod.