Jak si vypočítat termín porodu?

Jak si vypočítat termín porodu?>
Jakožto budoucí maminka můžete mít dva rozdílné termíny porodu. Není na tom nic zvláštního, jak je to ale možné, to si hned povíme a zároveň vám prozradíme, jak si přibližný termín porodu vypočítat sama doma!

Jak se vypočítá přibližný termín porodu

První den poslední menstruace + 12 měsíců – 3 měsíce + 7 dnů Např. při poslední menstruaci 1. 7. 2015 je datum předpokládaného porodu 8. 4. 2016. Nejspolehlivější určení termínu porodu je však podle ultrazvukového vyšetření mezi 11. – 14. týdnem podle temenokostrční délky plodu – tzv. CRL. Jak už jsme v úvodu nastínili, můžete tak mít dva rozdílné termíny porodu. Jestliže mezi nimi není větší rozdíl než dva týdny, pak se bere jako směrodatný termín podle ultrazvukového vyšetření.

Určení podle prvních pohybů

Asi nejméně spolehlivé je určovat termín porodu podle data první pohybů, které maminka pociťuje. K tomuto datu připočtete 4 a půl kalendářních měsíců u ženy prvorodičky a 5 kalendářních měsíců u vícerodičky. První rodička by tak měla cítit první pohyby plodu asi ve 20. týdnu, vícerodička pak už v 18. týdnu. Vždy je žádoucí vypočítat správné datum porodu již na samotném začátku těhotenství tj. do 14 týdne a tento údaj už v průběhu neměnit. Zjistit přesné stáří plodu po 20 týdnu je pak téměř nemožné. Informace o přesném datu předpokládaného porodu je důležitá hlavně ve chvíli, kdy dojde ke komplikacím např. předčasnému porodu nebo ke zpomalení růstu plodu a lékař musí rozhodovat o dalším postupu. Přesná znalost tzv. gestačního stáří plodu je při podobném rozhodování velmi důležitá. Obdobně důležitá je znalost termínu porodu i v případě, kdy žena své dítě přenáší. Většina žen, které přenáší, má totiž jen špatně určený termín porodu. Berte proto toto datum pouze orientačně a při jakýchkoli pochybnostech se raději poraďte se svým lékařem.