Vše, co potřebujete vědět o císařském řezu

Vše, co potřebujete vědět o císařském řezu>
V současné době císařských řezů čím dál víc přibývá. Jedná se o nejčastěji prováděnou porodnickou operaci a dost možná i nejčastější břišní operaci vůbec. Přesto jde o zákrok velmi rizikový, který klade na operujícího lékaře vysoké nároky, zejména proto, že bývá prováděn akutně, ve stresu a v situacích, kdy může jít o každou minutu a v sázce jsou lidské životy.

Jak se provádí císařský řez?

Tato operace se provádí
  • plánovaně – důvod k výkonu je známý již v předstihu,
  • akutně – z náhle vzniklého ohrožení matky nebo plodu.

Jaké jsou nejčastější důvody k provedení císařského řezu?

  • nedostatečné zásobení plodu kyslíkem,
  • opakovaný (po dvou předchozích) císařský řez,
  • poloha plodu koncem pánevním (při odhadu hmotnosti plodu nad 3500 g u prvorodičky, nebo 3800 g u vícerodičky nebo u plodů o hmotnostech mezi 750 a 1500 g, dále plody v poloze koncem pánevním naléhající jinak než zadečkem nebo tzv. kompletně – jakoby v tureckém sedu).
Dalšími indikacemi k provedení výkonu jsou pak nepoměr mezi velikostí plodu (hlavičky) a pánví rodičky, vcestná placenta, předčasné odloučení placenty, silný zánět v oblasti plodového vejce, překážky v porodních cestách (vcestný myom – uzel ze svaloviny dělohy), celková onemocnění matky se závažným průběhem nebo rychlou progresí (preeklampsie, asthma bronchiale, cukrovka, srdeční vady matky, oční onemocnění s postižením sítnice…), příčná poloha plodu, špatné naléhání hlavičky v porodních cestách, výhřez pupečníku, některé případy dvojčetných těhotenství (jiné polohy než oba plody hlavičkou, nebo první hlavičkou a druhý koncem pánevním, trojčetná gravidita, závažné lokální infekce v oblasti porodních cest (herpetické puchýřky) a další… Důvodů, proč lékař k císařskému řezu přistoupí, může být celá řada. Hlavním smyslem zákroku je vždy zabránit ohrožení zdraví či života dítěte nebo matky. V českých porodnicích je císařským řezem ukončeno téměř 25 % všech porodů. Existují případy, kdy mohou lékaři nechat konečné rozhodnutí, zda se k zákroku přiklonit či nikoli, na budoucí mamince. Zpravidla jedná-li se o porod koncem pánevním. V žádném případě není možné provést „císařský řez na přání“. císařský řez

Kdy je možné provést císařský řez?

Stejně jako každá operace má i císařský řez přesně stanovené hranice, kdy je možné ho provést. Pokud se císařský řez provádí plánovaně, ještě před samotným nástupem děložních kontrakcí, mluvíme o plánovaném císařském řezu. Pokud je porod v běhu, pak je císařský řez označován jako akutní. Z časového hlediska je jeho provedení možné kdykoli před začátkem porodu nebo v jeho průběhu (tj. během první doby porodní – otevírací). Pokud již probíhá druhá doba porodní, je provedení zákroku omezeno tím, jak hluboko již sestoupila hlavička miminka do pánve.

Jak se provádí?

Před výkonem je provedeno oholení rodičky, zacévkování močového měchýře, při neakutních výkonech je maminka na lačno a dostává přípravné léky před anestézií. V případě provedení výkonu ve svodné anestézii (epidurální nebo spinální – maminka je při vědomí) provádí anesteziolog zavedení katétru do páteřní oblasti. Tyto typy znecitlivění jsou výhodné z důvodu nižší zátěže anestetiky pro miminko a také pro možnost bezprostředního kontaktu matky s novorozencem ještě při operaci. Výhodou je také možnost využití zavedeného katétru k pooperačnímu tlumení bolesti. Vlastnímu začátku operace předchází ještě dezinfekce operačního pole a zarouškování. jizva po císařském řezu Řez je pak veden většinou příčně asi 2 cm nad stydkou sponou. Někdy je upřednostněn přístup z podélného řezu od pupku dolů (silně obézní rodička, předchozí operace v tomto místě…). Řez je veden v podbřišku, takže se nemusíte bát, že by jizva byla například v plavkách vidět. Bývá schovaná těsně pod lemem spodního prádla. Po proniknutí do břišní dutiny a následně do dělohy (celkem sedm vrstev) je vyjmut plod. Řez na děloze je prováděn v její dolní, nestahující se části. Po vybavení novorozence se operační ranou porodí i placenta. Poté se děloha zreviduje od drobných zbytků lůžka. Pak se už provádí sešití jednotlivých vrstev s kontrolou krvácení. Kůže je většinou šita tzv. intradermálním stehem (steh je veden přímo v kůži) – spolu s převážně používaným řezem příčně nad stydkou sponou má lepší kosmetický efekt. Po operaci je maminka sledována a dostává příslušné léky k tlumení bolesti, infúze k zavodnění a podobně. Celá operace trvá přibližně 45 – 60 minut.

Co následuje?

Po zákroku je maminka převezena na jednotku intenzivní péče, kde ji lékaři sledují jeden až dva dny. Po císařském řezu, pokud je vše v pořádku, je matka i s dítětem obvykle šestý den propuštěna domů. Nemusíte se bát, že byste miminko na JIP neviděla. Sestřičky jej nosí v pravidelných intervalech k přiložení k prsu, aby se vytvořilo citové pouto a podpořila se tvorba mateřského mléka. Řada maminek se nechává slyšet, že než rodit „přirozeně“, radši by podstoupily císařský řez. Je to s podivem, protože poporodní období po císařském řezu je mnohem obtížnější a bolestivější, než po klasickém porodu. Pokud víte, že vás porod císařským řezem čeká, připravte se na to, že tvorba mléka může nastoupit později.

Jak se zotavit po císařském řezu?

Rekonvalescence po císařském řezu může být náročnější než u klasického porodu. Maminka Veronika se s vámi podělí o zkušenosti a poradí vám, jak toto období přečkat a čemu se vyhnout.

MUSÍTE LEŽET

"Viděla jsem maminky, jak po klasickém porodu vstávaly a pracovaly na rychlém zotavení. My, po císařském řezu, jsme musely ležet. Odkázány jen na pomoc sestřiček, které každou sekundu kontrolovaly tlak. Když nám přinesly miminka, bylo to hned lepší. Ačkoli i v tomto případě jste odkázány na informace z internetu či předporodního kurzu nebo na pomoc sester, abyste mohly děťátko přiložit na prso a začít kojit. Kojení není jednoduché, ale personál nemocnice vám může hodně pomoci. I proto se vyplatí pečlivě vybírat, kde chcete rodit. Pamatuji si na své první přiložení. Bylo nádherné, ale zároveň těžké, jelikož jsem pouze ležela  a bez pomoci sester bych to jen těžko zvládla."

PRVNÍ KROKY

"Pamatuji si, že jsem po 24 hodinách konečně vstala a šla se osprchovat. Opět s pomocí sestry. Po tomto jednoduchém úkonu jsem byla unavená, jako bych udělala padesát kliků a uběhla kilometr. I když vstanete, musíte odpočívat, jizva vás bude bolet. Když však uvidíte svůj malý poklad, bude vám hned lépe."

KOJENÍ

"Kojení, ať už po klasickém porodu či po císařském řezu je bolestivé. Děloha se stahuje a maminky jsou zesláblé. Je však nutné, abyste nepolevovaly a kojily kdykoli, když vám miminko přinesou. Je to velmi důležité proto, aby se kojení rozběhlo. Vám to zároveň pomůže k rychlejšímu zotavení. Třetí nebo čtvrtý den možná budete mít podrážděné bradavky. Mně osobně velmi pomohl krém a sprcha, která uvolňuje napětí."

STRAVA

"Ne každá nemocnice vám nabídne ideální jídelníček. Často je mezi jednotlivými chody prodleva i 5 hodin. Já jsem jedla dva dny šunkovou pěnu z malé skleničky. Byla jsem hladová jako vlk. Tehdy mě zachránily kojenecké přesnídávky, pudinky, voda a čaj pro kojící maminky. Pokud budete mít na něco chuť, v prvních dnech můžete jen tekuté věci. Protože však potřebujete nabrat sílu, doporučuji slepičí polévku, dostatek tekutin a hodně optimismu."

JDE SE DOMŮ

"I pro propuštění z nemocnice musíte hodně odpočívat. I když vás vaše děťátko bude potřebovat, nezapomínejte, že máte za sebou operaci. Dbejte na zvýšený příjem tekutin, dostatek spánku přes den a malé procházky na čerstvém vzduchu. Poproste o pomoc partnera, své rodiče, sourozence či přátele. Určitě vám jejich přítomnost pomůže."

KDYŽ BUDE PROBLÉM

"V šestinedělí si všímejte, zda se s vámi nedějí nějaké změny. V případě bolesti jizvy, teploty, začervenání, vaginální infekce či dalších věcí byste se měly poradit s lékařem." Přejeme vám bezproblémový porod a rychlé zotavení!