Posilování svalů pánevního dna - proč a jak na to?

Posilování svalů pánevního dna - proč a jak na to?>

Ačkoli se to nezdá, o svaly pánevního dna byste se měly začít zajímat ještě před otěhotněním. V těhotenství a po něm totiž hrají velmi důležitou roli. Jejich úkolem je držet zespoda vnitřní orgány, jako močový měchýř, močovou trubici, dělohu a konečník. Tyto svaly jsou přímo zodpovědné za správné držení celého těla a také za průběh porodu!

Tím, že je budete pravidelně posilovat, předejdete mnoha komplikacím, jako například:

  • ochabnutí těchto svalů
  • inkontinence po porodu
  • snížení sexuálních prožitků
  • neplodnost

Právě v těhotenství je kladen velký nápor na pánevní oblast, a proto je důležité mít tyto svaly dostatečně pevné - tím zajistíme jejich správnou funkci. Pokud budete mít tyto svaly dostatečně posílené, u porodu při vypuzovací době porodní, se tolik ,,nenadřete”. Doporučuje se tyto svaly posilovat několik měsíců před porodem a alespoň šest měsíců po porodu. Já  myslím, že není od věci si tyto svaly občas procvičit, protože, jak jsem zmiňovala, jsou zodpovědné za správné držení celého těla. Svaly se nachází ve 3 vrstvách a je důležité posilovat všechny tři vrstvy najednou. Vrstvy jsou: a) nejhlubší (mezi stydkou sponou a kostrčí) b) prostřední (vede mezi sedacími hrboly) c) povrchové, které tvoří svěrače

Jak zjistím, kde přesně tyto svaly jsou?

Až půjdete na záchod, zkuste zadržet na pár vteřin proud moči. Tím dobře lokalizujete svaly pánevního dna, které budete tímto způsobem posilovat. Ovšem pozor, toto je pouze test na zjištění, kde se svaly nachází, v žádném případě je takto neposilujte. Mohly by jste si způsobit nějakou formu infekce.

Kde cvičit a kdy?

Výhodou tohoto cvičení je, že je můžete posilovat téměř kdekoli (u televize, při vaření, ve frontě v obchodě, při sexu..) Důležitá je hlavně pravidelnost cvičení.

Jak cvičit?

Nedechněte se do břicha a s výdechem začněte stahovat svaly pánevního dna jakoby dovnitř ke stydké sponě ( nestahujte však hýžďové svaly, ani stehna k sobě). Uvědomte si stažení těchto svalů a pro začátek vydržte alespoň 7 vteřin. S výdechem uvolněte a opakujte alespoň 30 x. Toto cvičení provádějte v průběhu dne ještě 3 x. Později je dobré zvýšit dobu stažení svalů na 10 vteřin i více.