Těhotenství krok za krokem - 1. trimestr

Těhotenství krok za krokem - 1. trimestr>
Těhotenství standardně trvá 40 týdnů +- 2 týdny. Pokud se miminko rozhodne přijít na svět před ukončením 37. týdne těhotenství, hovoříme o předčasném porodu.

Pozor - jsem těhotná!

Pokud těhotenství plánujete, je to pro vás ta nejkrásnější zpráva. S těhotenským testem se vyplatí počkat alespoň 10 dní po pohlavním styku, tehdy je výsledek spolehlivější. Nejspolehlivějším ověřením je však samozřejmě návštěva gynekologa.

Průběh prvního trimestru

1. týden - čas na vitamíny

Jako první týden těhotenství se bere poslední týden menstruace, tedy před samotným početím. Slouží to k lepšímu výpočtu porodu. Do stravy byste měly zařadit kyselinu listovou, která je potřebná pro správný vývoj nervové trubice vašeho budoucího dítěte.

2. týden - čas skutečného oplodnění

Druhý týden je čas ovulace i samotného početí, což znamená, že zatím celý proces probíhá na mikroskopické úrovni. Pokud se v tomto období "střetne" spermie a vajíčko, vznike jedna buňka, která obsahuje informaci obou rodičů a nový život je na světě.

3. týden - čas spojení a uhnízdění

Toto období bývá pro ženu náročné, protože se objevují první příznaky. Okolo plodu se začíná kupit plodová voda, ze které se tvoří plodový vak. Embryo přijímá kyslík a živiny pomocí jednoduché oběhové soustavy.

4. týden - první příznaky

Mezi první příznaky patří zejména to, že se nedostaví menstruace. Už nyní se v krvi objevuje HCG - těhotenský hormon. Jeho hladina je sice nízká, ale jiné hromony se také zvyšují. V tuto chvíli je váš gynekolog schopen zjistit, zda jste nebo nejste těhotná.

Více o čtvrtém týdnu těhotenství  >>

5. týden - týden citlivosti

Ženy v tomto období bývají přecitlivělé, to vše v důsledku hormonálních změn. Jak vypadá embryo? Má asi 2 mm, formuje se jednoduché srdíčko a oběhový systém. Na konci pátého týdne začíná srdíčko pulzovat a embryem začíná proudit krev.

Více o pátém týdnu těhotenství  >>

6. týden - první citelné změny

Můžete pociťovat napětí v prsech a podbříšku. Je také možné, že budete unavenější. Zatím vás nebudou trápit změny váhy. Začínají však pověstné ranní nevolnosti, nechutenství a mohou vám vadit některé pachy či chutě. U děťátka se vyvíjí základy budoucích končetin - jako první jsou to ramena.

Více o šestém týdnu těhotenství  >>

7. týden - těhotenství potvrzené lékařem

Na ultrazvuu už bude vidět bušící srdíčko vašeho děťátka. Embryo je dlouhé 4 - 8 mm, na hlavičce jsou vidět výstupky pro oči, také už má základ pro ústa a nos. Srdíčko tluče v tempu 150 úderů za minutu, což je asi 2x rychleji než u dospělého člověka.

Více o sedmém týdnu těhotenství  >>

8. týden - těhotenský průkaz

Mezi 8 - 10. týdnem byste měla dostat těhotenský průkaz. Je na čase začít chodit do prenatální poradny. Váhový přírůstek bude pravděpodobně kolem 1,5 kg. Plod má v tomto období už vytvořené základy všech orgánů. Začíná také klíčový vývoj zrakového a sluchového ústrojí.

Více o osmém týdnu těhotenství  >>

9. týden - čas změn

Miminko začíná dostávat "svou" podobu. Má 22 - 30 mm, váží 4 gramy a stále má tvar písmene C. S vámi lomcují hormony. Kromě HCG je to také progesteron a estrogem. Oba jsou však důležité!

Více o devátém týdnu těhotenství  >>

10. týden - čas reflexů

V tomto odbobí už u děťátka začínají fungovat první reflexy. Pokud jste stále unavná, zkuste chodit dříve spát, nebojte se odpočívat přes den. Pokud pracujete v rizikovém prostředí, je možná na čase oznámit tuto novinu v práci. Na konci tohoto týdne už může být poznat, zda čekáte chlapečka nebo holčičku.

Více o desátém týdnu těhotenství  >>

11. týden - konec kritického trimestru

Dodržujte pitný režim, dbejte na zdravé stravování. Děťátko roste do délky a začínají mu dozrávat vnitřní orgány. Měří 44 - 50 mm, váží 8 gramů.

Více o jedenáctém týdnu těhotenství  >>

12. týden - podělte se o novinku

Pokud jste chtěla počkat, až první trimestr skončí, v tomto týdnu to už můžete povědět rodině. Dítě měří 6 - 7 cm. Je pro něj důležité klidné prostředí, velmi dobře vnímá okolní podněty. Vývoj orgánů pokračuje, vyvíjí se genitálie. Výživu přebírá placenta, začíná pracovat imunitní systém, produkují se hormony, kostra se zpevňuje.

Více o dvanáctém týdnu těhotenství  >>

13. týden - máme to za sebou

Třináctým týdnem oficiálně končí první trimestr. Imaginárně si můžete vydechnout, nicméně stále jste na začátku :-) Dávejte na sebe pozor, dbejte na vyváženou stravu. Potrápit vás mohou také zuby, krvácení z dásní není v těhotenství nic neobvyklého. Děťátko je velké asi jako broskev. Vědci se domnívají, že právě v tomto období je dítě schopno začít poznávat chutě a pachy.

Více o třináctém týdnu těhotenství  >>

Přejeme vám pohodový průběh těhotenství! Napište nám, jak první trimestr prožíváte vy :-)