Strie jsou bežná nepříjemnost v těhotenství. Víte, jak jim předcházet a co pomáhá?

Strie jsou bežná nepříjemnost v těhotenství. Víte, jak jim předcházet a co pomáhá?>

Strie v těhotenství jsou pouze estetická záležitost, ale trápí nejednu těhotnou ženu. Pokud se jim chcete vyhnout, začněte s prevencí co nejdříve. I když zde hraje velkou roli genetika, přesto můžete jejich vzniku vhodnou péčí výrazně zabránit. Co pomáhá při striích?

Co jsou strie?

Strie jsou menší či větší praskliny nebo jizvy, které můžete zpozorovat na povrchu kůže. V důsledku natažení kůže se nejprve vytvoří malá trhlinka, která se však časem může natáhnout ještě více. Strie mohou mít různou barvu. Nejčastěji jsou zpočátku červené, růžové nebo fialové, ale později vyblednou do stříbřité barvy.

Ačkoli jsou strie typické pro období těhotenství, mohou se vyskytovat i mimo něj. Mohou být také způsobeny:

  • rychlým přibýváním na váze,
  • nadváhou,
  • extrémním posilováním svalů,
  • rychlým růstem v pubertě,
  • hormonálními změnami při některých onemocněních.

Jak vypadají strie v těhotenství?

Strie si můžeme představit jako úzké pruhy, čáry nebo pásy na povrchu kůže. Čerstvé strie jsou zpočátku tmavší a mají výraznější barvu, obvykle červenou, růžovou nebo fialovou. Později postupně vyblednou do bílé až stříbřité barvy.

Závažnost stavu závisí na tom, zda jsou strie jen tenké pruhy, nebo jde o nápadnější širší pásy. Někdy se vyskytují jednotlivě, jindy se vyskytují ve shlucích. Mohou se také lišit na dotek. Některé ženy je mají hladké, u jiných tvoří mírně vystouplé silnější plochy.

Správnou péčí však můžete jejich vzhled zjemnit. Klíčem je pravidelné časté krémování a masírování pokožky vhodným krémem nebo olejem proti striím.

Kde se strie vyskytují nejčastěji?

Těhotenské strie se neobjevují pouze na břiše, ale můžete si jich všimnout také na stehnech, prsou, bocích nebo hýždích. V podstatě se strie mohou vytvořit na kterékoli části těla, která rychle nabývá na objemu.

Strie

Proč se v těhotenství tvoří strie?

Za normálních okolností má naše kůže určitou schopnost se natahovat. Pokud však dojde k příliš silnému a náhlému tahu na kůži, mohou se její vlákna roztrhnout, což se navenek projeví jizvami - striemi.

Těhotenské strie jsou poměrně časté. Statistiky uvádějí, že přibližně 90 % těhotných žen najde během těhotenství nebo po něm na svém těle nějaké strie, ať už na stehnech, břiše nebo prsou.

Strie v těhotenství jsou způsobeny kombinací rostoucího bříška, rychlého přibývání na váze a výrazných hormonálních změn. Všechny tyto faktory zhoršují přirozenou pružnost a elasticitu kůže, což znamená, že kolagenová a elastinová vlákna v kůži se naruší.

Přestože tvorba strií nebolí, můžete pociťovat svědění nebo pálení. Jakmile se jednou vytvoří, je téměř nemožné se jich zcela zbavit, ale je možné jejich vzhled zjemnit.

Které faktory ovlivňují vznik strií v těhotenství?

To, zda a jak moc se vám strie v těhotenství vytvoří, může ovlivnit několik faktorů:

  • Genetika a typ kůže: struktura a kvalita kůže je dědičná záležitost. Pokud jsou strie ve vaší rodině běžné, je velká pravděpodobnost, že postihnou i vás.
  • Rychlé přibývání na váze: Čím rychleji a více v těhotenství přibýváte na váze, tím větší je zátěž pro vaši pokožku. Snažte se proto přibírat postupně a nepřibírejte v těhotenství příliš mnoho kilogramů navíc. Víme, že se to snadněji řekne, než udělá.
  • Pokud čekáte dvojčata nebo trojčata, je pravděpodobnost vzniku strií vyšší. Koneckonců více dětí znamená také větší bříško.
  • Hormonální změny: změny hladiny estrogenu a progesteronu během těhotenství negativně ovlivňují pružnost pokožky. Tento faktor však nemůžete ovlivnit.
  • Věk: Ženy v pubertálním věku jsou ke striím náchylnější, protože jejich kůže ještě není plně vyvinutá. Pokud žena otěhotní v tomto věku, je velká pravděpodobnost, že se jí strie objeví.

K riziku vzniku strií přispívá také to, zda jste měli strie v předchozích těhotenstvích, máte nadváhu nebo nejste dostatečně hydratovaní. Nepodceňujte pitný režim a zevně hydratujte pokožku vhodnými oleji proti striím.

Prevence tehotenskych strii

Lze striím v těhotenství předcházet?

Pokud se chcete vyhnout těhotenským striím, vsaďte na prevenci. Ta je nesmírně důležitá, protože strie je třeba řešit ještě před jejich vznikem. Čím dříve začnete, tím lepších výsledků dosáhnete. Vyzkoušejte tato opatření:

  • Hlídejte si svou váhu během těhotenství: Přestože přibírání na váze k těhotenství patří, není dobré přibrat příliš mnoho najednou. Více se dočtete v našem článku Jaký je ideální přírůstek hmotnosti v těhotenství.
  • Zajistěte si zdravou stravu plnou antioxidantů a vitamínů: Kolagenová a elastinová vlákna v kůži jsou poškozována také volnými kyslíkovými radikály. Svému tělu pomůžete, pokud mu budete dodávat látky schopné proti tomu bojovat. Antioxidanty najdete v čerstvém ovoci a zelenině.
  • Dodržujte dostatečný pitný režim: Suchá a dehydratovaná pleť je náchylnější k poškození. Bojujte proti ní zevnitř dostatečným příjmem tekutin. Volte čistou vodu, ředěné džusy nebo ovocné čaje.
  • Cvičte: Pokud vám to zdravotní stav dovolí, co nejvíce se hýbejte. Správné cvičení protahuje svaly po celém těle včetně břicha a udržuje zdravý krevní oběh. Tím se také prokrví a okysličí pokožka citlivých míst. To pomůže nejen vaší pokožce, ale také vašemu celkovému zdraví a pohodě.

Oleje na strie: proč je používat?

Těhotenství je také obdobím, kdy byste měla o pokožku svého těla pečovat o něco více. Její dlouhodobě zdravý vzhled můžete podpořit pravidelnou hydratací a přeolejováním. V současné době jsou na trhu kvalitní krémy a oleje proti striím, které dokáží obě tyto věci splnit současně.

Naše tipy na ideální krém nebo olej proti striím jsou následující:

Tehotenske strie

Vsaďte také na kvalitní kosmetiku do sprchy. Moderní sprchové gely podporují zdravý vzhled a hydrataci pokožky již během mytí.

Jemná masáž během nanášení oleje nebo krému proti striím také pomáhá prokrvit pokožku. Kůži na stehnech, hýždích nebo prsou můžete masírovat bez omezení od začátku těhotenství až do porodu. S masáží břicha však buďte opatrná, pokud se u vás často vyskytuje tvrdnutí břicha nebo pokud je u vás vyšší riziko předčasného porodu. O vhodnosti masáže se poraďte se svým gynekologem.

Co pomáhá při těhotenských striích?

Pokud se na vašem těle objevily strie, zcela se jich nezbavíte. Velmi čerstvé strie a jizvy lze ještě ovlivnit použitím oleje nebo krému na stávající strie, který stimuluje tvorbu a obnovu kolagenových a elastinových vláken. Tyto krémy lze obvykle bezpečně používat i během těhotenství.

Pokud jsou strie již starší a trápí vás, můžete jejich vzhled zjemnit pomocí estetické dermatologie. Dobrá zpráva je, že lékaři je mohou ošetřit tak, že nebudou téměř vidět. Existuje několik metod, které můžete použít k odstranění strií na břiše po těhotenství nebo na jiných částech těla:

  • Laserové ošetření nebo použití světelného pultu
  • Mikrojehličkování pomocí derma válečku
  • Chemický peeling

Strie jsou však zcela normální tělesná změna, která patří k životu. Pokud vám nějaké na těle zůstanou, je to v pořádku, má je téměř každá maminka.