Únava v těhotenství je velmi častým problémem těhotných žen. Jak ji překonat?

Únava v těhotenství je velmi častým problémem těhotných žen. Jak ji překonat?>

Těhotenství je období plné změn, vždyť se rodí zcela nový človíček. Pro tělo matky to znamená vyšší zátěž, a proto není divu, že většina těhotných žen čas od času bojuje s velkou únavou. Proč vzniká a jak zvládat únavu v těhotenství?

Kdy únava v těhotenství začíná a ve kterých obdobích je největší?

Poprvé se neobvykle silná únava objeví buď předtím, než zjistíte, že jste těhotná, nebo krátce poté. Pro některé ženy je to první příznak, při kterém zpozorní, že se s jejich tělem děje něco neobvyklého.

Během těhotenství je zcela běžné, že se čas od času cítíte unavená. Únava je nejintenzivnější v 1. trimestru, což je způsobeno zvýšením hladiny těhotenských hormonů. Další náročnější období pak přichází ve 3. trimestru, kdy se již zvýší nároky na váš dýchací, oběhový a pohybový systém a zároveň rostoucí bříško ovlivní kvalitu vašeho spánku.

Jaké jsou běžné příznaky únavy v těhotenství?

V prvním trimestru budete pociťovat především silnou ospalost, nízkou hladinu energie a potřebu jít si lehnout. Ta může být tak silná, že ovlivní vaši schopnost řídit nebo dávat pozor při jiných činnostech. Dávejte si na to pozor, aby se vám nic nestalo.

Pokud máte náročné zaměstnání nebo se musíte hodně soustředit, může být nutné, abyste o svém těhotenství informovala své nadřízené ještě před koncem prvního trimestru, pokud jste velmi unavená. V takovém případě je těhotenství důvodem k přesunu na jinou, vhodnější pozici.

Během dne se šetřete, těhotenství také ovlivní vaši energii a může být obtížné udělat tolik práce jako dříve. Nenakládejte na sebe více, než jste schopna zvládnout.

Jak může těhotenství ovlivnit kvalitu spánku?

Během druhého trimestru není pocit únavy takovým problémem jako v jiných trimestrech. Většina žen ho zvládá dobře a téměř bez potíží.

Opětovný pocit únavy se objeví později ve třetím trimestru a bude souviset s rostoucím bříškem. Dítě již nemá v bříšku tolik místa a děloha začíná tlačit na okolní orgány. Z hlediska únavy to nepříjemně ovlivní zejména váš spánek:

  • Zvětšující se děloha tlačí na močový měchýř a vy budete chodit na malou potřebu i několikrát během noci.
  • Miminko již kope do okolních orgánů poměrně velkou silou, což bolí a opakovaně vás v noci budí.
  • Zvětšující se bříško také vyvíjí tlak na žaludek, což může vést k pálení žáhy. Pomoci si můžete vyvýšeným polštářem.
  • Ne všechny polohy během noci budou pohodlné nebo dokonce možné. Ke konci těhotenství budete možná muset spát v jedné poloze, což není úplně ideální.

Únava ve třetím trimestru souvisí především s nedostatkem spánku a častým probouzením. Také běžný pohyb je podstatně náročnější a vyčerpávající. Je nejvyšší čas se co nejvíce šetřit.

Mnoha ženám pomáhá při spánku těhotenský polštář, který pomáhá odlehčit rostoucí bříško, pánev a páteř během spánku. Navíc ho využijete i později při kojení.

Těhotenský polštář

Co může pomoci při únavě v těhotenství?

Těhotenství je pro ženské tělo velmi náročné, takže pokud pociťujete únavu, odpočívejte. Více hodin spánku určitě pomůže. Choďte spát dříve, nebo pokud máte možnost, spěte chvíli během dne. Pokud jste doma se starším dítětem, klidně si s ním jděte lehnout v době oběda.

Během těhotenství není vhodná doba na přepínání sil. Pokud máte více práce, než zvládáte, požádejte o pomoc rodinu nebo přátele. Uvolněte také své nároky a dejte si pauzu. Vaše okna se v tomto období nemusí třpytit, ani nemusíte každou neděli péct dort. Vyberte si jen ty činnosti, na kterých vám záleží, a zbytek vyřaďte.

Dbejte na zdravou a vyváženou stravu. Volte potraviny, které nezpůsobí velké výkyvy hladiny cukru v krvi. Snažte se vyhýbat sladkostem. V tomto období je důležitější udržet hladinu cukru v rovnováze po celý den a k tomu vám pomohou celozrnné potraviny, ovoce a zelenina. Nezapomínejte na dostatek železa a vápníku ve stravě.

Dodržujte vhodnou spánkovou hygienu. Nezůstávejte zbytečně dlouho vzhůru, správně větrejte místnost, nastavte si v pokoji ideální teplotu, vyberte si vhodný polštář, abyste se vyspala co nejlépe. Před spaním příliš nepijte, abyste nemusela několikrát za noc zbytečně chodit na toaletu.

Cvičení a relaxační techniky, které pomáhají zmírnit únavu v těhotenství

Dělejte všechny činnosti, které neohrožují těhotenství a co nejvíce vás nabíjejí energií.

Zvolte vhodné cvičení, jako je těhotenská jóga, pilates nebo jiná cvičení pro těhotné. Pohyb rozhýbe vaše tělo, uvolní páteř a navíc vyplavuje do těla hormony štěstí, endorfiny.

K uvolnění vám pomůže také pobyt nebo procházka v přírodě. Berte však v úvahu své limity a nepřehánějte to se vzdáleností.

Kdy je vhodné vyhledat lékaře kvůli nadměrné únavě?

Přestože je únava v těhotenství běžnou záležitostí, mohou za ní být i jiné zdravotní důvody. Jedním z nejčastějších důvodů zvýšené únavy bývá nedostatek železa v krvi.  Dbejte na to, abyste měla ve stravě dostatek vitaminu C, vitaminů skupiny B a železa. Pokud pociťujete velmi intenzivní únavu, obraťte se na svého gynekologa na nejbližší poradně.