Jaký je ideální váhový přírůstek v těhotenství?

Jaký je ideální váhový přírůstek v těhotenství?>
Během těhotenství je třeba dbát na pravidelnou a vyváženou stravu. Teď neživíte jen sami sebe, ale také své nenarozené dítě. Každá budoucí maminka by měla myslet především na to, že být těhotná neznamená jíst za dva! Uberte na kvantitě a přidejte na kvalitě svého stravování. Nechce se tomu ani věřit, ale pro řadu maminek je těhotenství něco jako devět měsíců neřízeného přejídání. Během těhotenství byste ale měla jíst vyváženě, kvalitně a zdravě, aby dítě dostalo všechny potřebné živiny, a vy jste nestrádala. Kolik byste tedy měla ideálně v těhotenství přibrat?

Velkou roli hrají geny

Stejně jako celé těhotenství je i konečný váhový přírůstek velmi individuální. Některé maminky přiberou sotva pár kilo, a to i přesto, že se v jídle nijak zvlášť neomezují. Po porodu odcházejí z porodnice se svou původní (ne-li ještě nižší) váhou, kterou měly před otěhotněním. A pak jsou maminky, které se snaží jíst zdravě, nad svou stravou přemýšlejí, ale jakoby nabíraly ze vzduchu. Za těhotenství naberou i více než 20 kilogramů, v porodnici nezůstane ani polovina a pak se dlouho trápí se shazováním. Svou roli v tomto případě hrají geny, metabolismus i způsob stravování nebo kondice maminky před těhotenstvím.

Ideální váhový přírůstek

Proti genetice se samozřejmě bojuje velmi těžko. Nicméně i přesto existuje odborné doporučení lékařů, kolik byste v těhotenství měla maximálně přibrat. Je-li těhotenství bez komplikací, měla byste přibrat zhruba 7, 5 – 15 kilogramů. Menší nebo větší přírůstek by mohl znamenat problém ohrožující zdraví vaše i vašeho dítěte. Zároveň je také důležité, jakým způsobem váha stoupá. Váha by měla být totiž vhodně rozložena. Rozložení váhy v těhotenství v případě, že žena přibere ideálních 7, 5 – 15 kilogramů: Děťátko: 3,5 - 4 kg Placenta: 1 - 1,5 kg Plodová voda: 1 - 1,5 kg Prsní tkáň: 1 - 1,5 kg Zásoby krve: 2 kg Tuk, uložený na porod a kojení: 2 - 4 kg Zvětšená děloha: 1 - 2,5 kg U příliš velkého váhového přírůstku se mohou objevit zdravotní komplikace, jako jsou bolesti zad nebo křečové žíly. Zároveň se zvyšuje riziko cukrovky a vysokého krevního tlaku. Samozřejmě i příliš nízký váhový přírůstek (tj. pod 7,5 kilogramů) může pro těhotnou ženu znamenat komplikace. Obvykle bývá důvodem onemocnění těhotné ženy, podvýživa nebo špatně se vyvíjející plod. Ženy, které dodržují správnou životosprávu, dbají na pestrou a vyváženou stravu s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny, tekutin, bílkovin, železa a vitaminů, problém s váhou zpravidla nemají. Stejně tak je velmi důležité mít dostatek pohybu a odpočinku. Nicméně jak už jsme řekli, každé tělo je individuální, proto je důležité poslouchat své vlastní tělo a dávat pozor na to, jak se cítíte. Kolik kilogramů jste v těhotenství přibrala vy?