Komunikace v bříšku - kdy vás miminko vnímá?

Komunikace v bříšku - kdy vás miminko vnímá?>
S děťátkem v bříšku je nastávající maminka propojená už od začáku. Fyzicky i psychicky. A je také třeba s ním komunikovat - a to nejen v myšlenkách. Poradíme vám, jak na to. 

První pohyby jsou odpověď

Ve chvíli, kdy se žena dozví, že je těhotná, první, na co pomyslí, je ten drobný človíček, který se vyvíjí uvnitř. Přizpůsobuje mu všechno. Životosprávu, volný čas, nákup výbavičky, vzdělává se. Nebojte se, to všechno dítě cítí a ví, že pro něj chcete to nejlepší. První "odpovědí" na vaši péči jsou jeho první pohyby. Ačkoli je mimčo nedělá záměrně, vy díky nim víte, že je v pořádku. První pohyby miminka můžete pocítit okolo 20. týdne těhotenství. Pokud čekáte druhé, zřejmě už to pro vás nebude taková "novinka". Prvorodičky si ale tento stav určitě budou užívat. Pocity, jako byste měly v bříšku motýlky, způsobené pohybem ručiček, boxování nožičkami a také pohyby loktů... Pokud budete mít v bříšku aktivní dítě, časem se naučíte rozeznávat, zda je vše v pořádku. Miminko vám to určitě dá najevo.

Vidím tě

Miminko v bříšku kolem sebe vidí jen růžové "něco", jeho očka se ale začínají vyvíjet a na některé podněty dokáže reagovat. Nejprve se ale rozvine hmat - dítě pozná, když se bříška dotýkáte a často se stává, že i ono reaguje. Pokud jste na ultrazvuku někdy byly smutné, že miminko dalo akorát ručku do záběru vězte, že to vůbec nebylo naschvál. Prostě vnímalo pohyb a vidělo, že je něco na břišní stěně. Okolo 20. týdne se začíná vyvíjet čich a vědci předpokládají, že dítě zvládne vnímat i různé vůně plodové vody. Čichem dítě také pozná matku a když se narodí, identifikuje ji právě pomocí čichu.

Mohlo by vás zajímat - Jak poznat první pohyby v bříšku? >>


Slyším tě

Ve stejné době se dítěti vyvíjí i sluch, takže slyší, když na něj mluvíte, vnímá zvuky z okolí a nejvíce si užívá tlukot matčina srdce a její oběhový systém. V neposlední řadě ale právě její hlas. Vyhýbejte se hlučným místům a koncertům, dítěti to neprospívá. Stimulace zvukem dodává mozku 70 % energie. Hudba však nerozvíjí jen psychický a intelektuální vývvoj, ale také hudební inteligenci dítěte. Tím, že dítěti pouštíme hudbu už v bříšku, připravujeme ho na dobré vnímání a učení. Dítě rozeznává hudbu v rozmezí 20 - 30 decibelů. To, co dítěti v bříšku pouštíte, bude mít pravděpodobně rádo i po narození - protože to pozná. Francouzští vědči přiznávají, že nenerozeným dětem čtení pohádek způsobuje zrychlení a zpomalení tepu, v závislosti na tématu příběhu. Zajímavé, že? Před rockovými vypalovačkami upřednostněte jemné a rytmické "uspávačky" od Mozarta či Vivaldiho. Z klasiky se naopak nedoporučuje Brahm nebo Beethoven. Proč? Jejich hudba je příliš hlučná, nepůsobí dobře na vnímání matky, ani na miminko.