Mléčné výrobky v těhotenství - na co si dát pozor?

Mléčné výrobky v těhotenství - na co si dát pozor?>
Strava v těhotenství je velmi důležitá. Vše, co sníme, se totiž dostane přímo k děťátku. Které sýry a další mléčné výrobky si v těhotenství můžete dopřávat bez problémů a kterým byste se měly vyvarovat? 

Mozzarela

Jeden z nejoblíbenějších sýrů. S rajčátky a olivovým olejem je to opravdu pochoutka. A ani v těhotenství se jí nemusíte vzdát - dejte jen pozor, z jakého mléka je vyrobená.

Cottage Cheese

Cottage může být součástí snídaní, chutných pomazánek nebo lehkých svačinek. I u tohto sýru můžete zůstat bez obav. S chutí do něj!

Gouda nebo eidam

Zřejmě nejznámější sýry jsou pro většinu z nás dostupné, oblíbené a čato využívané. V kuchyni se jich bát nemusíte, jsou bezpečné.

Feta

Léto, grilovačky, čestvý salát s fetou! Ovčí sýry jsou všeobecně slaní, takže s množstvím v tomto případě opatrně. Vzdát se jí ale nemusíte.

Kozí sýry

U kozích sýrů je důležité dát pozor, z jakého mléka jsou vyrobené. Pokud z pasterizovaného, je všechno v pořádku. Pokud z nepasterizovaného, může to být problém. Dejte si tedy pozor.

Uzený sýry

I zde platí - bezpečné, pokud nejde o plísňové uzené sýry. Pokud vás v těhotenství neodradí charakteristická chuť či barva, uzené ýry jsou vhodné i pro budoucí maminky.

Mascarpone

Rády pečete a láska k této činnosti vás neopustila ani v těhotenství? Máme pro vás dobrou zprávu. Tiramisu se nemusíte vyhnout, protože měkké italské sýry jsou pro těhulky jasnou volbou.

Zakysané mléčné výrobky

Tyto výrobky mají nižší obsah laktózym, proto jsou lepší stravitelné. Pozitivně ovlivňují mikroflóru ve střevech.

Čemu se v těhotenství vyhnout?

Některé sýry a mléčné výrobky by měly být jednoduše tabu, alespoň prvních pár měsíců. Čemu bysme se měly v těhotenství vyvarovat? Jednoznačně plísňovým sýrům. Nemusíte se jich vzdát navždy, stačí, když je omezíte jen na výjimečné příležitosti. Stejně opatrně byste měli postupovat v případě sýrů s vysokým obsahem tuku. Všeho s mírou! Co těhotenství a tavené sýry? Kromě toho, že nikomu mohou chutnat více, než ty klasické měkké, tavený sýr obsahuje více soli, která je častou překážkou při vstřebávání vápníků. Proto s "taveňáky" opatrně. A posledním zákazem, alespoň během těhotenství, je bryndza. Že není nad čerstvé halušky? To je sice jasné, na druhé straně je toto jídlo velmi těžké do žaludku. Bryndza, zejména ta z nepasterizovaného mléka, je potenciálním záškodníkem a těhulky by se jí měly alespoň na čas vzdát. Pokud však znáte složení a víte, z čeho je vyrobená, plus pro vás. Pokud je z pasterizovaného mléka, můžete si na ní pochutnat bez problémů. Na složení si ale opravdu dejte pozor.

Proč si dávat pozor?

Pokud vás zajímá, proč v těhotenství řešit sýry a mléčné výrobky, je za tím infekční onemocnění - listerióza. Co to je? Infekce onemocnění, které je způsobené parazitující bakterií Listeria monocytogenes. Přenášejí ji zvířata, ale i lidi. V těhotenství je pravděpodobnost nákazy dvacetkrát vyšší, než u jiných jedinců. Dítě v bříšku se může nakazit přes placentu, nebo u porodu při styku s poševním sekretem matky. Problém spočívá i v tom, že se nemoc projevuje jako lehká chřipka, protože se nákaza soustředí zejména na plod. Těhotenství může skončit potratem nebo předčasným porodem. Mezi ostatní příznaky patří horečky, problémy s dýcháním až zánětem mozkových plan.