Víte, jaké jsou nejčastější první příznaky těhotenství a kdy je na sobě můžete pozorovat?

Víte, jaké jsou nejčastější první příznaky těhotenství a kdy je na sobě můžete pozorovat?>

Pokud existuje možnost, že byste mohla být těhotná, určitě byste chtěla co nejdříve zjistit, zda tomu tak je, nebo ne. Přestože to s jistotou zjistíte až po provedení těhotenského testu a návštěvě gynekologa, určitých příznaků si všimnete již dříve. Kdy se objevují první příznaky těhotenství a které to jsou?

Kdy lze pozorovat první příznaky těhotenství?

Přestože se těhotenství počítá od prvního dne poslední menstruace, k oplodnění dochází přibližně v polovině cyklu, v době ovulace. Trvá několik dní po oplodnění vajíčka spermií, než se embryo uchytí na děložní sliznici. Skutečný začátek těhotenství nastává až po úspěšné implantaci. K tomu obvykle dochází několik dní před další očekávanou menstruací.

Teprve když se vajíčko bezpečně uhnízdí v děloze, začne tělo matky produkovat těhotenské hormony a budoucí matka na sobě zpozoruje první změny. První příznaky těhotenství souvisejí se zvýšením hladiny lidského choriového gonadotropinu (hormonu hCG) a se změněnou hladinou estrogenů a progesteronů.

Většina těhotných žen zaznamená první příznaky těhotenství v době očekávané menstruace nebo krátce po jejím vynechání. Mnohé z těchto příznaků se však podobají příznakům premenstruačního syndromu, proto je v případě pochybností vhodné provést těhotenský test.

Jaké jsou typické fyzické příznaky těhotenství v prvních týdnech?

První příznaky těhotenství mohou být velmi rozmanité a ne všechny se u vás musí projevit. Mnohé z nich jsou neurčité. Mohou souviset s jinými zdravotními problémy nebo mohou být tak slabě patrné, že si jich žena nemusí vůbec všimnout. Projevy těhotenství proto dělíme na nespecifické, možné a jisté.

Nespecifické příznaky těhotenství

V prvních dnech nebo týdnech po oplodnění mohou být příznaky těhotenství snadno zaměněny za příznaky premenstruačního syndromu nebo jiných zdravotních problémů. Patří mezi ně např:

  • únava a zvýšená ospalost,
  • bolesti břicha, zejména v podbřišku,
  • bolesti hlavy,
  • nevolnost až zvracení,
  • citlivé nebo nalité prsy, změna barvy bradavek,
  • nadýmání a zácpa,
  • citlivost na chutě a pachy, zvýšená chuť na neobvyklé potraviny

Příznaky těhotenství s větší jistotou

  • zpoždění menstruace o více než 1 týden,
  • pozitivní těhotenský test,
  • pravidelné ranní nevolnosti a zvracení,
  • trvale zvýšená a neklesající bazální teplota.

Jisté příznaky těhotenství

Těhotenství může s jistotou potvrdit pouze gynekolog na základě ultrazvukového vyšetření. Teprve po potvrzení akce srdečního tepu vašeho budoucího miminka si můžete být jisti, že dítě je skutečně na cestě a pomalu roste.

Které emocionální a psychické změny mohou indikovat počátek těhotenství?

V těhotenství dochází k mnoha hormonálním změnám v relativně krátkém časovém období. To se projevuje intenzivní únavou, ale také změnami v psychice a náladách budoucí maminky. Některé ženy jsou plačtivější, rozruší je i maličkost, například pohled na malé štěně. Jiné jsou nervóznější nebo jinak podrážděné. Emoce mohou být v těhotenství nekontrolovatelné a změny nálad mohou nastat lusknutím prstu.  Dobrou zprávou je, že s postupným ustálením hladiny hormonů se zklidní i tyto výkyvy nálad.

Individuální rozdíly v projevech těhotenských příznaků u různých žen

Pokud chcete co nejdříve zjistit, zda jste těhotná, určitě se začněte pečlivě sledovat. První příznaky těhotenství se neobjevují ihned po oplodnění. Bude trvat několik dní, než se v těle ženy začnou odehrávat změny. Nelze ani přesně říci, kdy začnou první příznaky těhotenství, protože u každé ženy je to jiné.

Při pozorování jednotlivých příznaků na sobě berte v úvahu, že každá žena prožívá těhotenství jinak. Dokonce i těhotenství s prvním dítětem může vypadat úplně jinak než těhotenství s dalším. Některé příznaky se objeví okamžitě, jiné později, nebo dokonce vůbec. Dokonce i intenzita toho kterého příznaku může být odlišná.

Nespecifické těhotenské příznaky nejsou orientační, je třeba počkat na vynechání další menstruace nebo potvrzení domácím těhotenským testem.

Které změny v menstruačním cyklu mohou naznačovat, že je žena těhotná?

Pokud došlo k oplodnění po ovulaci, vajíčko ještě několik dní putuje vejcovody do dělohy, kde se uhnízdí. Proto hned po oplodnění obvykle nepociťujete žádné první příznaky těhotenství. Ty se objeví až po úspěšném uhnízdění a postupném zvyšování hladiny těhotenských hormonů.

Pokud máte pravidelný menstruační cyklus, těhotenství se projeví pouze opožděnou menstruací nebo nespecifickými příznaky v době očekávané menstruace. Menstruace se však může opozdit i z mnoha jiných důvodů, takže pokud se opozdí, je čas udělat si domácí těhotenský test. Pro jistotu použijte první ranní moč, která má nejvyšší koncentraci hormonu hCG. Pokud test vyjde negativní a vy stále nemáte menstruaci, zopakujte ho znovu za dva až tři dny. 

U nepravidelného cyklu je sledování opožděné menstruace obtížnější. Pokud je to váš případ, menstruace se nedostavila déle než 30 dní a začínáte pociťovat nespecifické příznaky těhotenství, proveďte test.

Neobvyklé příznaky těhotenství, které lze snadno přehlédnout

U malého počtu žen se může v době očekávané menstruace objevit tzv. implantační krvácení. Jedná se o slabý výtok načervenalé, narůžovělé nebo nahnědlé barvy, který netrvá dlouho. To souvisí s uhnízděním vajíčka ve sliznici dělohy, která jemně krvácí. Pokud však máte slabou menstruaci, můžete si ji snadno splést. Pokud tedy máte neobvykle krátkou, slabou menstruaci a existuje možnost, že byste mohla být těhotná, raději si i v tomto případě udělejte těhotenský test.

Jak se vajíčko uhnízdí ve sliznici dělohy, můžete také pociťovat mírné křeče v podbřišku, podobné těm, které se obvykle objevují na začátku menstruace.

Se zvyšující se hladinou hormonů souvisí také změny v trávení. Na počátku těhotenství můžete pozorovat zvýšené nadýmání a zácpu. Podobný vliv mají hormony také na zvýšení počtu močení za den. Můžete si všimnout, že chodíte na malou potřebu o něco častěji než obvykle.

Nejméně známým příznakem spojeným s těhotenstvím je pocit ucpaného nosu. Některé ženy obtěžuje po celou dobu těhotenství. V tomto případě hormony ovlivňují zvýšení prokrvení sliznice horních cest dýchacích. I když je to nepříjemné, dítěti to nijak neškodí, nejste nemocná, a pokud potřebujete pomoci uvolnit nos, můžete použít hypertonické spreje s mořskou vodou do nosu.

K příjemnějším příznakům těhotenství patří hezčí vzhled. Díky hormonům se začíná měnit krevní oběh ženy, díky čemuž je pokožka více prokrvená, má zdravější barvu a vypadá hezčí.

Kdy je vhodné naplánovat návštěvu lékaře?

Gratulujeme, máte v rukou pozitivní těhotenský test a určitě byste si ho chtěla co nejdříve potvrdit u svého lékaře. Na první návštěvu gynekologa však musíte počkat přibližně 2 týdny od doby, kdy vám vynechala menstruace. Lékař musí těhotenství potvrdit ultrazvukem a k tomu musí miminko ještě trochu povyrůst. Malá "fazolka" s viditelnou akcí miniaturního srdíčka bude vidět přibližně po 6. týdnu těhotenství, tedy 6 týdnů po datu vaší poslední menstruace. Nezapomeňte si ji zapsat, bude to první věc, na kterou se vás váš gynekolog bude ptát.

Přejeme vám krásné a bezproblémové těhotenství!

Vše pro budoucí matky