V tašce do porodnice by neměly chybět ani vložky do podprsenky. Které vybrat?

V tašce do porodnice by neměly chybět ani vložky do podprsenky. Které vybrat?>

Kojení je to nejlepší, co můžete pro výživu svého dítěte v prvních měsících života udělat. Začátky však nemusí jít úplně hladce a chvíli potrvá, než se tvorba mléka ustálí. Prsní vložky vám mohou pomoci vyhnout se nepříjemným situacím. Jaké prsní vložky vybrat a jak je správně používat?

Co jsou to vložky do podprsenky?

Prsní vložky slouží jako ochrana před samovolným únikem mléka a jsou jednou ze základních potřeb při kojení. Nezapomeňte je přidat do své výbavičky pro těhotné. V prvních týdnech až měsících po narození dítěte vaše prsa přizpůsobují tvorbu mléka potřebám a požadavkům dítěte. Někdy proto můžete mít méně mléka a jindy více, než dítě vypije. Pokud se v prsou nahromadí, může kdykoli samo vytéct.

K vytékání mléka však může dojít i v jiných situacích:

  • když uslyšíte náhlý pláč svého dítěte;
  • když je kojení odloženo;
  • během spánku;
  • pokud je dítě kojeno z jednoho prsu, může mléko vytékat i z druhého prsu;
  • v jinou dobu, nebo dokonce bez jakéhokoli důvodu.

Vložky do podprsenky vás ochrání před namočením oblečení nebo dokonce dítěte. Jedná se o vysoce absorpční savé vložky, jejichž velikost a tvar se přizpůsobí kojenecké podprsence. Většina moderních prsních vložek má na zadní straně samolepicí proužky, kterými se připevní ke kojicí podprsence v oblasti bradavek. 

vložky do podprsenky

Pro koho jsou vložky do podprsenky určeny?

Vložky do podprsenky ocení každá žena v šestinedělí a později každá kojící maminka. Přestože je samovolný únik mateřského mléka typický spíše v prvních týdnech po porodu, může některé ženy sužovat po celou dobu kojení.

Přitom nezáleží na tom, zda se dítě kojí samo nebo žena používá odsávačku mateřského mléka.

Nebuďte však překvapená, pokud mléko začne vytékat ještě před porodem. Stává se to a je to naprosto v pořádku. Tělo se připravuje na novou roli.

Jaké jsou výhody používání vložek do podprsenky?

Během kojení vám prsní vložky pomohou s řadou věcí a budete za ně mnohokrát vděčná:

  • Zachytí vytékající mléko, které by jinak znečistilo vaše oblečení nebo oblečení vašeho dítěte. To znamená, že budete mít méně praní.
  • Vyhnete se trapným situacím na veřejnosti s mokrými mapami na tričku v oblasti prsou. Vaše sebevědomí a sebeúcta s nimi budou v tomto období vyšší.
  • Zlepší pocit pohodlí při nošení kojicích podprsenek.
  • Zvýší ochranu citlivých a bolestivých bradavek.
  • Podpoří hygienu a pomohou předcházet infekcím. Období kojení je také obdobím zvýšeného rizika zánětů bradavek a prsou. Zachycením přebytečného mléka zároveň odstraníte živnou půdu pro bakterie, které by jinak mohly způsobit nepříjemný zánět.

Jaká kritéria by měly splňovat kvalitní vložky do podprsenky?

Vaše prsa si během kojení zaslouží to nejlepší. Nejenže vyživují malého človíčka, ale produkce mléka je také spojena s vyšším rizikem infekcí a poranění bradavek. Kvalitní vložky do podprsenky vám tento proces usnadní.

Typy prsních vložek

Jak ale poznáte, které vložky do podprsenky jsou pro vás nejlepší?

  1. V první řadě zvažte materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Rozhodně jsou vhodnější přírodní, prodyšné materiály, které zároveň dobře sají. Neméně důležitá je kvalita jejich vrchní vrstvy. Aby nedráždila bradavky, měla by být měkká a jemná na dotek. Pokud jsou navíc hypoalergenní, je to bonus navíc.
  2. Velmi praktickou součástí jsou samolepicí proužky na zadní straně prsních vložek. Díky nim vám vložka nebude v kojicí podprsence klouzat a zůstane pěkně na svém místě.
  3. Je dobré, když je na jejich zadní straně voděodolná vrstva, která zabrání úniku tekutiny na druhou stranu.
  4. Zvažte také tvar a velikost prsních vložek. Vložky do podprsenky by při nošení neměly být vidět, proto vybírejte tenčí, tvarově přiléhavé typy, které dobře padnou do podprsenky.

Jaké jsou typy prsních vložek?

Nejběžnější jsou jednorázové prsní vložky, které po každém použití vyhodíte. Hygieničtější jsou ty, které se dodávají jednotlivě zabalené. Obvykle se skládají z několika vrstev absorpčních materiálů s nepromokavou zadní vrstvou. Zpravidla jsou opatřeny lepicími proužky, které je udrží na podprsence.

Ekologičtější alternativou jsou pratelné vložky do podprsenky, které se liší použitým materiálem. Látkové vložky do podprsenky bývají vyrobeny buď z bavlny, nebo z bambusu. Měly by se prát po každém použití, ale nepoužívejte aviváž. Mohli byste tím snížit jejich savost. Velkou výhodou je, pokud po vyprání rychle schnou.

Vložky do podprsenky

jak spravne pouzivat prsni vlozky

Jak správně používat prsní vložky?

Aby prsní vložky dobře fungovaly, musí se správně používat:

  1. Prsa udržujte vždy čistá a suchá. Tím zabráníte růstu škodlivých mikroorganismů v okolí bradavek.
  2. Vyberte si správný typ prsních vložek, který odpovídá vaší velikosti a tvaru. Vložku byste při nošení neměla cítit a měla by dobře sedět v podprsence, aniž by dráždila vaši pokožku.
  3. Vložku správně vložte do podprsenky. Její střed by měl být v úrovni vaší bradavky a neměla by se při nošení posouvat jinam. Proto jsou praktické vložky do podprsenky se samolepicími proužky na zadní straně. U prsních vložek pro opakované použití je důležité správně je vložit do podprsenky a použít kvalitní kojeneckou podprsenku, která dobře sedí na prsou.
  4. Vložky do podprsenky pravidelně a často měňte. Měla byste je měnit vždy, když se namočí. Dodržujte pravidlo, že vaše bradavky by měly být vždy v suchém prostředí.
  5. Opakovaně pratelné prsní vložky perte podle pokynů výrobce. Zvolte hypoalergenní jemný prací prášek a nepoužívejte změkčovač tkanin.
  6. Vždy s sebou noste náhradní prsní vložky pro případ, že byste je potřebovala vyměnit mimo domov. Nenechávejte prsa ve vlhkém prostředí.

Nezapomeňte, že pro zdraví vašich prsou během kojení je také důležité vybrat si správnou kojicí podprsenku, která vám padne a poskytne prsoum dostatečnou oporu. Nezapomeňte ji pravidelně kontrolovat, protože prsa se mohou v tomto období měnit.

Kojenecká podprsenka

Jak často je nutné měnit vložky do podprsenky?

Hygiena je pro kojící ženy v péči o prsa nejdůležitější, takže na nich opravdu nešetřete. Prsní vložky měňte vždy, když navlhnou. V prvních týdnech těhotenství to může být po každém kojení. Rozhodně nechcete, aby se v nich množily škodlivé bakterie nebo kvasinky.