Jak vybrat první kojenecké mléko a syndrom první lahvičky

Jak vybrat první kojenecké mléko a syndrom první lahvičky>

Výběr kojeneckého mléka závisí na věku, stupni vývoje a zdravotním stavu dítěte. Měla byste ho tedy vždy konzultovat se svým pediatrem. V zásadě rozlišujeme 4 hlavní kategorie kojeneckých „umělých“ mlék:

1. Počáteční mléka

Počáteční mléka jsou pro novorozené děti a o použití počátečních mlék byste se vždy měla poradit s pediatrem. Tato mléka fungují jsou kompletní výživa dítěte a není třeba k nim doplňovat další výživu.

2. Pokračovací mléka

Pokračovací mléka jsou pro pro děti od šesti měsíců do dvanácti měsíců, ale je možné na doporučení pediatra začít s pokračovacími mléky dříve (minimálně ale po 4. měsíci), zvlášť pokud se začalo s příkrmy před ukončeným 6. měsícem. Tyto mléka se již podávají jako součást smíšené stravy.

3. Batolecí mléka

Tyto mléka jsou pro pro děti od dvanácti měsíců a stále mají mnoho benefitů pro zdravý růst v porovnání s kravským mlékem – vyvážený poměr živin, nižší množství bílkovin. Bývá obohaceno o minerály a vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a další látky, které kravské mléko obsahuje v malém množství nebo vůbec.

4. Speciální mléka

Poslední řada jsou speciální mlék, jako např. mléka HA (zkratka slova hypoantigenní, což znamená se snížením obsahem antigenů – potenciálních alergenů) pro děti, u jejichž nejbližších příbuzných byla prokázána alergie, nebo mléka pro nedonošené děti, antirefluxová a mnoho dalších. O jejich použití je ale třeba se vždy poradit s lékařem.

Syndrom první lahvičky

Přechod z mateřského mléka na mléko v lahvičce je pro vaše miminko velká změna, a proto může ze začátku lahvičku odmítat nebo mít mírné zažívací obtíže. Mnoho rodičů začne zkoušet další kojenecká mléka, ale netuší, že tím mohou způsobit svému miminku ještě větší potíže se zažíváním. Vydržte a podávejte jedno vybrané mléko nejméně týden, aby vaše miminko mělo dost času si na kojenecké mléko a lahvičku postupně zvyknout.

Potřebujete poradit?

Pokud si nejste jistá správnou přípravou a podáním mléka dle instrukcí na obale, rádi vám poradím v poradně Nutriklubu, kde na dotazy odpovídá tým nutričních odborníků. Kontaktovat je můžete e-mailem na info@nutriklub.cz nebo na telefonní lince 800 110 000.