Už je čas na první mobil?

Už je čas na první mobil?>
Pokrok jednoduše nezastavíte. A tak i vás dříve nebo později čeká pořízení prvního telefonu pro vašeho potomka. Kdy je ta pravá doba? Přesný věk vám bohužel nenapíšeme. V předškolním věku je to asi ještě opravdu brzy, nicméně první možné "problémy" přijdou v momentě, kdy vaše ratolest nastoupí na základní školu. Tady přichází tlak od spolužáků, kteří už telefon mají a také vaše potřeba dítě zkontrolovat během dne.

Výhody a nevýhody

Nejůležitějším důvodem PRO asi bude, že máte dítě pod kontrolou. Budete vědět, když se zdrží na kroužku, zavoláte mu, když se plány změní a vy ho třeba ze školy budete moci vyzvednout dříve. Neztratíte přehled o tom, co dělá a na druhé straně i ono se vám dovolá, když bude třeba. Na druhé straně je třeba říct, že žijeme v době sociálních sítí, různých komunikačních kanálů a internetových nástrah. Děti ve školním věku nemusí odhadnout, jaký dopad bude mít jejich chování na internetu.

Jak zajistit bezpečné používání mobilu?

Stanovte si pravidla

Nejen omezený čas na používání telefonu, ale také omezení minut, které může dítě provolat. V České republice funguje několik operátorů, u kterých si můžete vybrat formu kreditu nebo paušálu. V případě kreditu si budete jistí, že dítě neprotelefonuje více, než může. Učí ho to také jakési zodpovědnosti a šetření. Na druhé straně se v případě nulového zůstatku může stát, že se vám dítě nebude moci dovolat. I paušál má své nevýhody. Pokud dáte dítěti možnost telefonovat "bez omezení", může nastat problém. Neomezené volání má totiž až "magický" dopad a děti mají tendence využívat telefon od rána do včera.

Nekupujte drahé modely

Děti víc než kdy jindy řeší značky. Čím dražší, tím lepší.. Nicméně dítě s drahým telefonem vystavujete potenciální možnosti krádeže.

Zákaz na školách

Některé školy mobilní telefony tolerují, některé je zakazují a děti je musí vypnout ihned při příchodu. Zapínají je znovu až při odchodu. Jejich používání má za následek nesoustředěnost, vyrušování a obtěžování učitelů při výkladu.

Naučte děti komunikovat

Dát dítěti do ruky mobil je jedna věc, na druhé straně byste mu měli vysvětlit, jak s ním má zacházet. A tím nemyslíme jen jak se telefon zvedá a ovládá, ale třeba také co dělat, když mu bude volat nějaké cizí číslo. Naučte ho, co se do telefonu říkat může a co už ne. Zdůrazněte, že nikdy nevíte, kdo je na druhé straně.

Pozor na sociální sítě

Důležité je obeznámit dítě s tím, jak se chovat na sociálních sítích a jaké fotky je případně možné přídávat. Stanovte a vysvětlete si hranice.

Pravidla nejen pro děti

Mobil je zodpovědnost pro vás i pro dítě. Dáváte dětem do ruky drahou věc, která může být i poměrně nebezpečná.

Myslete na tyto body:

  • První mobil by měl plnit základní funkce. Ty bohatě postačí.
  • Ubezpečte se, že dítě ví, že telefonní číslo se nedává cizím lidem.
  • Vyberte si paušál nebo kredit.
  • Nastavte si výpisy volání - budete mít přehled o tom, s kým je dítě v kontaktu.
  • Některé telefony i operátoři nabízí dětský ochranný zámek, který zablokuje nevhodný obsah.
Maminky, kdy myslíte, že je ideální věk na první telefon?