Roztomilé špíčky, nebo problém - jak je to s dětskou obezitou

Roztomilé špíčky, nebo problém - jak je to s dětskou obezitou>
V kojeneckém věku jsou dětské špíčky důležité, mají totiž ochranou funkci. Kdy se ale z těchto špíčku může stát problém? A jak ho řešit? 

Nadváha dětí

Lékaři varují, že vše začíná již v těhotenství. Pokud má nastávající matka nadváhu a nevhodně se stravuje, přenáší to i na nenarozené miminko. Vyvážená strava během těhotenství i po něm je ideálním předpokladem pro to, že i dítě bude mít normální váhu. To samé platí i pro kojící matky. Po ukončení kojení je zapotřebí zajistit přiměřené množství zdravé stravy. Obzvlášť potraviny s obsahem cukru působí nepříznivě  a mohou přispívat ke vzniku obezity. Krom stravování je potřeba dítěti zajistit i vhodné prostředí. Dítě musí mít možnost vyžití, aby plně uspokojilo svou zvědavost a přirozenou touhu po pohybu. Potřebuje podněty, které stimulují smysly. Důležitá je také láskyplná péče a pocit bezpečí, neboť u emočně zanedbávaného dítěte se mohou rozvinout psychické potíže, které následně vedou k poruchám příjmu potravy.

Dětské špíčky nebo nadváha?

Dětské špíčky jsou důležité, neboť mají ochrannou funkci. Protože ale nejsou všechna miminka stejně zakulacená, mohou někteří rodiče znejistět, zda je jejich vlastní dítko hubené, nebo jestli už je to tlouštík. Metoda BMI, která se používá jako dobrý ukazatel poměru mezi délkou těla a váhou u dospělých, není u miminek bohužel použitelná. V prvním roce života může být poměr tělesného tuku až 25% celkové váhy dítěte. To by u dospělého značilo již značnou nadváhu, ovšem u miminka je to jinak. Pro zjištění, zda se váha dítěte v normálních mezích, je nutné jeho vývoj v prvních měsících a letech důkladně kontrolovat. Pravidelné kontroly, které provádí pediatr, mohou hodně pomoci. Ten také může poradit rodičům v případě otázek a nejistoty.

Váhové přírůstky

V prvních dnech po narození může novorozenec ztratit až 10 % své porodní váhy. V takovém případě to obvykle během dvou týdnů snadno dožene, a pak už nabírá na váze bez obtíží. V prvních 3 měsících by váhové přírůstky dítěte měly dělat asi 150-200 gramů týdně, později se přírůstky zpomalí na asi 170 g. Průměrná váha u děvčátek během prvního měsíce je 4.200 gramů, u chlapců je to 4.500 gramů. Průměrná váha u děvčátek ve čtvrtém měsíci se pohybuje kolem  6.400 gramů, v desátém měsíci 8.500 a v roce 8.900 gramů. U chlapců je to ve čtvrtém  měsíci 7.000, v desátém 9.200 a v roce 9.600 gramů. Skutečná váha se může odlišovat dle toho, jak je dítě veliké a jakou má celkovou tělesnou konstrukci, proto váhové odchylky směrem nahoru nemusí nutně znamenat, že se jedná o nadváhu. Pokud pediatr nestanoví tuto diagnózu, můžete být bez starostí. Přehnané kontroly váhy a neustálé porovnávání s jinými dětmi jsou kontraproduktivní. Mohou navíc vést ke zkreslenému úsudku a následnému bezdůvodnému omezování stravy. Pokud se vše točí kolem váhy dítěte, mohou se tyto obavy na dítě přenést, a to může v dlouhodobém horizontu vést k poruchám příjmu potravy.

Co dělat při nadváze?

Pokud vaše dítě skutečně nadváhu má, je třeba zjistit příčinu. Docela jistě se vás dětský lékař bude ptát na stravovací návyky. Snažte se uvádět pravdivé informace. Užitečné je, když s sebou přinesete kompletní jídelníček, například za uplynulý týden. Lékař ho s vámi bude konzultovat a eventuelně vám navrhne stravovací plán. Další příčinou může být nedostatek pohybu. Zkuste dítě k pohybu motivovat a vybízet. Jednou z možností mohou být také genetické dispozice. I v tomto případě však může úprava stravovacího a pohybového plánu pomoci. Pokud jsou všechny předchozí příčiny vyloučeny, pak může být na vině nějaké onemocnění. Může se jednat například o poruchou látkové výměny, narušenou funkci některého z orgánů, nebo nedostatečnou funkci štítné žlázy. Krom dětského lékaře mohou v takových případech pomoci i poradny zaměřující se na problematiku nadváhy. Pozor - malé děti nesmí držet žádnou dietu. Potřebují plnohodnotnou a vyváženou stravu. Při jejich nadváze je tedy výživové poradenství nejlepším řešením. Pro malé děti navíc existují speciální programy, ve kterých se prostřednictvím her učí, které potraviny jsou zdravé a které ne. Pokud byste takovou možnost chtěli využít, můžete se informovat u vašeho pediatra nebo ve specializované poradně.

Zavádění včasných opatření

Pokud se dítě s nadváhou již narodí, nebo po porodu příliš přibere, zvětší se tukové buňky. Čím déle nadváha přetrvává, tím těžší potom je tělo opět přeprogramovat, protože už získalo sklon k tomu, tukové zásoby zadržovat. Hubnutí je pak s přibývajícím věkem čím dál tím těžší. To může vést jak k psychickým, tak i zdravotním problémům. Děti s nadváhou pak mají silný sklon k cukrovce a mohou mít potíže s pohybovým aparátem. Také krevní oběh trpí.

Závěr

  • Během těhotenství a kojení dbejte na vyváženou stravu.
  • Snažte se dítě zvykat na zdravé potraviny od nízkého věku.
  • Dbejte na dostatek pohybu.
  • Choďte na pravidelné prohlídky k pediatrovi.