Užijte si pečení s dětmi, poradíme vám i 2 skvělé recepty!

Užijte si pečení s dětmi, poradíme vám i 2 skvělé recepty!>
Pečení s dětmi je zábava - hnětení těsta, prosívání cukru a mouky mezi prsty, vykrajování, uždibování, mlsání a radost z výsledných produktů. Při pečení může vaše dítě zapojovat své smysly a objevovat konzistenci různých přísad. Současně trénuje motoriku a učí se, jak užitečné je naslouchat drobným instrukcím a soustředit se na jednu věc.

Kdy začít?

Asi tak mezi třemi a pěti lety už vám vaše ratolest může při pečení směle pomáhat. Mladší děti bude určitě bavit třeba hnětení těsta. Dobrá příprava je v takovém případě výhodou, protože malé děti se ještě nedovedou dlouho soustředit na jednu věc a nevydrží stát delší dobu „u plotny“. Krom toho je pro dítě zábavnější, když se může aktivně zapojit, než když se pasivně dívá, jak vše připravujete. Proto si předem dle receptu připravte vše, co budete k přípravě potřebovat. Na přípravu těsta si vezměte velkou mísu, aby v ní dítě mohlo s těstem a ingrediencemi pohodlně pracovat a nepadalo toho moc vedle. Pokud je to možné, tak pracujte na jídelním stole, aby při tom dítě mohlo sedět ve své jídelní židličce. V opačném případě ho budete muset velmi pravděpodobně postavit na židli, aby mohlo pomáhat při hnětení těsta, přitom je ale potřeba na dítě dávat neustále pozor. 3413-8854740034137

Co se dítě naučí?

K pečení se používají různé suroviny. Nechte své dítě, ať je objevuje: jistě chce prozkoumat, jaké jsou na dotek a jak chutnají. Tím bude posilovat smyslové vnímání. Další  věc je, že při provádění jednoduchých úkonů potrénuje i jemnou motoriku a schopnost soustředění. Vybírejte jednoduché recepty, protože jinak se pozornost dítěte i přes veškerou zábavu rychle sníží.

Co budete potřebovat?

Základem jsou jednoduché recepty. Inspirovat se můžete třeba ve speciálních kuchařkách pro děti. Výsledné laskominy budou jistě chutnat celé rodině. Krom toho jsou tyto recepty velmi chutné a výklad receptů, který je určený pro děti, svou hravostí přímo svádí k výrobě. Ještě větší zábava bude, když k tomu vaše dítko budete mít i „své vlastní“ náčiní v podobně základního vybavení z nerozbitných a bezpečných materiálů. Cukroví, které si vaše dítě samo vykrájí vlastními formičkami a náčiním, bude nepochybně nejen úžasně chutnat, ale naplní jeho srdíčko radostí a oprávněnou hrdostí. Dítě se současně učí, že nádobí a formičky se musí po pečení umýt a dobře uskladnit, aby bylo dobře připravené pro budoucí použití. V mezičase se pak může s plnou vervou věnovat vlastnímu tvoření například v malé dětské kuchyňce, nebo kuchyňce pro panenky. 8591864913114-91311

Příprava

V první řadě je samosebou potřeba důkladně promyslet, co budete chtít péct. Čeká vás nějaká speciální příležitost, nebo chcete své rodině udělat dobrotami radost jen tak ve všední den? U příležitosti oslavy dětských narozenin se přímo nabízí výroba muffinů. Případně vaše dítě dozajista potěší, když se pak pochlubí vlastnoručně pečeným koláčem. Při výrobě a zdobení jednoduchých litých koláčů mohou pomáhat už i docela malé děti. V adventním čase docela určitě nesmí chybět cukroví, ale vděčné jsou i recepty na jedlé ozdoby. Po zbytek roku můžete vyrábět třeba koláče, buchty a pizzu – k tomu není potřeba žádná zvláštní příležitost – chutnají vždy skvěle po celý rok. Tip - Není od věci pořídit dítěti i vhodnou zástěru. Dozajista dojde k tomu, že část ingrediencí skončí vedle a díky zástěře zůstane oblečení čisté, i když si mrně bude mezitím otírat ručičky všude okolo. Myslete také na to, aby dítě nemělo v dosahu žádné nástroje a příbory, kterými by se mohlo zranit.

Chutné muffiny

Výroba muffinů je velmi rychlá a vaše dítě vám při ní může pomoct. Ingredience na 12 ks muffinů:
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva a čokoládového sypání
Recept můžete dle libosti obohatit ještě i o oblíbené přísady jako například ovoce, rozinky, nebo kokos. Nezapomeňte také na formičky a papírové košíčky. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a olej, pak přidejte mléko vanilkový cukr a vejce. Vaše dítě může pomáhat s mícháním. Dle věku dítěte k tomu může použít buď jen ruce, nebo příslušné kuchyňské náčiní. Následně vpravte do těsta čokoládové sypání a těsto je připravené. Nechte rozehřát troubu na 180°C a mezitím vám dítě může pomoct vkládat papírové košíčky do formiček a plnit je těstem. Mezitím se trouba nahřála a muffiny můžete dát péct. Po 20ti minutách jsou hotové. Pro dítě bude jistě zajímavé v bezpečné vzdálenosti pozorovat, jak těsto „vyběhlo“.

Cukroví a jedlé ozdoby

Potřebujete:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
Utřete máslo, cukr, vejce a vanilkový cukr. Přidejte mouku a opět nastává fáze, kdy se dítě může vyřádit s hnětením těsta. U malého dítěte můžete samosebou celou přípravu udělat sami. Když je těsto vypracované dohladka, je potřeba ho dát na 3 hodiny uležet do chladu. Následně těsto vyválejte, s čímž může vaše ratolest zase již pomáhat a následně přichází zábavná fáze vykrajování. Dítě může vykrajovat vlastními formičkami a krásně si přitom vyhrát. Cukroví pak můžete zdobit dle libosti například ořechy nebo moučkovým cukrem. Pokud před upečením uděláte do placiček vhodné díry, můžou být takové kousky použité i jako jedlé ozdoby na vánoční stromeček.

Závěr

Pečení s dítětem může být veliká legrace a zážitek za předpokladu, že vše pečlivě promyslíte, připravíte a uzpůsobíte věku a schopnostem dítěte
  • Vybírejte jednoduché a rychlé recepty
  • Připravte všechny ingredience
  • Zajistěte vhodný prostor pro dítě / pečení
  • Nechte přiložit vaše dítě ruku k dílu
  • použití vlastního náčiní na pečení bude dítě ještě víc bavit

Líbí se vám výrobky v článku?

Kuchyňské nádobí PLAN TOYS - KLIK Woody kuchyňský ostrůvek - KLIK