Aromaterapie a kosmetika - 4. část

Aromaterapie a kosmetika - 4. část>
Když už máme vypráno, uklizeno a provoněný celý byt (jak na to jsme si řekli v minulém díle), můžeme udělat něco i pro sebe. Jestli vás láká zkusit si vyrobit domácí kosmetiku s esenciálními oleji, máme pro vás pár tipů. 

Balzám na rty

Zima se blíží a balzám na rty je nepostradatelný pomocník. Budete potřebovat:
  • bambucké máslo
  • jakýkoli olej (slunečnicový, olivový, mandlový, meruňkový)
  • včelí vosk
  • esenciální olej dle vlastního výběru
  • tubičku od balzámu na rty nebo jinou nádobku na uložení - například kelímek od tygří masti
Ve vodní lázni necháme pomalu rozpustit první tři ingredience v poměru 2:2:1. Sundáme z tepla, přimícháme cca 3 kapky libovolného oleje a ihned nalijeme do nádobky. Malé tubičky na balzámy mají cca 5 gramů. V tom případě by zněl přesný recept - 2 g bambuckého másla, 2 g oleje a 1 g včelího vosku). Takhle malé množství se ale špatně připravuje, proto většinou vyrábíme třeba 5 balzámů najednou. Výsledný balzám není sladký, je bez chuti a krásně voní. Pokud máte rády sladkou chuť, můžete po stažení z tepla přidat trošku medu, ale velmi špatně se rozpouští a efekt není tolik znát. Balzám si můžete vyrobit i v létě. Díky včelímu vosku je drží svou formu. Mě se nerozpustil dokonce ani v červnu u moře.

Tělové máslo

Jednoduše a bez chemie si tělové máslo vyrobíte takto:
  • 80 % rostlinného másla - třeba bambuckého, mango, murumuru
  • 19 % oleje (slunečnicový, mandlový, meruňkový,...)
  • 1 % esenciálního oleje
Ingredience dejte do nádoby a šlehejte ručním šlehačem, dokud se vše hezky nespojí a nezvětší svůj objem. Pak přendejte lžíci do kelímku a nechte ztuhnout. Používat ho můžete v podstatě na cokoli. Takové máslo si můžete vyrobit i pro své děťátko. Použijte do něj meruňkový, nebo mandlový olej a levandulový esenciální olej - jeho množství snižte na polovinu, abyste nepodráždily jemnou dětskou pokožku. Tadá! Máte úžasný pečující krém vhodný po koupání, který miminko díky levanduli krásně připraví na spaní. Pozor, máslo je skutečně velmi mastné, takže stačí malé množství. Když to přeženete, bude se dlouho vsakovat.

Měsíčková mast

A teď něco nejen pro naše zlatíčka. Určitě znáte od babiček měsíčkovou mast. Je to skutečně všelék, pomáhá při léčbě křečových žil, malých ranek, jizev a hnisavých vřídků, ekzémů a akné. Přináší úlevu při únavě svalů a šlach a pomáhá vyléčit mykózu nehtů. V neposlední řadě také pomáhá při opruzení. A jak si takový zázrak vyrobit doma? Budete potřebovat:
  • sušený měsíček lékařský
  • bambucké máslo nebo nesolené sádlo
Do vodní lázně dáte skleněnou nádobu, rozpustíte v ní bambucké máslo nebo sádlo a vsypete měsíček. Použijte ho dost, musí však být potopený. Pak jsou dvě možnosti - vše necháte přes noc ustát, druhý den ohřejete a přecedíte přes plátýnko do nádobky. Druhou možností je udržovat směs zhruba 4 hodiny v teple a v tekutém stavu. Potom přecedíte přes plátýnko a je hotovo. Mastičku uchovávejte v lednici.

Tipy na závěr

  • Používejte BIO suroviny.
  • Pokud jsou v receptu oleje, doporučuji kokosový. Je však třeba myslet na to, že je hodně voňavý a nesnese se s jinými esencemi.  Můžete ho zkusit kombinovat se sladkými vůněmi jako je třeba vanilka, ale já ho mám nejraději samotný. Lze sehnat i kokosový olej bez vůně - toho však výrobce docílil chemickým procesem. Kokosový olej má tuhou konzistenci, ale nízkou teplotu tání. Taje zhruba při 25 stupních Celsia.
  • Včelí vosk se prodává buď v menších cihličkách, pecičkách, či strouhaný. Kvůli lepšímu dávkování doporučuji strouhaný. Pořiďte si žlutý, nebělený vosk. Bílý bývá čištěn kyselinou sírovou.
  • Suroviny jako bambucké máslo, oleje a včelí vosk lze sehnat v obchodech se zdravou výživou, nebo na internetu.
Používáním vlastní kosmetiky se zbavíte zbytečné chemie a navíc si užijete spoustu zábavy při míchání vlastních voňavých variací.