Běžte s manželem na rande aneb Tipy na hlídací babičky

Běžte s manželem na rande aneb Tipy na hlídací babičky>
Tak přesně takhle jste si to neplánovali. Vy trávíte večery žehlením prádla, vařením oběda na zítřek nebo v lepším případě sledováním seriálu a váš manžel kouká ve vedlejším pokoji na fotbal. Jedna babička totiž ještě není v důchodovém věku a druhá žije na opačném konci republiky. Pomalu se začínáte smiřovat s faktem, že už nikdy společně nepůjdete na rande. Omyl, nemusí to tak být. Hlídací babičku si totiž můžete adoptovat!

1. Jak fungují hlídací babičky?

Hlídací nebo adoptivní babičky jsou aktivními seniorkami, které se rozhodly využít svých celoživotních zkušeností a uplatnit je při hlídání dětí. Pokud sháníte někoho, kdo by se postaral o vaši ratolest, jde o zajímavou alternativu k babysitterkám, které jsou většinou naopak velmi mladé. Tak jako jiné chůvy, i hlídací babičky poskytují několik typů hlídání: jak klasické pravidelné, tak i nárazové hlídání. To je mezi rodiči velmi oblíbené, protože když vám onemocní dítě nebo odpadne hlídání, hlídací babičky sdružené v agenturách jsou schopné přijet už do 120 minut. A v případě potřeby vám třeba vyzvednou děti ze školky.

2. Kolik hlídání od babiček stojí?

V Praze dáte za hlídání od babiček zhruba 120 až 150 korun za hodinu. Záleží samozřejmě na konkrétní agentuře, která službu zprostředkovává. Jinde zaplatíte pouze vstupní poplatek za nalezení babičky (kolem pěti tisíc korun) a další platby za hlídání jsou už jen na dohodě mezi rodinou a babičkou. Některé babičky peníze odmítnou výměnou za to, že jim rodina pomůže s nákupem, odveze je k lékaři nebo že jim tatínek rodiny poseká zahradu.

3. Kde hlídací babičku najít?

Náhradní babičku vyhledávají rodinám třeba v brněnském Centru pro rodinu a sociální péči. O jejich projektu Trojlístek, jehož cílem je sblížit tři generace, si můžete přečíst zde: http://www.trojlistek.com/. V Praze a okolí můžete oslovit agentury http://www.babickynahlidani.cz nebo http://hlidacibabicka.cz/, která má svou pobočku i v Libereckém kraji.